Pappilan hätävara

Pappilan hätävara on minusta ihana, nopea ja helppo jälkiruoka silloin kun tulee yllätysvieraita. Hyvää se on ihan omaksi iloksi tehtynäkin. Sunspeltin lähettämässä paketissa ei tullut spelttitalkkunaa, mutta kelaillessani Prisman jauhohyllyllä törmäsin siihen. Lueskelin sitten paketin takana olevaa reseptiä ja totesin, että se onnistuu minunkin rajoitteillani vähän tuunaten reseptiä. Siispä spelttitalkkuna hyppäsi kärryyni ja minä valmistin siitä saman päivänä päivälliselle jälkiruoan.

Spelttitalkkunahyve on jälkiruoan nimi pakkauksessa, mutta käytännössä kyseessä on pappilan hätävara niin, että keksinmurut on korvattu spelttitalkkunalla ja hillo pakastemarjoilla (ostin niitäkin, kun itse poimimani sulivat arkkupakastimen mukana). Muista käyttää kotimaisia marjoja, ne ovat turvallisia suoraan pakastimestakin. Ulkomaisissa pakastemarjoissa on norovirusriski, joka poistuu vain pakastemarjat kypsentämällä.

Mies piti tästä, lapset pitivät tästä, koko annos katosi iltaan mennessä jääkaapista. Jos maitotuotteet sopivat sinulle ja allergikollesi, korvaa soijakerma ja soijarahaka samoilla määrillä maitotuotteita. Gluteenittoman tästä saat käyttämällä uunissa + 175C 10 min ajan uunipellillä leivinpaperin päällä paahdettuja kokonaisia tattarinjyviä, jotka jäähdytät ja jauhat sitten niin hienoksi jauhoksi, kuin kykenet tai sitten 1 dl gluteenitonta, allergikollesi sopivaa keksimurua.

Jäin miettimään sitä, että onnistuisikohan tästä tehdä semifreddo -tyyppinen jäädytetty kakku jälkiruoaksi tai sitten ihan maidotonta jäätelöä? Pitääkin testata!

Spelttitalkkunahyve eli tuunattu pappilan hätävara

(maidoton, munatona, pähkinätön, siemenetön, kauraton – käyttämällä paahdettua tattaria myös gluteeniton – vegaaninen)

(4-6:lle – aktiivinen aika 5 min jos käytät spelttitalkkunaa – 45 min, jos tattarinjyvät pitää paahtaa ja jäähdyttää)

1,5 dl soijavispiä

1dl soijarahkaa

1 rkl sitruunamehua

3 rkl kidesokeria

1 dl spelttitalkkunaa (tai 30 g kokonaisia tattarinjyviä, jotka paahdat, jäähdytät ja jauhat, jolloin saat riittävän määrän gluteenitonta tattaritalkkunaa)

3 dl pakastemarjoja (itse käytin Marjasirkus –nimistä mustikka-vadelma-murskattu mansikka –seosta) tai tuoreita, kotimaisia marjoja

  1. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Lisää siihen soijarahka, sitruunamehu, sokeri ja talkkunajauho. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi 2½ dl pakastemarjoja ja sekoita tasaiseksi.
  2. Siirrä seos tarjoiluastiaan, koristele ½ dl marjoja ja erilaisilla syötävillä kukilla (kuvassa kurkunkukka, joita kotonani nyt on, kun kevät on pitkittynyt, enkä ole voinut kasvattamiani kurkuntaimia siirtää ulkoruokintaan).
  3. Nauti heti! Säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään, jos käytät tuoreita marjoja. Pakastemarjaversio on syötävä samana päivänä, marjat kun sulaessaan tekevät rakenteelle hallaa.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s