Keitto kurpitsasta

Tämä on viimeinen jääkaapin vihanneslaatikontyhjennyspostaus. Meidän perheessä syödään jonkin verran sosekeittoja. Se varmaan johtuu siitä, että pienempi lapsista on vielä niin pieni, että soseruoat muutenkin maistuvat paremmin kuin kokoliha tai kova leivänkuori.

Tähän keittoon tulee lempikurpitsaani myskikurpitsaa ja paljon sitä. Keitto on kaunista, oranssinkeltaista ja samettista ilman kermaa tai kermankorvikkeita. Koska olen pihi emäntä, hyödynnän myös myskikurpitsan siemenet. Ne maistuvat kivasti sattumina muuten sileässä keitossa. Keiton keittäminen vie kauan, mutta toisaalta se porisee ihan itsekseen siinä hellalla. Ei sitä tarvitse juurikaan vahtia.

Kuvan otti vanhempi lapsista, hän on innostunut varmaankin äidin innoittamana ruoanlaitosta ja annosten kuvailusta. Minusta kuva on hieno, mitä sinä tykkäät? Rajaus ainakin on sellainen, etten itse olisi niin tehnyt.

Keitto on gluteeniton, maidoton, munaton ja soijaton. Koko annos on vegaaninen jos käytät lisuketta 2.

Myskikurpitsakeitto

(6:lle – maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton ja vegaaninen jos käytät lisuketta 2)

(aktiivinen aika 15 min – passiivinen aika 3 tuntia)

keittoon

800 g myskikurpitsaa kuutioina

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl rypsiöljyä

6 perunaa (400g)

3 porkkanaa (200g)

5g tuoretta inkivääriä (noin pikkusormenpään kokoinen pala)

1l kiehuvaa vettä

1 tl suolaa

1 dl appelsiinimehua

2 rkl maidotonta, soijatonta margariinia (esim. tummansininen keiju)

200g pakastemaissia

Lisäke 1

140g pekonia

1 nippu ruohosipulia

myskikurpitsojen siemenet

Lisäke 2

myskikurpitsojen siemenet

1 dl kurpitsansiemeniä

2rkl oliiviöljyä

½-1 tl suolaa

1 nippu ruohosipulia

  1. Kuori kurpitsat, poista siemenet ja kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kurpitsakuutiot sinne, laske lämpötila puoleen (oma hella 6, kun maksimi 12) ja sekoittele silloin tällöin kuoriessasi ja hienontaessasi muita kasviksia. Kuori sipuli ja silppua se, lisää kattilaan ja sekoita. Kuori perunat, pese ne ja kuutioi, lisää kattilaan ja sekoita. Kuori porkkanat, pese ja viipaloi, lisää kattilaan. Raasta kattilaan myös inkivääri ja kuorittu valkosipulinkynsi. Kiehauta litra vettä ja lisää kattilaan. Anna kiehua matalalla lämmöllä 2-3 tuntia, kunnes kasvikset hajoavat.
  2. Soseuta keitto keitinliemineen. Lisää appelsiinimehu, margariini, suola ja soseuta vielä hetki, niin saat samettisemman lopputuloksen. Lisää pakastemaissi ja kiehauta keitto. Siirrä siten kattila pois liedeltä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Valmista joko lisuke 1 tai 2.
    1. Lisuke 1: Paahda keskilämmöllä pekonia 5-6 minuuttia paistinpannulla kannen alla, kunnes se on ruskistunut, käännä ja ruskista myös toinen puoli. Nosta pekoni talouspaperin päälle jäähtymään ja paahda kuumassa pekonirasvassa kurpitsansiemenet kypsiksi kannen alla. Varo, ne poksahtavat kuin maissinjyvät, joten kun poksunta alkaa, ovat siemenet valmiita, ota silloin paistinpannu hellalta ja anna kannen olla päällä, kunnes poksunta lakkaa. Hienonna ruohosipuli, pekoni ja sekoita yhteen paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.
    2. Lisuke 2: Paahda kuumalla pannulla myskikurpitsan ja kurpitsansiemenet, kun ne ovat saaneet kauniin värin ja tuoksuvat, kaada ne astiaan, lisää öljy ja suola sekä hienonnettu ruohosipuli.
  4. Kokoa annos: kauho lautaselle keittoa ja ripottele pinnalle 1-2 rkl joko lisuketta 1 tai lisuketta 2. Nauti leivän kera!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s