Lihapullat

Arkiruoan valmistaminen oli haastavaa ensimmäisinä vuosina allergisoitumisen jälkeen. Lihapullat oli kuitenkin helppo muuntaa itselleni (ja lapselleni) sopiviksi. Aluksi tein lihapullia niin, että sekoitin jauhelihaan mausteet ja hienonnetun sipulin. Paistoin öljyssä pannulla pulliksi ja siinäpä se oli, lihapullat. Teen samalla tavalla edelleen esimerkiksi hampurilaispihvit (jolloin jätän myös sipulisilpun pois).

Sittemmin olen lihapullien koostumusta muokannut pehmeämpään suuntaan lisäämällä korppujauhojen tilalle milloin mitäkin (mm. gluteenitonta leipää, kuivunutta spelttileipää, tuoretta spelttileipää, polentaa, spelttimannaa, spelttijauhoja). Nyt tein nämä sokerijuurikaskuidun avulla.

Tarjoan lihapullat yleensä tomaattikastikkeen ja pastan kera. Tällä kertaa kikhernepasta valikoitui seuralaiseksi, mutta valitse pastaksi mitä vain  ruokarajoitteisiin  sopivaa pastaa ja keitä se  pakkauksen ohjeen mukaan.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

(Maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, siemenetön)

(4:lle – aktiivinen aika 30min)

Lihapullat

500g luomunaudan jauhelihaa (rasvaa 10-15%)

1 pieni sipuli

1tl suolaa

1/2dl Fibrexiä eli sokerijuurikaskuitua

11/2dl vettä

3rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike

1 keltasipuli

2 valkosipulin kynttä

2 nippua basilikaa

1tl suolaa

500g paseerattua tomaattia

2-3dl vettä

2tl oliiviöljyä

(Suolaa, sokeria, mustapippuria, maustepippuria)

1. Turvota sokerijuurikaskuitua vedessä 10 minuuttia. Silppua sipuli hienoksi ja lisää sekaan yhdessä suolan kanssa. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Vaivaa massan sekaan jauheliha. Muotoile kosteilla käsillä lihapullia ja paista ne öljyssä pannulla 2-3 erässä. Laita kypsät pullat lautaselle odottamaan paistoliemensä kera.

2. Jos tarjoilee pastaa lihapullien kera, laita vesi ja suola kattilaan ja kiehauta, lisää sopiva määrä pastaa (itse laitan yleensä 70g/syöjä) veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

3. Silppua kastikkeen sipuli ja raasta valkosipuli. Kuullota öljyssä pannulla n. 10min ajan. Lisää paseerattu tomaatti, vesi ja suola. Kiehauta ja lisää lihapullat ja niiden liemi. Anna porista ilman kantta 5 min ja lisää silputtu basilika. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria. Nyt jätin muut mausteet pois, koska lapset.

4. Tarjoa vaikkapa pastan, perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa. Lisäksi sopii hyvin myös vihersalaatti.

5. Nauti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s