Piirakka omenasta

Sain mummolta kassillisen lempiomeniani, jotka muiden mielestä ovat liian happamia. Ajattelin tehdä sellaisen omenapiirakan, jota näin kerran erään raskalaisen miehen kanssa naimisissa olevan suomalaisen naisen yrittävän miehelleen anopin reseptin mukaan tehdä. Rouva tuskaili dokumentissa, jonka aihetta en enää kuollaksenikaan muista, että on jo useita kertoja yrittänyt onnistua tekemään juuri oikeanlaista piirakkaa, mutta aina miehen mielestä maku on jotenkin väärä. Liittyneekö äiti-poikasuhteeseen, vai onko oikeasti vaikea saada maut kohdilleen tässä reseptissä?

Alkuperäisessä reseptissä pohja on yksinkertainen kaulittu murotaikinalevypohja ja täyte on pelkästään hyvin ohuiksi viipaloituja tietyn omenapuun omenia ja sokeria. Omenat olivat kiinteitä ja happamia ja muistaakseni vihreitä väriltään.

Perusmurotaikina ei allergikolta onnistu, mutta lähelle kyllä korvikkeillakin pääsee. Tästä tuli minusta valtavan kaunis ja hyvänmakuinen. Tarjoilin sen jäätelökoneessa jäädytetyn vaniljakastikkeen kanssa, ohje on omenapiirakan jälkeen lopuksi. Kuvassa vaniljakastiketta ei näy, kun omenapiirakka oli minusta niin kaunis, etten halunnut sitä kastikkeella peitellä.

Tämä käy melko varmasti lähes jokaiselle ruokarajoitteiselle, paitsi mausteallergikolle – jätä silloin kardemumma ja kaneli pois, toimii ohje niinkin. Omena-allergikotkin yleensä kykenevät syömään kypsennettyä omenaa (varmista tämä allergikoltasi :)). Tavallisista resepteistäni poiketen piirakka on myös soijaton. Teff-jauhot löytyvät supermarketeista erikoisjauhohyllystä. Teff on afrikkalainen heinäkasvi, joka kasvaa noin 60cm korkuiseksi. Se on luontaisesti gluteeniton, leipoutuvuus on hyvä ja maku miellyttävä. Sitkoa siinä ei ole, siksi ksantaani pohjassa helpottamassa kaulimista. Merkintä allergiatuotteisiin teff-jauhojen vuoksi.

Pohjaa ei poiketen tavallisesta murotaikinapiirakasta esipaisteta. Se kypsyy pitkän paistoajan ansiosta ilman esipaistoakin. Vahdi tarkasti piirakkaa viimeisen 10 minuutin ajan, ettei sokeri pala, vaan vain karamellisoituu. Menetelmä-merkintä murotaikinapohjan vuoksi.

Omenapiirakka

(maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, vehnätön, kauraton, pähkinätön ja manteliton, vegaaninen)

(1 piirakka – aktiivinen aika 45min ja passiivinen 45min – uuni 200C)

pohja

100 g maidotonta, soijatonta margariinia (esim. sunnuntain maidoton leivontamargariini)

140g teff-jauhoja (2½dl)

60g sokeria (½dl)

1tl kardemumma(3g)

1tl kanelia (3g)

½tl ksantaania (1g)

2-3rkl kylmää vettä (30-45g)

täyte

700g kotimaista hapanta ja kiinteää lajiketta olevaa omenaa

120g valkeaa kidesokeria (1dl)

  1. Tee pohja. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää margariini. Nypi murumaiseksi. Sekoita vesi yksi ruokalusikallinen kerrallaan muruseokseen nopeasti sekoittaen. Puristele palloksi. Käytä jääkaappikylmiä aineita.
  2. Levitä pöydälle piirakkavuokaa hieman isompi pala tuorekelmua, ripottele teff-jauhoja sen pinnalle ja kauli pohja hieman piirakkavuokaa isommaksi kiekoksi. Voitele piirakkavuoka maidottomalla ja soijattomalla margariinilla. Käännä piirakkavuoka ylösalaisin ja aseta kaulitsemasi levyn keskelle. Ujuta käsi tuorekelmun alle ja käännä piirakkavuoka taikinalevyn kanssa nopeasti ympäri. Kuori tuorekelmu pois ja tasoittele taikina vuokaan ja reunoille kauniisti. Nosta jääkaappiin.
  3. Laita uuni lämpenemään +200C. Valmista täyte. Pese omenat ja poista omenaporalla omenista siemenkodat. Ota pohja jääkaapista ja omena kerrallaan ala koota täytettä sieviin riveihin aloittaen keskeltä. Puolita omena pitkittäisuunnassa ja viipaloi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Ulommaiseen kierrokseen tulee kaksi kerrosta omenaa. Kun olen saanut omenat aseteltua pohjan päälle, ripottele sokeri pinnalle ja paista +200C uunissa n.45min, kunnes omenien pinnalla oleva sokeri on karamellisoitunut ja pohja irtoaa kevesti vuoan reunoista.
  4. Nosta uunista, anna jäähtyä vähän ja nauti! Voit tarjota piirakan alla olevan jäädytetyn vaniljakastikkeen kanssa, jos allergikkosi ei ole soijalle tai mantelille allerginen, muuten kaikki vatkatut vispikerman korvikkeet (kookosmaidon valkoinen rasvaosa vaahdotettuna, soijavispi tai kauravispi) maustettuna vaniljasokerilla ovat oivallinen lisä tälle omenapiirakalle.

Jäädytetty vaniljakastike

100 g mantelijauhoja

1 prk soijavispiä

2 rkl vaniljasokeria

118g vaaleaa siirappia

½tl ksantaania

  1. Sekoita aineet keskenään ja käytä jäätelökoneessa noin 10 minuuttia. Kastike on valmiina paksun vaniljakiisselin paksuista, eli valuvaa. Jos kastiketta jää yli, voi sen pakastaa, jolloin saat vaniljajäätelötyyppisen lopputuloksen (ennen nauttimista nosta pöydälle lämpenemään kymmeneksi minuutiksi).
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s