Vaniljajäätelö kookoksesta

IMG_20170706_112942_180.jpgViimeksi kehittelin moniallergikkoperheelle kookospavlovan kookoskermavaahdolla, mustikoilla ja mangolla. Siitä jäi ylitse keltuaisia ja kookosvettä. Perheen äiti myös kaipaili jäätelöreseptiä, koska on kesä ja kesään kuuluu jäätelö. Niinpä kehittelin tälle perheelle sopivan vaniljajäätelöreseptin ja ainakin oma perheeni rakasti sitä, vaikka kermana olikin kookoskerma, jota koko perhe inhoaa.

Onneksi moniallergikkoperheelle sopii myös pähkinät! Se helpottaa hurjasti. Niinpä päätin tehdä cashewpähkinästä kondensoitua kasvismaitoa, homogenoitu kookosmaito toimi kermana ja kananmunankeltuaiset pääsivät mukaan tekemään rakennetta.

Menetelmä-merkintä uudenlaisen jäätelöreseptin vuoksi. Tämän voi tehdä ilman jäätelökonetta. Laitoin reseptin lopuksi joitain makuvariaatioehdotelmia :). Jos et nauti jäätelöä heti 4 tunnin pakastamisen jälkeen ja jäätelö on pakastimessa pidempään, anna jäätelön pehmetä huoneenlämmössä 15-20 min ennen kuin yrität tehdä siitä palloja. Koska en käyttänyt tässä jäätelössä glukoosifruktoosisiirappia enkä mitään alkoholia, on jäätelö kivikovaa, jos sitä yrittää käsitellä heti pakkasesta pitkän jäätymisajan jälkeen.

Vaniljajäätelö kookoksesta, cashewsta ja keltuaisista

(maidoton, soijaton, gluteeniton, viljaton, maissiton)

(vajaa litra valmista jäätelöä – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 4h)

150g cashewpähkinöitä

1l vettä

400 ml (1prk) homogenoitua kookosmaitoa (käytin Santa Marian creamier coconut milk)

4 keltuaista

1 dl sokeria

1 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vanijasokeria

  1. Laita cashewpähkinät veteen yön yli. Aamulla siivilöi ja siirrä blenderikulhoon tai sauvasekoittimen astiaan. Lisää vaniljaa/vaniljasokeria lukuunottamatta muut aineet ja aja niin hienoksi kuin kykenet.
  2. Valmista jäähaude (eli laita tulppa tiskialtaaseen ja laske se puolilleen kylmää vettä, sekaan kaikki kylmäpatruuna, joita pakkasesta löytyy). Varaa sähkövatkain valmiiksi (äläkä missään nimessä pudota sitä vesialtaaseen).
  3. Siirrä sose kattilaan. Kuumenna KOKO AJAN lankavispilällä vatkaten. Ensin seos löystyy, kun kookoskerma sulaa, sitten se paksuuntuu paksuksi kiisseliksi, kun keltuaiset ja pähkinä kypsyy. Ota heti pois hellalla, ettei juoksetu, ja siirrä jäähauteeseen. Lisää 1tl vaniljajauhetta tai 2tl vaniljasokeria.
  4. Vatkaa ilmaa sähkövatkaimella massaan, kunnes massa on jääkylmää (n.10min).
  5. Siirrä pakastusrasiaan ja pakasta 3-4 tuntia.
  6. Pyörittele valmiista jäätelöstä palloja ja nauti.
  7. Makuvariaationa voit kokeilla lisätä raakasuklaa- ja pähkinärouhetta n.1 dl ennen siirtämistä pakastusrasiaan. Tai lisäämällä murskattuja, sokeroituja mustikoita 1dl ennen pakastusrasiaa. Tai lisäämällä suklaaraita tekemällä suklaaganachen vaikka jäätelökakun vegaaniversion suklaakuorrutereseptillä ja lisäämällä sen vatkattuun massaan raidoiksi ennen pakastamista. Tai tekemällä jäätelökakun reseptillä mantelikrokanttia ja lisäämällä sen murskattuna jäätelömassaan juuri ennen pakastamista.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s