Hiivaleipä speltistä

Sain Sunspeltin pahvilaatikossa useita eri lajeja jauhoja. Niistä minulla onkin jo kokemusta ja leipoutuvuudessaan parhaiten minusta toimivat Sunspeltin puolikarkea ja hieno spelttijauho. Spelttikeittokirjassa on hyvän oloinen sämpyläresepti, jossa neuvotaan hyvin spelttijuuren tekeminen. Se vie nelisen päivää, mutta itse en alkuvuodesta tapahtuneen arkkupakastimen sulamisen jälkeen ole jaksanut vielä uutta juurta tehdä, niin siksi hiivaraski tässä ohjeessa. Ohje kuitenkin toimii myös ilman hiivaa, jos käytössäsi on spelttijuuri.

Sen olen huomannut spelttijauhoilla leipoessani, että kannattaa ottaa avuksi gluteenittomasta leivonnasta ksantaani ja psyllium, sillä speltin sitko on erilainen kuin normaalin vehnän ja aluksi minulla kävin aina niin, että leipä maistui kyllä ihanalle, mutta rakenne oli suuhuni liian tiivis. Sitten tarjosin maanviljelijätädilleni spelttileipääni ja hän kommentoi sitkoa huonoksi – ihan kuin olisit sitkottomilla jauhoilla leiponut nämä. Siitä se sitten lähti, sitkon etsiminen ja löytäminen. Aluksi tangzhong- kiisselin avulla, sitten ihan lisäämällä sitkoa purkista leipätaikinaan.

Nostatuskorini pesen parin kolmen leivän välein lämpimällä vedellä, tiskiaineella ja tiskiharjalla, annan kuivua kuivaksi ja käsittelen sisäpinnan sitten sivelemällä 1 rkl maissitärkkelystä sekoitettuna ½dl vettä seoksella ja annan kuivua. Sitten vasta voi korin jauhottaa täysjyväspelttijauhoilla. Tuohon korin voiteluseokseen päädyin, kun leipätaikinani aina kylmäkohotuksen aikana tarttui koriin niin tiukasti, että kaunis raitakuvio rikkoontui.

Tämä on uusi hiivaleipäreseptini ja olen kehitellyt sitä pitkään, jo pari vuotta, joten hyvää ruokahalua ja nauttikaa!

Menetelmiä-merkintä raskituksen, maissitärkkelystiivisteliemen ja korinostatuksen vuoksi.

Raskiin tehty spelttihiivaleipä

(maidoton, munaton, pähkinätön, siemenetön, soijaton, vegaani, muuntuu juuritaikinaa käyttämällä myös hiivattomaksi)

(1 limppu – raskitus 8-12 h – kylmäkohotus 12-16 h – lämminkohotus 2h ja paisto 45min – uuni +175C)

Raski

2 tl kuivahiivaa (tai aiemman leivän spelttijuurta 1dl)

2,5dl hienoja spelttijauhoja

2,5dl vettä (kuvassa olevassa leivässä muuten on raskin nesteenä 1½dl simaa ja 1 dl vettä – valmis leipä tuoksui vienosti sitruunaiselle, muuten maku oli aivan sama kuin tässä leivässä veteen tehtynä – olen tehnyt raskin myös vissyveteen ja resepti toimii silloinkin)

1tl ksantaania

2 tl psylliumia

Leipään

raski (jos käytit juurta raskin teossa, ota tässä vaiheessa talteen 1 dl juurta)

3,5 dl hienoja spelttijauhoja

1 dl vettä

1,5 tl suolaa

1 tl kuivahiivaa (jos käytit juurta, voit lisätä toki hiivaakin, mutta jos haluat hiivattoman leivän, niin juuren pitäisi riittää tämän leivän nostatukseen, pidä silloin leipää kauemmin jääkaapissa 16-24 h)

koriin

(tiivistysliemi 1 rkl maissitärkkelystä + ½dl vettä)

2 rkl täysjyväspelttijauhoja

  1. Valmista raski. Sekoita kuivat aineet jauhoihin, lisää sitten vesi ja vatkaa paksuksi puuroksi. Peitä kannella ja anna tekeytyä 8-12 h huoneenlämmössä. Jos et ole käsitellyt leipäkoriasi vielä tiivistysliemellä, tee se tässä vaiheessa, eli sivele puhtaan korin sisäpinta pullasutiin kastetulla tiivistysliemellä joka puolelta ja annan kuivua.
  2. Raski on valmista, kun se kuplii ja tuoksuu hivenen happamalle. Lisää hienot spelttijauhot, kuivahiiva ja vesi. Vaivaa käsin/sähkövatkaimen kierrevatkaimilla/yleiskoneella noin minuutti, lisää suola ja jatka vaivaamista vielä pari minuuttia. Jätä taikina leivontakulhoon siksi aikaa, että jauhotat korin. Kaada loput jauhot leipätaikinan päälle ja muotoile sen avulla kaunis leipä. Nosta leipä koriin, peitä kannella ja siirrä jääkaappiin tekeytymään ja kohoamaan 12-16 tunniksi.
  3. Ota kaksi tuntia ennen aiottua paistamista leipä jääkaapista. Kumoa leipä leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota peittämättä huoneenlämmössä 1h 30 min ja laita uuni lämpiänään +175C.
  4. Laita uunipellille leivän kanssa pieni, keraaminen astia, joka kestää kuumennusta, ja täytä se puolilleen vedellä (n.1-2 dl). Vesiastian idea on vesihöyryn luominen muuten rutikuivaan sähköuuniin ja siten leivän pinnan paistuminen rapeammaksi. Laita uunipelti leipineen ja astioineen uuniin ja paista + 175C uunissa n. 45 min. Valmis leipä kopisee ja leivän pinta on kova, kun leipä otetaan uunista. Voit kokeilla leivän kypsyyttä myös tikulla, valmiista leivästä ei tartu juurikaan taikinaa tikkuun.
  5. Anna jäähtyä hieman ja nauti! Tämä leipä pysyy kosteana sisältä pari-kolme päivää leivonnasta.
Advertisement

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s