Onigiri

Ai mikä se on? Japanilainen voileivän vastike. Näitä pakataan mukaan lounaslaatikoihin ja ne voi muotoilla vaikka nallekarhuksi, jos mieli tekee. Yksinkertainen, nopea ja helppo tehdä ja lapset rakastavat näitä (ainakin meillä). Suosikkitäytteeni on oma sekoitukseni: tonnikalaa, majoneesia, valkosipulichilikastiketta, seesaminsiemeniä ja ruohosipulisilppua. Väliin voi laittaa mitä vain mieli tekee, vaikka kinkkua ja suolakurkkua. Nämä ovat kuin sushiburritot, mutta pienempiä, niukkatäytteisempiä ja helpommin syötäviä. Alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan nämä ovat eväsruokaa, mutta meidän perheessä päivällinen tai lounas saatetaan mennä näillä ja hedelmillä.

Minä en ikinä ole käynyt yhdelläkään kotitaloustunnilla Suomessa. Siellä, missä kävin aikoinani kotitaloustunneilla, aloitettiin kaikki sillä, että opeteltiin pesemään riisi. Sitten opeteltiin liottamaan se. Sitten vasta opeteltiin keittämään se. Aikamoista taidetta se oli. Olen todennut, että vähemmälläkin tällainen japanilaisen riisin makuvivahteisiin tottumaton juntti pääsee ja olen kutistanut riisin käsittelyn ennen keittoa perusteelliseen pesuun. Se onkin tässä ruokalajissa ensiarvoisen tärkeää. Jos onigiri-himoni joskus syntyisi edellisenä päivänä, niin tämän ruokalajin kanssa voisin harkitakin sitä yön yli liottamista. Yleensä kuitenkin aloite tulee lapsilta pari kolme tuntia ennen päivällisaikaa, niin liottelut voi unohtaa. Toimii se ilmankin.

Käytän pyöreäjyväistä puuroriisiä, koska se ajaa saman asian kuin sushiriisi. Toisaalta en juuri erota maussa tai koostumuksessa keittämisen ja esikäsittelyn jälkeen mitään eroa halpispuuroriisin ja sushiriisin välillä. Olen kokeillut Tokyokanin 16e/2kg maksavalla japanilaisella riisillä, Blue Dragonin sushiriisillä, Risellalla ja ihan peruskyykkykaupanomamerkkiriiseillä, jota saa kilon alle euron, jos onni on myötä. Pihinä emäntänä yllättäen valitsen edullisimman vaihtoehdon.

Sellainen ällöttävä tiedonmuru riisistä, että siihen kertyy pohjavesistä arsenikkia, joka muuttuu riisissä arseeniksi. Arseeni taas aiheuttaa erilaisia syöpiä, eikä turvallista annosteluannosta ainakaan Eviran sivujen mukaan voi sanoa. Riisin arseenimäärää voi näillä ennen keittämistä tapahtuvilla huuhteluilla ja liottamisella vähentää (ja yksi tutkimusryhmä suosittelee riisin keittämistä kahvinkeittimen suodatinosassa, sillä siten riisin arseenista poistuu 85%). Veikkaan, että siksi aikoinaan minulle ensin opetettiin  miten riisi pestää ja miten riisi liotetaan, ja vasta sitten, miten se keitetään. Riisiruokia en siis tällä viikolla enää tarjoa.

Nori-arkit ovat niitä samoja, joita rullaillaan makisushin ympärille. Säilytän onigireja varten neliöiksi leikattuja noriarkkeja pakasterasiassa kosteudensitojapussin kanssa.  Ei tarvitse leikellä riisitahmaisilla käsillä merilevää. On nopeaa napata valmiiksi leikattu merileväpala astiasta, pyöräyttää riisipallon ympärille ja ojentaa odottaville pikkukäsille. Merilevää lapsille (ja aikuisille) tarjotessa kannattaa huomoida, että se sisältää paljon jodia ja voi liikaa nautittuna aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä. Tämän vuoksi teen merilevää sisältäviä ruokia kotona harvemmin kuin kerran viikossa.

Munattoman saat tästä jos käytät majoneesin sijaan munatonta majoneesia tai ostat munatonta majoneesia valmiina kaupasta (esim.X-tra tai Poppamies)

Onigirit

(15 kpl – 4:lle – maidoton, gluteeniton)

(aktiivinen aika 30 min – riisin keitto ja jäähdytys 1h)

 

riisiin

7dl puuroriisiä

vettä

 

täyte

1 prk tonnikalaa öljyssä (Abba)

1 dl majoneesia (Kruunu, älä käytä mitään kevytversiota tässä, jos ruoalle osallistuu raskaana oleva henkilö, varmista, että majoneesin munankeltuainen on pastoroitua)

3-4 rkl valkosipulichilikastiketta (Aroi-merkistä pidän eniten)

3 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä

½ ruukkua ruohosipulia silppuna

 

päälle

vettä

suolaa

3 nori-arkkia neliöiksi leikattuina

 

  1. Mittaa riisi kattilaan ja pese se: laske riisin päälle hanasta kylmää vettä, puristele riisiä samalla hitain liikkein toisella kädellä ja kaada varovasti vedet pois. Pese riisi näin runsaalla vedellä vähintää kolme kertaa, mutta mieluiten niin monta kertaa, että pesuvesi on ihan kirkasta viimeisellä kerralla. Tänään piti minun pestä puuroriisi kahdeksan (8!) kertaa, ennen kuin pesuvesi oli kirkasta. Kaada kirkas pesuvesi pois, laita kattila riiseineen pöydän päälle, tasoittele riisi ja kaada toisen käden keskisormesi kevyesti riisin pinnalle asetettuna vettä juuri sen verran, että vesi yltää keskisormesi ensimmäisen nivelen tekemään poikkiviivaan sormen kämmenen puoleisella puolella.
  2. Laita kattilaan kansi. Laita kattila hellalle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Älä missään vaiheessa avaa kantta keittämisen aikana. Keitä matalalla lämmöllä 10 minuutin ajan. Ota kattila hellalta ja annan riisin vetäytyä kannen alla vielä 15 minuuttia. Sitten riisi on valmis.
  3. Siirrä riisi viileään astiaan jäähtymään kädenlämpöiseksi.
  4. Tee täyte. Valuta tonnikala, kaada se astiaan ja lisää muut ainekset, sekoita tasaiseksi.
  5. Leikkaa nori-levyt valmiiksi neliöiksi (tarvitset 15 neliötä, yhdestä arkista tulee kuusi neliötä).
  6. Varaa suolapurkki esille. Tee työpiste vesipisteen lähelle, sillä peset kädet joka riisipallon jälkeen.
  7. Kastele kädet, laita ½tl suolaa toiselle kädelle ja hiero molempiin kämmeniin. Ota riisiä kauhallinen (noin 1dl) ja painele se litteäksi, kämmenen ja sormien kokoiseksi levyksi toiselle kädelle. Nosta levyn keskelle 1 tl täytettä. Taivuta sormet kämmentä kohti ja auta toisella kädellä riisin reunan yhteen. Puristele sitten varovasti kolmion malliseksi riisipalloksi.
  8. Ota leväneliö, pyöräytä se riisipallon pohjan yli ja aseta onigiri tarjoilulautaselle odottamaan. Toista sama kaikella riisillä ja täytteellä.
  9. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s