Pavlova kookoskermalla

IMG_20170712_125330_479.jpgLupasin kehitellä eräälle moniallergikkoperheelle herkun. Sopivia ruoka-aineita oli kymmenkunta, mutta onneksi niihin lukeutuivat pähkinät, kananmuna, kookos, mustikka ja mango. Ehdotinkin heti ensimmäisenä pähkinäkeksejä makeannälkään. Sitten aloin kehitellä: valkuaisista marenkia, kookoksesta kermavaahto ja päälle pensasmustikkaa ja mangoviipaleita. Omaan kokeiluversioon laitoin ananaspaloja, kun meillä kukaan ei pidä yhtään mangosta. Moniallergikkoperheen maissiallergian vuoksi korvasin maissitärkkelyksen kookosjauhoilla

Tästä tuli hyvää. Kookos maistuu vähän, mutta ei liikaa. Kookoskermavaahdon kanssa on pari niksiä hyvä tietää. Kookosmaitopurkit kannattaa laittaa yön yli jääkaappiin jähmettymään, rasva kuoritaan sitten pinnalta ja vatkataan sokerin kanssa vaahdoksi. Kookoskermavaahto sulaa helposti, niinpä pavlolapohjan täytyy olla huoneenlämpöinen tai viileämpi ja tätä kakkua ei kannata pitää huoneenlämmössä kovin kauaa tarjolla, muuten kookoskerma ainakin näin kesällä, alkaa helposti sulamaan. Tavalliseen tai soijakermavaahtoon verrattuna kookoskermavaahto on siitä kiva marenkileivonnaisen päällä, ettei se kostuta marenkia lainkaan. Pavlova pysyi hyvänä jääkaapissa yön yli!

Kookospavlova kookoskermalla, mustikoilla ja mangolla

(maidoton, gluteeniton, viljaton, vegaani, pähkinätön)

(24cm halkaisijaltaan oleva pavlova – n.6:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen 12 h)

pohja 

4 valkuaista

2 dl siro erittäin hienoa sokeria

1tl etikkaa (käytin omenaviinietikkaa)

2tl hienoja luomukookosjauhoja

1tl vaniljasokeria

leivinpaperin päälle
1tl rypsiöljyä

1tl kookosjauhoa

Kookoskermavaahto

2prk Pirkka kookosmaitoa

3tl erittäin hienoa sokeria (Siro)

1/4tl vaniljajauhetta (tai 1tl vaniljasokeria).

päälle

2 rasiaa Pirkan pensasmustikoita

1 pss Pirkan pakastemangokuutioita/1 mango kuorittuna ja kuutioituna/1 prk ananaspaloja mehussa valutettuna

tai muita mieleisiäsi marjoja ja hedelmiä

  1. Leipomista edeltävänä iltana laita 2 purkkia kookosmaitoa jääkaappiin.
  2. Laita uuni lämpiämään +120C. Laita uunipellille leivinpaperi, piirrä siihen 24cm halkaisijaltaan oleva ympyrä, käännä paperi ympäri, öljyä ympyrä (pullasuti) ja ripottele 1tl kookosjauhoja päälle.
  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset (laitoin keltuaiset pieneen kattilaan, koska teen kookosjäätelön seuraavaksi). Mittaa sokeri ja vaniljasokeri valkuaisen päälle. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi (kun käännät kulhon ylösalaisin, pysyy vaahto astiassa).
  4. Lisää kookosjauho ja etikka. Vatkaa taas kovaksi vaahdoksi.
  5. Levitä valmistamasi taikina jauhotetun leivinpaperin päälle nuolijan avulla. Töki ja nostele lopuksi nuolijan avulla pavlovan reunalle reunus.
  6. Paista 1 1/2 h +120C uunissa. Jäähdytä täysin ennen täyttämistä (kookoskermavaahto sulaa helposti).
  7. Kaavi yön yli jäähtyneistä kookosmaitopurkeista valkoinen rasvaosa kulhoon (säästä kookosvesi, sitä voi käyttää vaikka raakapuuron nesteenä tai osana mangokookosvesimehujäätä), vatkataan vaahdoksi sähkövatkaimella. Kaavi vaahto kulhosta huoneenlämpöisen pohjan päälle. Laita koko komeus jääkaappiin odottamaan, että peset mustikat. (Kookosvaahto sulaa helposti)
  8. Pese pensasmustikat ja valuta 1 ananaspaloista liemet pois (mehun voit käyttää raakapuuron nesteenä tai osana mehujäätä, meillä lapset haluavat aina juoda sen) TAI sulata Pirkan pakastemangopaloja joko 6 min mikrossa 700W/1h huoneenlämmössä ennen laittamista kakun päälle TAI kuori ja paloittele tuore mango.
  9. Ota kakku jääkaapista, ripottele marjat päälle ja hedelmät marjojen päälle.
  10. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s