Piilotettu juustokakku

Tämä resepti on hauska. Siinä juustokakkumassa piilotetaan kakkutaikinan sisään niin, ettei päällepäin näy, että kyseessä on juustokakku – tai siis valejuustokakku. Koska nyt on syksy ja puolukoita on tänä vuonna runsaasti tarjolla, päätin muokata tavallisesti piilottamastani sitruunamassasta poiketen puolukkaversion. Oi, miten hyvää!

Tämä kakku pitää leipoa tarjoilua edeltävänä päivänä. Valejuustokakkumassan pitää saada asettua yön yli jääkaapissa ennen kakun kumoamista tarjoilulautaselle, sillä muuten kakku ei pysy kasassa. Se onkin ainoa syy sille, miksi tämä kakku säilyy jääkaapissa yön yli. Mieheni söi viimeksi puolet kakusta kerralla, kun se vaan nyt oli niin hyvää, ettei voinut lopettaa syömistä.

Resepti on maidoton ja gluteeniton. Soijaa siinä luonnollisesti on, kun valejuustokakkumassaa teen nykyään soijapohjaisesta Go On- rahkakorvikkeesta. Munankeltuaiset taas jäivät yli aiemmin leipomistani financiereistä. Puolukat taas metsästä toi mummo. Kaikilla pitäisi olla mummo, joka käy metsässä sienessä ja marjassa. Tai no, kävisin mieluiten kyllä itse, mutta tänä syksynä haasteeksi on muodostunut uusi, kävelyä vaikeuttava sairaus, jonka vuoksi aiemmin vietin yhdeksän päivää sairaalassa, mutta ei siitä sen enempää. Pääasia on, että ihania kauden aineksia löytyy jääkaapista, mistä niitä sitten voi kaivaa esiin leivontasormen vipattaessa.

Toimintaterapeuttiystäväni vinkkasi kerran minulle, kun valittelin seisomisen vaikeutta keittiössä, että voi siellä keittiössä istuakin. Niinpä nykyään paras apuväline keittiössä onkin korkea rahi, jolle pyllyni aina lysäytän, kun jalat eivät enää jaksa kannatella painoani. Tämä kakku muuten kannattaa paistaa suorakaiteen muotoisessa silikonivuoassa, jonka olet voidellut maidottomalla margariinilla ja jauhottanut maissijauhoilla.

Puolukkainen valejuustopiilokakku (mikä nimihirviö!!)

(maidoton, gluteeniton)

(1 suorakaiteenmuotoinen kakku – 8-10:lle – aktiivinen aika 25 min – paistoaika 1h30min – 12h asettuminen jääkaapissa)

pohja

100g margariinia

150g tomusokeria

50g maissijauhoja

50g mantelijahoja

½tl ksantaania

1 dl go on soijarahkavalmistetta

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

puolukkainen valejuustotäyte

2dl go on soijarahkavalmistetta

100g tomusokeria

4 keltuaista

200g puolukkaa

2 tl vaniljasokeria

kuorrute

½ dl go on soijarahkavalmistetta

1tl vaniljasokeria

2 tl tomusokeria

½-1 dl puolukoita

  1. Laita uuni lämpiämään +175C. Valmista pohjataikina. Sulata margariini ja lisää siihen tomusokeri sekä soijarahkavalmiste, sekoita tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää margariiniseokseen huolellisesti vatkaten. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen vuokaan, jonka olet voidellut maidottomalla margariinilla ja jauhottanut esimerkiksi maissijauhoilla. Levitä nuolijan avulla taikina ohuelti vuoan pohjalle ja niin ylös vuoan sivuille, kuin tasaisesti saat.
  2. Tee täyte. Sekoita soijarahkaan muut ainekset. Kaada vuokaan kakkutaikinan päälle. Valejuustomassan pitäisi jäädä noin 2 cm kakkutaikinan reunan alapuolelle.
  3. Paista ensin 1 tunti +175C ja alenna sitten lämpöä +150C ja paista vielä 30 minuuttia. Kakku on valmista, kun se ei enää vuokaa heilauttaessa hylly, vaan vain huojahtaa. Tikkutesti ei toimi, sillä juustokakkumassa tarttuu kypsänäkin tikkuun kiinni. Kakun pinta (josta tulee myöhemmin kakun pohja) on karamellisoitunut ja ruskea. Ota kakku uunista, jäähdytä huoneenlämpöön vuoassa ja siirrä peitettynä jääkaappiin asettumaan yön yli.
  4. Seuraavana päivämä ota vuoka jääkaapista. Käy terävällä veitsellä reunat läpi (myös vuoassa oleva kakkutaikina on karamellisoitunut varsinkin kulmien kohdalta). Aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja kiepsauta ympäri nopeasti. Auta sormilla painellen kakkua irtoamaan silikonista.
  5. Valmista kuorrute sekoittamalla ainekset puolukoita lukuunottamatta yhteen tasaiseksi tahnaksi. Levitä kakun päälle. Ripottele kuorrutteen päälle puolukat.
  6. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s