Ton bebet

Bebet eivät kuulu lempileivonnaisiini niiden sisältämän voikreemin vuoksi, mutta valitsin ne haasteeksi itselleni auttaakseni erästä, joka halusi gluteenittomia, viljattomia, munattomia ja pähkinättömiä bebejä. Omien allergioiden vuoksi niistä tuli myös maidottomia. Soija-allergikkoja ajattelin ja tein niistä myös soijattomia.

Pohjaa kokeilin tehdä kaksi kertaa eri jauhoilla, ensimmäisestä tuli hyvin murenevaa ja vaikeaa käsitellä, mutta todella ihana suutuntumaltaan, kun taas toinen pysyy hyvin kasassa ja kestää liikuttelua, mutta ei ole suutuntumaltaan yhtä murumainen. Täytevaihtoehtoja on tässä kaksi. Itse pidin enemmän päärynä-vanilja-kreemistä.

Jos pystyt käyttämään maitotuotteita, voit korvata täytteessä I maidottoman margariinin samalla määrällä suolatonta voita ja soseutetun päärynän samalla määrällä kermaa. Käytä silloin keittäessäsi kiisseliä teflonkattilaa, ettei kerma pala pohjaan. Murotaikinakupit I voit korvata maidottoman margariinin samalla määrällä suolatonta voita ja päärynäsoseen samalla määrällä rahkaa, jogurttia tai smetanaa. Jos kokeilet maitotuotteellista versiota, huomioithan, etten ole kyennyt kokeilemaan näitä korvauksia kotikeittiössäni vaikean maitoallergiani vuoksi. Jos kokeilet maitotuoteversiota, niin kerrothan kommenteissa, kuinka onnistuit!

Menetelmiä-merkintä pohjien pakastuksen metallivuoissaan ja metallivuoan kiehuvaan veteen kastamisen ennen pakastuneiden leivonnaisten irrottamista vuoksi.

 

Kaikettomat bebet

(maidoton, munaton, gluteeniton ja viljaton, pähkinätön, soijaton, vegaaninen)

(12 kpl – aktiivinen aika 4 tuntia – passiivinen aika 3 tuntia – uuni +200C)

murotaikinakupit I

(maidoton, munaton, gluteeniton ja viljaton, pähkinätön, soijaton, vegaaninen)

1 dl Earth Control omenalastuja (ovat rapeita ja nimenomaan rapeat, kuivatut omenalastut toimivat tässä reseptissä)

1,5 dl perunajauhoja

1/3 dl kuorettomia, vaaleita seesaminsiemeniä

100 g sunnuntain maidotonta leivontamargariinia

¾ dl sokeria

½ tl leivinjauhetta (tarkista tärkkelys!)

2 rkl päärynäsosetta

2 tl perunakuitua (pofiber)

ja perunajauhoja taikinan muotoiluun n. 2-3 rkl

 

murotaikinakupit II

(maidoton, munaton, soijaton, viljaton, gluteeniton, vegaaninen)

100g maidotonta margariinia

¾ dl sokeria

½ dl kurpitsansiemeniä (29g)

1 dl kvinoaa (Sunspelt) (67g)

3 dl tapiokatärkkelystä (155g)

½ tl leivinjauhetta (tarkista tärkkelys!)

3 tl perunakuitua (pofiber – 3g)

1dl vihreistä rypäleistä tehtyä sosetta (114g)

 

Täyte I eli päärynä-vanilja-kreemi

(maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton ja viljaton, pähkinätön, siemenetön,vegaaninen)

150g maidotonta margariinia

1,5dl soseutettua päärynää

3 rkl sitruunamehua

½ dl sokeria

1rkl vaniljasokeria

1,5 rkl perunajauhoja

 

Täyte II eli riisinlesejauhe-vaniljasokeri-kreemi

(maidoton, munaton, gluteeniton – mutta sisältää riisiä, pähkinätön, siemenetön, vegaaninen)

150g maidotonta margariinia

2 dl vettä

½ dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

2 rkl tapiokatärkkelystä

6 rkl tocoa (fermentoitu riisinlesejauhe, tuo kermaisuutta)

 

Kuorrute

(maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton, soijaton, pähkinätön, siemenetön, vegaaninen)

3 rkl mansikkamehua

2 1/3 dl tomusokeria

pisara ruokaöljyä

nonparelleja (muista tarkistaa, että sopivat allergikollesi)

 

silikoninen muffinivuoka (12 koloa) onnistuu myös teflonpinnoitetulla muffinivuoalla.

