Tomaattikeitto

Arkiruokien aatelia on tomaattikeitto. Tämä on täyteläinen, sileä ja herkullinen. Yrttispiraalini tuottaa tuoreita yrttejä näin kesäaikaan runsaasti ja ne maistuvatkin tässä keitossa. Keittopohjan paistuessa käyn kesäisin hakemassa pihalta yrtit, pesen ne ja riivin lehdet irti tarjoilua varten. Yrtit ovat ihan eri makuisia suoraan pihalta auringonpaisteesta poimittuina. Kaupan tuoreyrtit käyvät myös hyvin, ja talviaikaan käytän kuivattuja yrttejä. Eipähän maistu aina samalle keitokset.

Tomaatteina käytän Pirkan erittäin makeita Red Desire miniluumutomaatteja Muttin kokonaisena säilöttyjä tomaatteja.

Hyvää yksinäänkin, mutta minilihapullilla, nyhyökanalla, savupekonimausteella maustetulla paistetulla soijarouheella, kotitekoisella tai kaupasta ostetulla cashewvalkohomejuustolla tästä saa vielä täyttävämmän aterian.Vegaanisen tästä keitosts saa helposti korvaamalla kanafondin kasvisfondilla.

Tomaattikeitto

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton)

(4-6:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 3 tuntia)

2 isoa keltasipulia

1 porkkana

1 palsternakka

4 valkosipulinkynttä

1/2 dl voinmakuista rypsiöljyä

1 oksa lipstikkaa

1 oksa basilikaa

3 oksaa timjamia

3 oksaa oreganoa

1 iso salvianlehti

200g (1 rasia) makeita miniluumutomaatteja

2 prk Muttin kokonaisena säilöttyjä tomaatteja valutettuina ja kuutioituna

Purkki tomaattien mehu+purkkien huuhteluvesi (yhteensä 6dl nestettä)

2 rkl kanafondia (gluteeniton!)

(1 rkl cashewvoita)

Tarjoiluun

Ripaus mustapippuria myllystä

Yrttien lehdet

Oliiviöljyä

1. Laita iso kattila hellalle ja lorauta öljy siihen, laita hella kuumenemaan keskilämmölle. Hellan kuumeessa kuori ja leikkaa sipulit karkeiksi lohkoiksi, laita kattilaan ja sekoita. Sipulin paistuessa kuori valkosipulinkynnet, murskaa ne veitsen lappeella ja lisää kattilaan. Sekoita ja anna paistua. Kuori, pese ja kuutioi porkkana ja palsternakka, lisää kattilaan, sekoita. Anna paistua n. 30 min välillä sekoittaen.

2. Pese yrtit, riivi oreganon, basilikan ja timjamin lehdet talteen tarjoilua varten. Silppua salvianlehti, lipstikka ja oreganon, basilikan sekä timjamin varret ja lisää kattilaan, sekoita.

Yrtit menivät jo kattilaan, tomaatit menossa seuraavaksi.

3. Pese miniluumutomaatit, halkaise ja lisää kattilaan. Valuta säilyketomaatit, kuutioi ja lisää kattilaan, sekoita. Ota tomaattimehu talteen, samoin purkkien huuhteluvesi. Lisää nesteeseen 2 rkl kanalientä, sekoita ja kaada kattilaan. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi, peitä sitten kattila kannella ja anna kiehua matalalla lämmöllä 1.5-2 tuntia.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Maista, säädä tarvittaessa suola, sokeri ja happo kohdilleen suolalla, sokerilla tai sopivalla etikalla/sitruunamehulla. Jos haluat keitosta hennon kermaista lisää 1 rkl cashewvoita ja sekoita tasaiseksi keiton sekaan.

4. Kauho keitto lautasille, koristele muutamalla tipalla öljyä, ripauksella mustapippuria ja yrttien lehdillä.

5. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s