Piiras raparperista ja mansikasta

Raparperimansikkapiiras on meidän perheen kesäherkku ja kun edellisen kerran tein ne pikkuiset jalokivijälkkärit, niin tällä kertaa päätin paistaa ihan perinteisen version. Tai siis no, lisäsin vaniljaraidan, mutta muuten ihan perinteinen versio.

Maidoton ja munaton tämä resepti on, mutta gluteenia tässä on. Gluteenittoman saat korvaamalla jauhot gluteenittomilla jauhoilla (esim. 2,5-3 dl Jytte-jauhoseosta tai 3dl täysjyväriisijauhoa + 1tl ksantaania – vatkaa kierrevatkaimella n. 5min veden lisäämisen jälkeen, purista sitten palloksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille) muiden suhteiden pysyessä samana.

Mansikkaraparperipiiras

(maidoton, munaton, muunnettavissa gluteenittomaksi, vegaaninen)

(1 piiras – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 1h – uuni +200C –> +175C)

pohja

100 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai)

2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (Sunspelt)

1 dl täysjyväspelttijauhoja

½ dl sokeria

2-3 rkl kylmää vettä

täyte 

200g Alpron Go On soijarahka

2 tl vaniljasokeria

2 rkl maissitärkkelystä

raparperimansikkakiisseli

1 dl sokeria

2dl vettä

200g raparperia kuutioina

300 g mansikkaa puolitettuina

2-3rkl maissitärkkelystä + tilkka vettä

  1. Tee pohja. Yhdistä kuivat aineet, nypi ne margariinin kanssa sekaisin, lisää vesi 1 rkl kerrallaan ja sekoita voimakkaasti, että muodostuu taikinapallo. Levitä 22cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi, levitä taikin sormin painellen leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin asettumaan 20 min ajaksi.
  2. Laita uuni lämpiämään + 200C (ellei sinulla ole pikauunia, joka lämpiää heti, jolloin laita se lämpiämään, kun piiras on ollut jääkaapissa 20 min). Keitä kiisseli. Pese, (kuori jos vanha lajike), ja kuutioi raparperi, laita kattilaan. Pese ja puolita mansikat, laita kattilaan. Lisää sokeri ja vesi ja keitä, kunnes raparperit hajoavat, noin 10-15 min. Suurusta maissitärkkelyksellä, joka on sekoitettu tilkkaan vettä. Kun kiisseli sakenee ja kirkastuu (sekoita koko ajan suuruksen lisäämisen aikana), ota pois liedeltä. Kiisselin paksuus saa olla lähellä muhennosta.
  3. Ota pohja jääkaapista, töki sen pohjaan haarukalla joitain reikiä ja esipaista uunissa +200C 10 min ajan. Valmista pohjan esipaistuessa vaniljatäyte: sekoita vaniljasokeri, soijajogurtti ja maissitärkkelys yhteen. Ota pohja uunista, kaavi vaniljatäyte päälle ja paista +175C 10 min ajan.
  4. Ota piiras uunista, kaada kiisseli vaniljakerroksen päälle ja paista vielä +175C uunissa n. 30 min. Piiras on valmis, kun reunat ovat kullankeltaiset ja kiisseli hyytynyt lähes täysin. Ota uunista ja anna jäähtyä hetki ennnen tarjoilua.
  5. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s