Hapankorput ilman tattaria

Palataan hapankorppuihin. Minun piti siis kehittää hapankorppuresepti ilman tattaria. Edellinen postaus oli riisijuuri, jota tarvitaan tämän teossa, sillä ainoa gluteeniton ja kuivattua hapanjuurta sisältävä valmisjauhoseos ei sovi reseptin pyytäjälle juurikin sen tattarin vuoksi.

Nämä kohosivat paremmin ja olivat helpompi repiä kuin edelliset korput.

Keittiövaakani hajosi ennen tämän reseptin tekemistä, enkä saanut uutta ennen kuin viikko tämän jälkeen. Siksi desimitat. Kuten aina tilavuusmittojen kanssa, on tämä resepti sen vuoksi summittainen. Voi olla, että tarvitset jauhoseosta vähän enemmän tai vähemmän kuin minä. Lisäksi uunini on hajoamassa, joten paistoaikaa pitää katsella sen valossa – uusi uuni voi paistaa korput nopeammin kypsiksi!

Hapankorput ilman tattaria

(Maidoton, munaton, palkokasviton, pähkinätön, gluteeniton, vehnätärkkelyksetön, kauraton, hirssitön, tattariton, vegaaninen)

(N.50 valmista hapankorppua – aktiivinen aika 2 tuntia – passiivinen aika 12-14h – uuni +275C ja +175C paistoaika 5min + n.30- 60 min)

Raski

1dl riisijuurta

2 1/2dl vettä

1dl täysjyväriisijauhoja

Leipään

Raski, josta 1dl on otettu talteen seuraavaa juurileipää varten (eli n.2dl raskia)

2tl suolaa

4 maustemittaa ksantaania

1 tl kuminaa

1 tl fenkolia

2 rkl sokerijuurikaskuitua

21/2dl vettä

2tl kuivahiivaa

4tl tummaa siirappia (esim. vaahterasiirappia)

2dl riisijauhoa

3 dl durrajauhoja

2dl perunajauhoja

(1/2-1dl vettä)

1. Sekoita raskin ainekset ja anna hapata huoneenlämmössä yön yli.

IMG_20180118_093241.jpg

 

2. Seuraavana päivänä ota 1dl raskia talteen ja pakasta se rasiassa seuraavaa hapanleivän leivontaa varten.

3. Tee jauhoseos: mittaa durra-, peruna- ja riisijauhot erilliseen kulhoon. Sekoita ja jätä odottamaan.

4. Laita vesi, suola, sokerijuurikaskuitu ja ksantaani kattilaan ja kiehauta. Ota hellalta ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää 1 dl valmistamaasi jauhoseosta sekä morttelissa jauhamasi kumina ja fenkoli. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä sitten seos kädenlämpöiseksi. (Tämä vei omassa keittiössä 10min johtuen kivitasosta, johon lämpö johtuu nopeasti. Voit tehdä kylmävesihauteen, jos sinulla ei ole kivitasoa ja haluat  nopeuttaa prosessia .)

 

6. Kun keitetty seos on jäähtynyt, kaada se ja raski leivontakulhoon. Lisää hiiva ja siirappi, sekoita.

7. Vaivaa jauhot taikinaan 1dl kerrallaan sähkövatkaimen kierrevatkaimella tai yleiskoneella. Kun jauhoseosta on jäljellä n. 1-2dl voit siirtyä vaivaamaan taikinaa käsin. (Itse pidän tässä vaiheessa kertakäyttöisiä nitriilihanskoja kädessä, ettei tule ihottumaa.)

8. Taikinasta tulee sileä taikinapallo. Ripottele leivinpöydälle vähän riisi- tai durrajauhoja. Jaa taikina 2-4 osaan ja kaulitse 3-4mm paksuksi levyksi. Leikkaa sopivan kokoisia paloja esimerkiksi pizzaleikkurilla, taikinapyörällä tai veitsellä. Lado uunipellille leivinpaperin päälle vierekkäin, töki haarukalla reikiä ja peitä liinalla. Kohota 1-2 tuntia.

9. Lämmitä uuni +275C. Paista pellillinen kerrallaan uunin pohjalla n.5min ajan. Heti kun vain pystyt, revi terävän pikkuveitsen avulla leipäset puoliksi ja levitä puolikkaat uunipellille. Varo polttamasta tai viiltämästä käsiäsi. Toista, kunnes kaikki korput on paistettu ja revitty.

10. Kuivata korppuja +150C uunissa uunin luukku raollaan n. 30min. Kuivumisaika riippuu alkuperäisen korpin paksuudesta – mitä paksumpi korppu, sitä pidempi kuivausaika. Vahdi kuitenkin tarkasti, korput palavat helposti sen jälkeen, kun ovat täysin kuivahtaneet.

11. Jäähdytä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

12. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s