paperisia muffinivuokia 12 kpl

blenderi

sauvasekoitin

sähkövatkain

 1. Laita uuni lämpiämään + 200C. Jos sinulla on metallinen muffinssivuoka, voitele kaikki kolot maidottomalla margariinilla. Valmista pohjataikina:
  1. murotaikinakupit I:
   1. Mittaa omenalastut, perunajauhot, leivinjauhe, perunakuitu ja seesaminsiemenet blenderiin ja aja sileäksi. Siivilöi ja toista tarvittaessa, kunnes kaikki jauhot on siivilöity.
   2. Kuori yksi iso conference-merkkinen päärynä, poista hedelmäkota ja soseuta sitten päärynä.
   3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhoseos ja päärynäsose vuorotellen. Jaa taikina muffinssivuoan kuppeihin ja painele perunajauhon avulla sormin taikina muffinssivuoan reunoille ja pohjalle. Aseta yksi paperinen vuoka sitten päälle tukemaan kupin muotoa paistaessa. Paista + 200C uunissa 12-15 minuuttia, kunnes kuppien näkyvät reunat ovat kullanruskeita.
  2. murotaikinakupit II
   1. Mittaa blenderiin kvinoa ja kurpitsansiemenet, aja jauhoksi. Lisää vihreät rypäleet ja aja soseeksi. Yhdistä tapiokatärkkelys ja perunakuitu toisessa astiassa.
   2. Vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi. Lisää kvinoa-kurpitsansiemen-rypälesose kolmessa erässä aina vatkaten voimakkaasti välillä. Lisää lopuksi tapiokatärkkelys-perunakuitu ja taittele nuolijan kanssa taikinaan.
   3. Jaa taikina muffinssivuoan kuppeihin ja painele vedellä kostutettujen sormien avulla taikina muffinssivuoan reunoille ja pohjalle. Aseta yksi paperinen vuoka sitten päälle tukemaan kupin muotoa paistaessa. Paista + 200C uunissa 12-15 minuuttia, kunnes kuppien näkyvät reunat ovat kullanruskeita.
 1. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä täysin. Murotaikinakupit II on käsiteltävissä huoneenlämpöisinä, mutta murotaikinakupit I on turvallisempaa pakastaa ennen jatkokäsittelyä eli siirrä ne pakastimeen vähintään 15 min ajaksi. Valmista sillä aikaa täyte I tai täyte II:
  1. Täyte I:
   1. Laita päärynäsose, sitruunamehu, sokeri, vaniljasokeri ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes paksu, liisterimäinen kiisseli muodostuu. Ota pois hellalta, kaada kylmään astiaan jäähtymään. Vatkaa margariini vaahdoksi, lisää 1 rkl kerrallaan valmistamasi kiisseli joka lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten. Valmis kreemi on vaaleaa ja ilmavaa.
  2. Täyte II:
   1. Laita vesi, sokeri, vaniljasokeri ja tapiokatärkkelys kattilaan. Kuumenna koko ajan lankavispilällä vatkaten, kunnes saat aikaan paksun, kiiltävän kiisselin. Ota kattila pois hellalta, lisää toco ja vatkaa tasaiseksi. Siirrä kylmään astiaan. Vatkaa margariini vaahdoksi ja lisää valmistamasi kiisseli 1 rkl kerrallaan joka lisäyksen jälkeen voimakkaasti vatkaten sekaan. Valmis kreemi on vaaleaa ja ilmavaa.

Murotaikinakupit I: Ota pohjat pois pakastimesta. Poista paperiset muffinivuoat (niiden pitäisi nyt lähteä irti rikkomatta taikinakuppia). Jätä kupit vielä vuokiin, täytä ne kreemillä ja palauta pakastimeen vielä 15 min ajaksi.

Murotaikinakupit II: Irrota paperiset muffinivuoat varovasti. Ota murotaikinakupit varovasti pois vuoistaan. Täytä kupit kreemillä.

 1. Valmista kuorrute:
  1. Kuumenna mikrossa mansikkamehua täydellä teholla (oma mikro 1000W 20 s), kunnes se kiehuu. Lisää tomusokeri ja sekoita vatkaimella tasaiseksi.
 2. Murotaikinakupit I:
  1. Ota vuoka pakastimesta, jaa kuorrute jokaisen kreemileivonnaisen päälle ja tasoita veitsellä. Ripottele halutessasi nonparelleja tai vastaavia allergikollesi sopivia koristeita päälle. Metallinen muffinssivuoka: Kiehauta vedenkeittimessä vettä. Kaada se tiskialtaan pohjalle ja upota muffinivuokien pohjat kuumaan veteen. Auta ruokalusikan kanssa varovasti kammeten murotaikinakupit pois koloistaan. Silikonisella vuoalla voit vain taivuttaa valmiit bebet pois koloistaan.
 3. Murotaikinakupit II: Kuorruta kreemi tomusokerikuorrutteella.
 4. Nauti! Nämä kestävät pakastusta pari viikkoa ja ne voi syödä suoraan pakastimesta, sillä kreemin korkean rasvapitoisuuden vuoksi täyte ei jäädy kovaksi, vaan muistuttaa ennemminkin jäätelöä rakenteeltaan. EDIT 20.9.17: Söin viimeisen pakastetun beben eilen sulatuksen jälkeen ja se oli edelleen hyvänmakuinen ja rakenne oli hyvä, eli säilyvät pakastimessa -18C lämpötilassa hyvinä ainakin kaksi kuukautta ❤️.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s