Prinsessakakku

Ensimmäinen asia, jota lähdin kehittämään allergisoitumiseni jälkeen, oli prinsessakakku. Kermavaahto heti marsipaanin alla on aina saanut minut onnelliseksi. Se oli (ja on edelleen) lempiherkkuni. Nykyään teen sitä itselleni syntymäpäivälahjaksi. Teen aina vaaleanvihreäkuorrutteisen version omiin juhliini. Lastenjuhliin olen tehnyt saman kakun, mutta vaihdellut muotoa ja kuorrutteen väriä. Viimeksi muotoilin sen kuningatar Elsan helmaksi ja tökkäsin Elsa-barbien jalat tiukasti käärittynä elmukelmuun kakun keskelle. Niissä juhlissa kaikki lapset maistoivat kakkua, mikä on harvinaista.

Prinsessakakku on suosikkini myös sen vuoksi, että täytteen ja kuorrutteen ainekset voin ostaa valmiina. Se on moniallergikon elämässä harvinaista herkkua. Päästän siis itseni helpolla tehdessäni tätä – ihan syntymäpäivien kunniaksi. Perinteisestä prinsessakakusta poiketen laitan usein kakun väliin kotimaisia pakastevadelmia, en vadelmahilloa, sillä minusta kakusta tulee liian makea, jos välissä on valmishilloa ja valmisvaniljakastiketta. Valmista kakkupohjaa en ole itselleni sopivana versiona vielä mistään löytänyt. Sen jouduin tekemään, mutta onneksi sokerikakkupohja on niin helppo ja nopea tehdä, ettei siinä kauaa nokka tuhissut.

Kakku loppui tänään. Illan lapsilta salaisella herkutteluhetkellä sohvalla tv:n ääressä miehen kanssa kiisteltiin siitä, kumpi saa viimeisen lusikallisen. Hän söi sen. Sulattelin häviötä hetken, sitten menin keittiöön ja kaavin tarjoiluautasen ja kakkulapion puhtaiksi. Ensi vuonna tavataan taas, oi prinsessakku!

Allergiatuotemerkintä on valmisvaniljakastikkeen vuoksi. Jos korvaat marsipaanin ja marsipaaniruusut sokerimassalla, voi manteliallergikkokin syödä prinsessakakkua.

Prinsessakakku

(12:lle – maidoton)

(aktiivinen aika 2 tuntia – paistoaika 45 min – passiivinen aika 4-5 tuntia)

 

pohja  

6 munaa (3dl kananmunaa)

2 dl hienoja spelttijauhoja

1 dl perunajauhoja

3dl kidesokeria

1 tl vaniljasokeria

3tl leivinjauhetta

 

täyte

½ prk Alpron soijavaniljakiisseliä

5dl Alpron soijavispiä vatkattuna kovaksi vaahdoksi (eli 2 prk)

½ dl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

200g kotimaisia pakastevadelmia tai kotimaisia tuoreita vadelmia (ulkomaalaiset vadelmat on kuumennettava listeriariskin vuoksi, ja silloin on ihan sama keittää ne hilloksi – käytä silloin ¾ ohjeen määrästä hillosokeria, muuten kakusta tulee liian makea)

½dl omenamehua

 

kuorrute

500g vaaleanvihreää marsipaania (2 pötköä – tarkista valitessasi, että kyseinen marsipaani sopii allergikollesi – olen törmännyt vehnätärkkelyssiirappiin joskus valmistusaineena)

tomusokeria

marsipaaniruusuja (sama juttu kuin marsipaanin kanssa)

 

 1. Tee kakkupohja. Vatkaa kanamunat ja sokerit vaahdoksi. Siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina maidottomalla margariinilla voideltuun ja karkeilla spelttijauhoilla jauhotettuun irtokakkupohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi (helpottaa irrottamista). Ennen paistamista kiedo kylmään veteen kasteltu keittiöpyyhe taiteltuna kakkuvuoan reunojen ympärille. Kakku kypsyy näin tasaisesti, sillä lähellä reunaa oleva taikina ei kypsy keskustaa nopeammin. Saat päältä tasaisen kakun.
 2. Paista + 175C uunissa 40-45 min, kunnes keskelle asetettu tikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä vuoassa vähintään 30 min, jonka jälkeen siirrä leivinpaperin kanssa ritilän päälle jäähtymään kokonaan.
 3. Kakkupohja on helpoin leikata täysin kylmänä, siispä yleensä teen kakun jo täyttämistä edellisenä iltana ja laitan sen jäähtyneenä jääkaappiin, missä annan sen olla yön yli. Toinen vaihtoehto on nostaa kakku jäähtymisen jälkeen pakastimeen 30min-1h. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeksi yhtä paksuksi kiekoksi.
 4. Vatkaa soijavispi sokerien kanssa kovaksi vaahdoksi. Mittaa toiseen astiaan ½ prk soijavaniljakastiketta ja ¼ juuri vatkaamastasi vaahdosta, sekoita tasaiseksi.
 5. Kokoa kakku:
  1. Laita kakun vuoan pohjaa vasten ollut kiekko leivinpaperille, joka on tarjoilulautasen ja kakkupaperin päällä. Vaihtoehtoisesti kokoa kakku paksun pahvipohjan päälle, jonka avulla kakku on koottuna helppo siirtää tarjoilulautaselle.
  2. Kostuta omenamehuun kastetulla pullasudilla pohja kauttaaltaan. Kaada 2/3 vaniljakiisselivispiseoksesta pohjan päälle, levitä melkein reunoille asti ja levitä seoksen päälle puolet vadelmista.
  3. Nosta paistettaessa ylimpänä ollut kiekko paistopinta alaspäin täytekerroksen päälle. Kostuta omenamehuun kastetulla pullasudilla kauttaaltaan. Kaada loput vaniljakiisselivispiseoksesta pohjan päälle, levitä melkein kakun reunaan asti, ripottele vadelmat pinnalle. Kaada sitten 4/5 jäljellä olevasta vatkatusta soijavispistä keoksi kakun päälle. Muotoile puolipalloksi.
  4. Nosta varovasti keskikerroskiekko soijavispipuolipallon päälle. Kostuta varovasti omenamehuun kastetulla pullasudilla. Levitä loppu soijavispi kakun päälle ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi. Vaahto toimii eristeenä kakun kosteuden ja marsipaanin välillä, tällöin kakku säilyy kauemmin esittelykelpoisena, kun marsipaani ei heti sula kakun kosteuden vuoksi.
  5. Kauli tomusokerin kanssa marsipaani ohuehkoksi levyksi. Nosta varovasti kakun päälle ja silittele marsipaani kakun pintaan. Katkaise marsipaani terävällä veitsellä noin 2 cm päästä kakun reunasta ja taita jäljelle jäänyt osio kakun alle veitsen tylpän pään avulla. Marsipaania jää yli noin 100 g, mutta se ei ainakaan meidän taloudessa ole ollut mikään ongelma, herkku katoaa parempiin suihin (lue minun suuhun) odottaessa kakun syömistä.
 6. Asettele marsipaaniruusut koristeeksi ja leikkaa leivinpaperi kakun reunaa pitkin pois/nosta aluspahvin avulla kakku tarjoilulautaselle.
 7. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s