Amaretit

Tein pitkästä aikaa amarettikeksejä. Nämä italialaiset perinnekeksit kuuluvat niihin kotileipomuksiin, jotka eivät ole koko perheen mieleen perinteisellä tavalla maustettuina. Nuorimmainen ei pidä sitruunasta missään muussa kuin vappusiman muodossa, joten jätin sitruunankuoriraasteen lisäämättä. Jätin myös karvasmanteliesanssin ja amarettoliköörin lisäämättä, kun en itse pidä niiden mausta – tulee mieleen syanidi koko sanasta karvasmanteli. Joissain amarettikeksiresepteissä näkee myös kanelia, mutta jätin senkin pois, kun ei eletä joulunaikaa.

Nämä keksit ovat luontaisesti maidottomia ja gluteenittomia, sillä ainoat jauhot ovat mantelijauhot ja sidosaineena on ainoastaan kananmunan valkuainen. Täydellinen amarettikeksin pinta (kuvassa) syntyy juuri oikeasta valkuaisen ja mantelijauheen suhteesta, joten jauhot ja sokeri kannattaa punnita gramman tarkkuudella. Valkuaiset ovat keskikokoisista vapaan kanan munista (yhteispaino 105-110g). Keltuaisista (en punninnut) tein lapsille suklaakiisseliä välipalaksi.

Amaretit

(maidoton, gluteeniton)

(n.30 kpl – aktiivinen aika 15 min – passiivinen aika n. 25 min – uuni + 160C/140C kiertoilma)

250g mantelijauhoa


200g Siro sokeria

3 valkuaista (105-110g)

1tl sitruunamehua

(autenttiseen versioon tulisi vähän sitruunankuoriraastetta, ehkä joulunaikaan myös vähän kanelia, ripaus suolaa, vähän karvasmanteliaromia ja pieni loraus amarettoa)

Siro sokeria

1. Mittaa mantelijauhot ja erittäin hieno sokeri kulhoon, vispaa sekaisin. Jätä odottamaan. (Jos teet autenttisia amarettikeksejä, lisää 1tl sitruunankuoriraasteetta ja 1/4tl kanelia kuiva-aineisiin ja sekoita. Jos saatavillasi on bitter almond-manteleita, kattaa, kuori ja jauha ne, korvaa 30g tavallisista mantelijauhoista sillä ja unohda karvasmanteliaromi märistä aineista.)

Valkuaiset vaahtoutumassa.

2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sitruunamehu ja vatkaa taas kovaksi vaahdoksi. (Jos teet autenttisia keksejä unohda sitruunamehu ja lisää valkuaisvaahtoon 10 tippaa karvasmanteliaromia ja 1 rkl amarettoa. Jos käytät jauhoseoksessa 30g karvasmantelia, unohda sitruunamehu ja karvasmanteliaromi ja lisää 1rkl amarettoa.)

3. Lisää kuiviin aineisiin valkuaiset ja sekoita, kunnes kaikki kuiva-aineet ovat kastuneet.

4. Muotoile n. 1rkl massasta vedellä kostutetuin käsin pallo, joka kierittellään vielä sokerissa ennen pellille leivinpaperin päälle laittamista.

Uunipellillä valmiita palloja, sokerikulhossa pari keksipalloa ja keskellä taikinakulhossa loput taikinasta odottamassa pyörittelyä.

5. Paista +160Ctavallinen uuni/+145C kiertoilmauuni n.20-25min

Jos haluat sisältä pehmeitä, sitkeitä keksejä, kuten minä, on tuo paistoaika n.20-25min. Jos pidät rapeammista kekseistä, paista 30-35min, avaa uuninluukku raolleen, laita uuniin tuuletin päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöön näin, saat superrapeita keksejä.

6. Jäähdytä ja nauti!

Säilyy ilmatiivissä purkissa n. 4vrk huoneenlämmössä, pakastettuna kuukausia.

Suklaakiisseli

(maidoton, gluteeniton, pähkitön)

(1l valmista kiisseliä – aktiivinen aika 10 min – passiivinen aika n. 2h)

1l Alpro for professionals soijamaitoa

3 keltuaista

4rkl tapiokatärkkelystä

8 rkl O’boy kaakaojuomajauhetta

1/2 dl Moofreen leivontasuklaahippuja

1. Mittaa kaikki ainekset paitsi suklaahiput teflonkattilaan.

2. Kuumenna koko ajan vispaten pohjaa myöten, kunnes kiisseli sakenee ja kuplahtaa pari kertaa.

3. Siirrä kulhoon, lisää pinnalle suklaahiput, peitä kannella ja viilennä jääkaappikylmäksi.

4. Nauti!

Säilyy jääkaapissa 3-4 päivää (ellei joku ehdi syödä ennen sitä).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s