Hiivaton tattarileipä

Kehitin tämän leipäreseptin alle 2-vuotiaalle lapselle, jolle käyvät jauhoista vain tattari ja gluteeniton kaura sekä psyllium. Juureksista porkkana, kesä- ja myskikurpitsa.

Äiti oli tehnyt lapselle jo niin paljon porkkana-kaurarieskaa, ettei lapselle enää maistunut se. Isoin ongelma leivän kannalta oli kohotusaine, tai oikeastaan sen puute: hiiva ei sovi, leivinjauhe ei sovi, soodaa ei ole vielä kokeiltu, eikä hiilihapotettua vettä myöskään ole testattu, kananmuna ei sovi. Manteli tai pähkinät myös vielä pois ruokavaliosta.

Kalsiuminlähteenä kuitenkin toimi kauramaito ja luonnonjogurtti (lehmästä). Tämä teki reseptin kehittämisestä haastavaa myös omien allergioideni puolesta, mutta onnistuin silti saamaan aikaan kohtalaisen hyvän lopputuloksen. Testaamiseen käytin kuitenkin soijajogurttia, eli reseptin saaja joutuu vielä kotikeittiössä tekemään testin, onnistuuko resepti lehmänmaidosta tehdyllä jogurtilla.

Ruokarajoitteiset ryhmässä oli juuri ollut kakkuhaaste, jossa Helena Kemppainen onnistui saamaan aikaan kuohkean kakkupohjan monirajoitteisen lapsen syntymäpäiväpöytään kypsentämällä kakkupohjan mikrossa – näin taikinaan päätyneet ilmakuplat laajenevat kuumetessaan ja jäävät varmemmin kiinni taikinaan, joka kypsyy nopeasti mikrossa veden kiehuessa. Hyödynsin tätä tekniikkaa tässä leivässä.

Tattarin tärkkelyksen esikypsensin kiehuvalla vedellä ja leivän rakennetta yritin tukea lisäämällä kalsiumia soijajogurtin muodossa. Kohotusaineeksi eli niitä pieniä ilmakuplia tekemään taikinaan valitsin Gefilus-maitohappobakteerit, ne kun sopivat pikkuiselle hyvin.

Tattarileipä ilman hiivaa, leivinjauhetta, soodaa tai hiilihapotettua vettä

(munaton, gluteeniton, pähkinätön, manteliton, siemenetön, hiivaton, leivinjauheeton, soodaton, ei hiilihapotettua vettä)

1/2dl kiehuvaa vettä (53g)
1/2 dl kädenlämpöistä vettä (50g)
1dl hienoja tattarijauhoja (63g)
1rkl tattarirouhetta (8g)
1/2tl suolaa
1dl soijajogurttia/lehmänmaitojogurttia (80g)
1/2 dl tattarilesettä (30g)
4 Gefilus-kapselin sisältö

Muuta

Mikronkestävä kulho

Leivinpaperia

1. Mittaa tattarijauho, suola ja tattarirouhe leivinkulhoon, kaada päälle ensin kylmä vesi ja sitten kuuma vesi, sekoita lusikalla.

2. Lisää soijajogurtti ja tattarilese, sekoita lusikalla tasaiseksi. Lisää maitohappobakteerit. Peitä kulho kannella tai elmukelmulla ja laita jääkaappiin yön yli.

3. Seuraavana päivänä laita uuni lämpenemään+200C. Vuoraa pyörepohjainen, mikronkestävä kulho leivinpaperilla. Kaada taikina siihen ja tasoita pinta.

4. Kypsennä mikrossa täydellä teholla (1000W) 2min+1min+1min+20s (oma mikro on vanha ja tehoton, joten kannattaa vahtia tarkasti taikinaa, ettei se pala, mutta kohoaa ja kiinteytyy)

5. Kumoa leipä leivinpaperin päälle, käännä oikeinpäin ja paista+200C 10-15min, kunnes leivän pintaan tulee kaunis väri.

6.Anna jäähtyä huoneenlämpöön ennen leikkaamista (kuvan leipä on leikattu heti uunista tulon jälkeen, jo silloin siitä sai aivan ohuita viipaleita, mutta silloin syötynä suutuntuma on puuromainen. Jäähtyneenä syötynä suutuntuma on parempi, veikkaisin, että paahtamalla palat olisivat vielä parempia, mutta söin koko leivän lounaaksi, niin en testannut).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s