Raparperia, mansikkaa ja kondensoitua cashewmaitoa

Kesä on vihdoin täällä ja meidän perheen jokakesäisiin perinteisiin kuuluu mansikkaraparperipiiras. Yleensä valmistan sen kotipihan raparpereista ja pakastemansikoista murotaikinapohjaan, mutta tänä vuonna turvauduin pakastemansikoiden puuttuessa ihan tuoreisiin, espanjalaisiin mansikoihin ja pohjasta tein todella murumaisen version. Hyvää tuli näinkin!

Tällä kertaa kokosin annokset omiin pikku vuokiinsa, ne ovat kuin pienet jalokivet, kun ne kantaa jälkiruoaksi hyvän aterian päätteeksi pöytään.

Tällä reseptillä tulee kaksi 14,5cm halkaisijaltaan olevaa keraamista pikkuvuoallista jälkiruokaa. Yksi vuoka riittää kahdelle ja söimmekin ne pareittain puoliksi. Resepti ei toimi piirakkana, sillä pohjassa ei ole lainkaan sitkoa, vaan se on todella murumainen rakenteeltaan ja toimii ihanasti nimenomaan jälkiruokana.

Menetelmiä-merkintä kondensoidun cashewmaidon vuoksi. Raparperimansikkahilloketta jää yli ja käytin sen pehmeän jäätelön valmistukseen. Reseptin maidottomaan ja munattomaan mansikkaraparperijäätelöön postaan seuraavaksi.

Leivosjälkiruoka raparperista, mansikasta ja kondensoidusta cashemaidosta

(maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen)

(2 kpl 14,5cm halkaisijaltaan olevaa pikkuvuokaa valmista jälkiruokaa – n. 4:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 1 h – uuni +225C)

pohja

20g Earth Control kuivattuja omenalastuja (n. 2dl)

20g kuivattuja banaanilastuja (n.½dl)

72g mantelijauhoja (n.1dl)

¾ dl rypsiöljyä

¼ dl sokeria

+ 2tl maidotonta margariinia vuokien voiteluun

kondensoitu cashewmaito

1dl cashewpähhkinöitä

1,5dl vettä

1½ rkl fariinisokeria

½ tl vaniljasokeria

raparperimansikkahilloke

100g raparperia (1 iso varsi kuorittuna, jos lajikkeesi on vanhaa versiota, uusi lajike, joka pihallani kasvaa on ohuempivartinen, eikä sitä tarvitse kuoria ja näitä ohuita varsia meni neljä)

200g mansikoita

½ dl vettä

1 dl sokeria

Päälle

1 dl soijavispiä

4 mansikkaa viipaleina

tehokas blenderi

sähkövatkain 2 kpl 14,5cm keraamista minipiirakkavuokaa

  1. Keitä raparperihilloke: Pese ja kuutioi raparperi. Laita kattilaan. Pese ja kuutioi mansikat, laita kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä 10 minuttia välillä sekoitellen. Hilloke on valmista, kun raparperi on hajonnut liemeen. Ota hellalta ja anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  2. Valmista pohja. Laita uuni lämpiämään +225C. Voitele vuoat maidottomalla margariinilla. Laita banaanilastut ja omenalastut blenderiin ja aja jauhoksi. Lisää sokeri ja mantelijauhe blenderiin ja aja, kunnes aineet ovat sekoittuneet keskenään. Kaada leivontakulhoon ja lisää rypsiöljy, sekoita. Jaa taikina kahtia ja painele sormin vuokien pohjille ja reunoilla. Paista 5-6 min + 225C uunissa, kunnes pohjien reunat ovat kullanruskeat. Ota pois uunista ja jäähdytä huoneenlämpöön ritilän päällä.
  3. Pohjien jäähtyessä valmista kondensoitu cashewmaito: Mittaa kaikki aineet blenderiin ja aja tasaiseksi maidoksi. Kaada kattilaan siivilän läpi. Kuumenna kattilaa koko ajan hämmentäen, kunnes kasvismaito sakenee. Poista hellalta ja anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  4. Kun kaikki valmistamasi osaset ovat jäähtyneet, jaa kondensoitu cashewmaito puoliksi vuokiin, tasoita pinta. Laita jääkaappiin noin 5 min ajaksi, jonka jälkeen pinta on asettunut niin paljon, että voit lusikoida päälle 1/3 raparperimansikkahillokkeesta/astia. Laita loppu hilloke jääkaappiin, se säilyy kannellisessa rasiassa jääkaapissa pari viikkoa.
  5. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Jaa annosvuokiin. Koristele mansikkaviipaleilla. Laita odottamaan tarjoilua jääkaappiin.
  6. Nauti! Säilyy jääkaapissa hyvänä joitain tunteja (soijavispi muuttaa rakennettaan kovemmaksi yön yli säilytettäessä jääkaapissa).
Advertisement

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s