Riisijuuri

Hapanleipään tarvitaan juuri. Sain RuokaRajoitteiset ryhmässä Facebookissa haasteen kehittää tattariton hapankorppuresepti ja päätin aloittaa hapattamalla riisijuuren.

Raskin voi tehdä myös helpommin, eli sekoittaa 1dl vettä, 1dl täysjyväriisijauhoja ja 1 maustemitta kuivahiivaa ja jättää se kannella peitettynä happanemaan yön yli huoneenlämmössä. Mutta tällä kertaa halusin mennä pitkän kaavan mukaan, koska a)ei ollut aikaa leipoa heti ja b) joskus hyviä juttuja kannattaa odottaa kauan.

Tämä vie kauan ja voi epäonnistua, että älä luovuta heti! Kestää 3-4 päivää herätellä täysjyväriisin luontaiset hiivat. Riisijuuri on kuten serkkunsa riisijuuri, eli ollakseen oikeastaan juuri oikean ja hyvänmakuinen on sillä leivottava 4-5 kertaa.

Riisijuuri sisältää vain vettä ja riisiä, eli se sopii kaikille muille paitsi riisiallergikoille (kyllä, heitäkin on).

Säilytä juuri pakastimessa ja leivo vähintään 1-2kk välein, että se ei kuole tylsyyteen siellä (ja sinä tylsyyteen keittiössä, kun joudut käyttämään uuden juuren 😉).

Riisijuuri

(1juuri – aktiivinen aika 10 min – passiivinen aika 5-7 vrk)

1 dl vettä +1tl joka päivä

1dl täysjyväriisijauhoja +1tl joka päivä

Kannellinen astia

1. Sekoita kannellisessa astiassa 1dl täysjyväriisijauhoja ja 1dl vettä. Sulje kansi huonosti, että seos saa ilmaa. Jätä huoneenlämpöön yön yli. Lisää aamuin 1tl vettä, 1tl riisijauhoja ja sekoita. Sekoita illoin. Riisijuuren pinnalle kehittyy seisomisen aikana nestekerros, se kuuluu asiaan

2. 3-4 päivän kohdalla alkaa seos tuoksua happamalta. Jatkan hapatusta yleensä pari päivää sen päälle.

3. Kun päätät, että juuresi on tarpeeksi hapan, leivo siitä raski eli sekoita siihen 1dl vettä ja 1dl täysjyväriisijauhoja ja anna hapata yön yli. Ota seuraavana päivänä juurta 1dl talteen ja pakasta ennen kuin lisäät muita leivän tarpeita astiaan.

 

Advertisement

3 Comments Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Ruisleipä – Suklaatikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s