Kesäkurpitsalasagne

Katjan monirajoitteisuus on pyörinyt mielessäni ja ajattelin tehdä kesäkurpitsalasagnea muutenkin tällä viikolla. Vaihdoin ystäväni suositteleman tomaatti-jauhelihakastikkeen härkäpapurouhe-kangastatti-tomaattikastikkeeseen – näin resepti sopisi myös Katjan rajoitteisiin.

Kangastatteja keräsin viime syksynä lasten kanssa parisenkymmentä litraa. Puhdistin, viipaloin ja kuivasin ne ja olen nyt käyttänyt niitä kaikessa, missä tarvitsee umamia. Liotan kuivatut sienet ensin vedessä ja heitän veden sitten menemään metsäsieniin kertyneen radioaktiivisen cesiumin määrän vähentämiseksi valmiissa ruoassa. Timjamisokeria taas tein syksyllä, sillä timjamia tuli niin hyvin, etten saanut kaikkia nippuja kuivamaan pieneen keittiööni. Sen voi korvata 2tl tavallista kidesokeria/omiin rajoitteisiin sopivaa sokeria ja 1 tl kuivattua timjamia.

Kesäkurpitsavuoan tai -lasagnen ohjeen sain ystävältä vähän aikaa sitten, kun juttelimme lempiruoistamme. Hän suositteli myös Kinuskikissan minttusuklaabrownies-reseptiä, että se toimisi suoraan samoilla mitoilla maidottomia ja gluteenittomia raaka-aineita. Pitääkin kokeilla sitä pääsiäiseksi, ostin jo kaksi nippua vahvaa minttua!

Kesäkurpitsalasagne

(maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton ja viljaton, munaton, vegaaninen, pähkinätön)

(1 vuoka – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 12 h – uuni +175C – paistoaika 1h)

härkäpapurouhe:

2 dl härkäpapurouhetta

1l vettä liottamiseen + 1l vettä keittämiseen

kangastatit:

2 kourallista kuivattuja kangastatteja

½ l vettä

1 kg (2 isoa) kesäkurpitsaa

1 kiinteä, iso peruna raasteena

2 pientä porkkanaa raasteena

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl suolaa

1-2 tl savupaprikajauhetta

1-2 maustemittaa valkopippuria

1 rkl timjamisokeria (tai 2tl sokeria + 1tl kuivattua timjamia)

500g paseerattua tomaattia

½l vettä

100g tomaattipyrettä

1 rkl kuivattua oreganoa

väleihin:

1,5 rkl oluthiivahiutaleita

3-4 tl rypsiöljyä

(2-3 maustemittaa mustapippuria)

1. Edellisenä iltana laita härkäpapurouhe likoamaan. Seuraavana päivänä kaada liotusvesi viemäriin ja keitä härkäpapurouhetta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi (oma kypsyi 5 min). Kaada keitinvesi taas viemäriin. Jätä härkäpapurouhe valumaan. Laita kangastatit likoamaan.

2. Laita uuni lämpiämään + 175C. Voitele lasagnevuoka 1rkl rypsiöljyä.

3. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota miedolla lämmöllä isossa paistinpannussa 10 min. Lisää paiston lopuksi ½ tl suolaa, 1 tl paahdettua paprikajauhetta ja ripaus valkopippuria. Raasta peruna ja porkkanat raasteeksi ja kaada sipulin päälle pannulle. Sekoita ja nosta lämpötilaa vähän. Anna paistua 5 min. Lisää härkäpapurouhe ja sekoita. Kaada sienten liotusvesi viemäriin ja laita sienet pannulle, paista 2 min. Lisää paseerattu tomaatti, vesi ja tomaattipyre, timjamisokeri ja oregano. Sekoita ja anna kiehahtaa. Tarkista maku (jos karvas, lisää sokeria 1tl kerrallaan, kunnes maku on pyöristynyt. Jos tuima, lisää ½ tl suolaa kerrallaan, kunnes maku on sopivan suolainen). Ota hellalta ja jätä odottamaan.

4. Pese kaksi isoa kesäkurpitsaa. Poista kanta ja ruskea kohta toisesta päästä. Viipaloi niin ohuiksi viipaleiksi, kuin kykenet. Lado lasagnevuoan pohjalle yksi kerros ohueksi viipaloituja kesäkurpitsaviipaleita, päälle ohut kerros valmistamaasi tomaattikastiketta (2 pientä kauhallista), päälle 1,5tl oluthiivahiutaleita, ripaus mustapippuria ja 1,5 tl öljyä. Sen päälle taas kerros keskurpitsaviipaleita, kastiketta, oluhiivahiutaleita jne, kunnes kaikki aineksi on käytetty. Päällimmäiseksi tulee kerros tomaattikastiketta, oluthiivahiutaleita, ripaus suolaa, mustapippuria ja 1 rkl öljyä.

5. Paista +175C 1 tuntia.

6. Anna jäähtyä ja nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s