Gluteeniton hapansekaleipä

Nämä ovat näitä minun itselleni tavoitteeksi asettamia gluteenittomia leipähaasteita. Eli gluteeniton leipä, joka on leivottu ilman ksantaania ja psylliumia. Rakenteeltaan tavoitteeksi olen asettanut mahdollisimman tavallisen leivän kaltaisen rakenteen. Tämä on jo lähellä, muttei vielä niin hyvä, kuin gluteeniton kvinoapiimään tehty rieska. Veikkaan, että rakenne olisi parempi tapiokatärkkelykseen leivottuna, mutten kärsi sitä itse enää käsitellä ilman silmäluomien turpoilua, niin jätän kokeilematta.

Riisijuuri minulla on pakastimessa, ja sen ohje löytyy täältä. Hapanjuureen leipominen on työlästä, aikaavievää ja hermojaraastavaa ainakin minulle, sillä nautin enemmän nopeasti valmistuvista leivonnaisista, mutta toisaalta makumaailma on ihan omaa luokkaansa. Että lehmänhermoja ja pitkää pinnaa toivon sille, joka hapanjuureen alkaa leipoa! Ruisleivän kanssa olinkin jo kokeillut maitohappobakteeriniksiä, jonka opin entiseltä leipurilta. Raskiin lisätään neljän maitohappobakteerikapseleiden sisältö ennen muiden aineiden lisäämistä. Näin vältetään leivinhiivan käyttäminen (leivinhiiva kun ei sovi kaikille).

Pyydän vielä ystävääni leipomaan tällä reseptillä, mutta vaihtamaan maissitärkkelyksen tapiokatärkkelykseen ja Calcichew’n sellaiseen kalkkivalmisteeseen, jossa ei ole maissitärkkelystä (jos sellaista on).

Hapanriisijuureen tehty vuokasekaleipä

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegaaninen)

(1 kpl 1230 ml vuokaan tehty vuokaleipä – aktiivinen aika 1 tunti – passiivinen aika 48 tuntia – uuni +250C –> +175C –> +150C – paistoaika 1h+30 min)

Raski

3/4 dl täysjyväriisijauhoja (Urtekram)

1 dl vettä

1 riisijuuri

4 Gefilus maitohappobakteerikapselia

Sitkokiisseli

520g vettä (vähän reilu 5dl)

30 g maissitärkkelystä (n.2½rkl – Maizena)

50 g öljyä (rypsiöljy tällä kertaa)

7g (1½tl) suolaa (oli omaan makuuni liian vähän, ehkä 10g olisi parempi, eli n.2 1/4tl)

8g (3tl) sokeria

2 Calcichew D3 forte tablettia

20g (2 rkl) auringonkukansiemenproteiinijauhetta

jauhoseos

142g (2 1/4dl) durrajauhoja (Risenta)

20 g (2rkl) kvinoajauhoa

170g (2 1/4dl) perunatärkkelystä (Kolmen konstin perunajauhoa)

20g (3rkl) chiajauhoja (Risenta)

7g (2rkl) perunakuitua (Pofiber)

123g (2dl 2rkl) hienoja riisijauhja (Risenta)

1. Edellisenä iltana sekoita raskin ainekset. Seuraavana aamuna seoksen pitäisi kuplia kevyesti ja tuoksua raikkaan happamelle. Ota 1 dl juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten ja pakasta.

2. Sekoita raskiin maitohappobakteerit. Jätä huoneenlämpöön tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat sitkoliemen ja jauhoseoksen.

3. Mittaa vesi, maissitärkkelys, öljy, suola, kalkkitabletit ja sokeri kattilaan. Keitä paksuksi kiisseliksi. Lisää lopuksi auringonkukansiemenproteiinijauhe ja sekoita kiisseli tasaiseksi. Kaada kiisseli leivontakulhoon ja jätä odottamaan.

4.Valmista jauhoseos. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi, paakuttomaksi. Lisää puolet jauhoseoksesta sitkokiisseliin ja vatkaa tasaiseksi. Kokeile seoksen lämpötilaa sormella (tai lämpömittarilla), seoksen pitää olla kädenlämpöinen tai vähän viileämpi (alle 37C) ennen kuin lisäät juuren. Sekoita juuri ja sitkokiisseli-jauhoseokseen. Lisää loput jauhot kolmessa erässä joka välissä hyvin koneella vaivaten.

5. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Tasoita pinta. Nyt alkaa kohotusvaihe, joka kesti minulla 8 tuntia. Peitä uunivuoka leivinpaperilla ja puhtaalla leivinliinalla. Nostata, kunnes leivän pinta on leipävuoan pinnan tasalla (oma vuokani vetää 1230 ml taikinaa Lékuén punainen silikonileipävuoka).

6. Kun leipä on kohonnut laita uuni lämpiämään +250C. Laita leipä vuokineen kuumaan uuniin ja laske heti lämpötila +175C ja paista 1 tunti. Laske sitten lämpö +150C ja paista vielä 30 min. Kokeile tikulla leivän kypsyyttä, jos tikku tulee puhtaana ulos, on leipä kypsä. Ota uunista, anna jäähtyä vuoassaan ja kumoa mieluiten vasta seuraavana aamuna.

7. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja nauti vaikka mantelivoin kera!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s