Piirakka kirsikasta

Kirsikkapiirakka jakaa meidän perheessä mielipiteitä. Minä ja vanhempi lapsi pidämme siitä, kun taas mieheni ja nuorempi lapsi eivät pidä siitä yhtä paljon kuin mansikkaraparperipiirakasta. Mies tosin otti kaksi kertaa lisää, että ehkä tämäkään piirakka ei hänestäkään ihan niin pahaa ollut.

Kirsikoiden siivoaminen on työlästä ja sottaista, eikä netin syövereistä löytynyt niksi asettaa kirsikka lasipullon suulle ja työntää pillillä tai syömäpuikolla kivi pulloon toiminut. Tein kai jotain väärin tai sitten kirsikat olivat vääränlaisia. Päädyin siivoamaan kirskat käsin ja sotkemaan tiskipöydän perusteellisesti.

Piirakkopohjan esipaisto on tärkeää, että pohja kypsyy kokonaan (ja on uunista ottamisen jälkeen rapeaa). Olisin halunnut tehdä tämän korkeaan 18cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaani, mutta se oli pakastimessa jäätelökakkuvuokavelvollisuuksiaan täyttämässä, joten matala piirakka siitä sitten tuli.

Kirsikkapiirakka

(Maidoton, munaton, pähkinätön, soijaton)

(1 piirakka n.20cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 45 min + jäähdytys – uuni +225C ja +200C)

170g puolikarkeita spelttijauhoja (Jalon mylly tai Sunspelt)

Pohja

100g maidotonta margariinia (esim.sunnuntai)
1rkl Neito voinmakuista rypsiöljyä
1tl sokeria
ripaus suolaa
4-5rkl jääkylmää vettä

Täyte
1l tuoreita kiirsikoita
2dl sokeria
1/2-3/4dl maissitärkkelystä

1. Nypi kylmä rasva,sokeri, suola ja kylmät jauhot yhteen. Lisää 4-5rkl jäävettä ja sekoitta taikina nopeasti tasaiseksi palloksi. Siirrä jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

2. Puhdista kirsikat sillä aikaa kun taikina lepää. Sekoita pihdistettuihin kirsikoihin sokeri ja maissitärkkelys. Maissitärkkelyksen määrä riippuu kirsikoista – vetisemmät kaipaavat enemmän tärkkelystä sitomaan kosteutta. Laita uuni kuumenemaan+225C.

3. Kauli jääkaappikylmä piirakkapohja ja nosta vuokaan. Leikkaa yli menevät taikinat irti ja painele taikina vuokaan kiinni sormin. Töki pohja täyteen reikiä haarukalla. Nosta leivinpaperi taikinan päälle ja kaada sille esim. 5dl kuivaa riisiä, ettei pohja pääse kohoamaan esipaiston aikana. Paista +225C n.10min.

4. Ota pohja uunista, nosta leivinpaperi riiseineen varovasti pois vuoasta ja täytä pohja kirsikkaseoksella ja halutessasi koristele pinta jämätaikinalla. Palauta piiras uuniin ja paista+200C n.30-40min.

5. Ota uunista, anna jäähtyä ja nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s