Spelttijuuri

Spelttijuuren teko vie noin 4-5 vuorokautta huoneenlämmössä (+22-24C), merenpinnan tasolla, kuivahkossa huoneilmassa. Juuritaikinaa täytyy syöttää, juottaa ja sekoittaa päivittäin. Valmista juurta olen käyttänyt n. 200g leipätaikinaan n.540g puolikarkeita spelttijauhoja kohden, jolloin nestettä tulee taikinaan n. 380ml juuren lisäksi.

Juurileivonta on helppoa ja vaivatonta, mutta aikaa se vie paljon. Se toisaalta ei nyt korona-aikana etätöissä kotona ole mikään ongelma, jos sattuu olemaan niin onnekas, että voi tehdä etätöitä kotona. Juureen syntyy oma mikrobiomisto jauhoissa luonnollisesti olevista villihiivoista, bakteereista sekä maitohappobakteereista, joten juurileivonnaiset saattavat sopia sellaiselle, joka ei siedä leivinhiivalla(saccharomyces cerevisiae) leivottuja leipiä.

Samalla tavalla voi tehdä juuren mistä tahansa täysjyväjauhosta, myös gluteenittomista (minulla on pakastimessa mm. riisi, teff- ja tattarijuuret).

Juurella voi leivän lisäksi leipoa vaikkapa pullaa tai amerikkalaisia pannukakkuja. Oikeastaan ihan mitä tahansa leivonnaista, mihin tarvitaan hiivaa.

Valmiin juuren voi säilyttää ei-ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, jolloin sitä on ruokittava tai sillä on leivottava n. viikon välein. Juuren voi pakastaa, jolloin sillä on hyvä leipoa n.1kk välein. Juurta voi myös kuivata, jolloin se säilyy pitkiä aikoja kuivakaapissa. Itse kuivaan juurta jääkaapin päällä olevassa tilassa leivinpaperin päällä, siinä se kuivuu parissa vuorokaudessa.

Spelttijuuri
(Sisältää pelkästään täysjyväspelttijauhoja ja vettä sekä jauhoista luontaisesti olevia villihiivoja ja maitohappobakteeria)

2dl vettä
1dl täysjyväspelttijauhoja
Täysjyväspelttijauhoja, vettä

1. Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa kuivilla ja peitä kulho lautasella tai muulla ei-ilmatiiviillä kannella. Seoksen koostumus muistuttaa löysää puuroa.

2. Jätä huoneenlämpöön ja lisää päivittäin 2rkl vettä ja 1rkl jauhoja, sekoita.

3. Kun juuri kuplii ja tuoksuu raikkaan happamalle, on se valmis ja sillä voi leipoa. Tee ensin raski ja ota sen valmistuttua n. 100g juurta talteen seuraavaa leipomiskertaa varten.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s