Financierit

Minulla on ihana ystävä, joka miettii puolestani, mitä herkkuja voisin seuraavaksi kehitellä itselleni. Jokaisella allergikolla pitäisi olla tällainen ystävä! Financierit, eli rahamiehen leivokset, ovat jälleen pieni, ranskalainen herkku, jota tietämättäni olin kaivannut. Ne ovat suunnilleen suupalan kokoisia. Oikeissa leivonnaisissa maku tulee ruskistetusta voista. Maku on pähkinäinen. Muoto on pieni suorakaide, vähän peukaloa paksumpi.

Mitäs minä ruskistaisin? En voi käyttää voita. Onneksi en ole allerginen pähkinöille. Jauhoin lempipähkinöitäni blenderilläni hienoksi jauhoksi ja korvasin niillä vajaat puolet mantelijauhoista. Paahdoin molempia ennen taikinaan lisäämistä. Valmiiden leivonnaisten maku oli pähkinäinen, makea ja keveä. Ihana kerrassaan! Näitä voi leipoa päiväkahvin kaveriksi tai muuten vain herkutteluun.

Söin nämä yksin. En syönytkään sitten muuta sinä päivänä. Ei kovin terveellistä, mutta ei aina tarvitse niin terveellistä ollakaan! Tämä resepti on gluteeniton ja maidoton, mutta valkuaista tähän on vain kerrassaan pakko laittaa. Pahoitteluni muna-allergikoille! Omani paistoin silikonisessa jättimuffinssivuoassa ja ensi kerralla kyllä ostan pieniä, paperisia vuoksi tai sitten hommaan oikeankokoisen kuparisen (tai oikeastaan kupariastioiden hintaa mietittyäni, silikonisen) vuoan.

 

Financierit

(maidoton, gluteeniton, soijaton)

(12 isoa – 24 pientä leivosta – aktiivinen aika 20 min – paistoaika 10-12 min – uuni +210C)

pohja

25g pekaanipähkinää (jauha niin hienoksi, kuin kykenet)

35g mantelijauhoja

125g maidotonta margariinia (sunnuntain maidoton margariini on myös soijaton)

150g tomusokeria

40g maissijauhoja

½tl ksantaania

4 valkuaista

koristeeksi

12-24 kuorittua mantelia koristeeksi

 

  1. Sulata margariini, aseta sivuun jäähtymään. Jauha pekaanipähkinät hienoksi jauhoksi (itse käytin blenderiä). Paahdat manteli- ja pekaanipähkinäjauhot kuumalla pannulla koko ajan sekoittaen, kunnes haistat hyvän pähkinäisen tuoksun (ehkä 1-2 minuuttia) älä polta jauhoja.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Keltuaiset voit käyttää esimerkiksi uunissa paistettavan valejuustokakun täytteeseen, reseptin postaan myöhemmin. Vatkaa valkuaisia kevyesti, lähinnä rakenne vain rikki. Laita uuni lämpenemään + 210C omani laitoin vähän yli 200C)
  3. Mittaa leivontakulhoon tomusokeri, jauhot, ksantaani. Lisää joukkoon hitaasti kaataen jatkuvasti sähkövatkaimen matalimmalla tasolla vatkaten vatkaamasi valkuaiset. Lisää lopuksi jäätynyt, sula margariini ohuena nauhana jatkuvasti matalimmalla sähkövatkaimen teholla vatkaten.
  4. Voitele käyttämäsi vuota tai vuoraa paperilla. Täytä vuoat 90%:sti taikinalla. Aseta jokaisen päälle yksi manteli koristeeksi (tai vaikka pinjansiemeniä, jos niistä tykkäät enemmän). Paista 10-12 min + 210C uunissa, kunnes tikku tulee puhtaana leivonnaiseen pistämisen jälkeen ulos ja leivonnaiset ovat kauniisti ruskettuneet. Anna jäähtyä täysin ennen kuin siirrät pois vuoasta. Nämä financierit murenevat ksantaanista huolimatta helpommin kuin tavalliset.
  5. Nauti kahvin tai teen kera pikku herkkuna!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s