Sileä keitto sienistä

Olen koko syksyn möyrinyt metsässä. Pidän siitä paljon ja kuvittelen immuunijärjestelmäni asettuvan oikeisiin suhteisiin ympäristön kanssa, kun altistan itseäni luonnolle. Toistaiseksi luontoaltistus ei ole auttanut, mutta ehkä se joskus auttaa.

Allergioideni ja ravintoloissa saamieni yleistyneiden allergisten reaktioiden vuoksi olen ollut kohta kaksi vuotta käymättä ravintoloissa. On rauhoittanut elämää kummasti, kun ylimääräiset ensiapukäynnit ovat jääneet yhteen sen jälkeen, kun aloitin ravintolalakkoni, eikä sekään liittynyt allergioihin.

Entisenä ruokahifistelijänä kuitenkin kaipaan fine diningiä ja kun en tunne ketään kokkia, joka suostuisi meille kotiin kokkaamaan fiinisti minulle sopivista raaka-aineista, niin on sellainen ruoka tehtävä itse.

Tämä sileä, vaahdotettu suppilovahveroveloutekeitto saa syvän sienen makunsa vähintään 3 tuntia keitetystä sieniliemestä ja tryffelisuolasta. Päälle paahdoin tällä kertaa pinjansiemeniä ja paistoin tuoreita suppilovahveroita erittäin kuumalla pannulla runsaassa rasvassa rapeaksi purjon kanssa.

Usein resepteissä näkee, että suositellaan käytettäväksi myös kuivattujen sienien liotusliemi, ja oikeassahan reseptit ovat- liotusliemessä on vahva sienien maku. Näin itärajan lähellä asuvana huolettaa edelleen sienten cesium137-pitoisuus ja vaikka suppilovahveroissa pääsääntöisesti sitä kertyy vähemmän kuin vaikkapa rouskuihin, koen turvallisemmaksi heittää kuivattujen sienten 1.liotusliemen viemäristä alas, vaikka siinä menettääkin sienten vahvaa makua.

Sieniliemestä yli jäävistä kasviksista ja sienistä tein spelttikompostileivän.

Sileä sienikeitto
(Maidoton, munaton, soijaton ja vegaaninen)

(4:lle – aktiivinen aika 4 tuntia- passiivinen aika 4 tuntia)

Sieniliemi
60g kuivattuja suppilovahveroita

2l vettä

1 pieni palsternakka

N.10cm pala ison purjon valkoista osaa

2 varsisellerin vartta

2rkl Neito voinmakuista rypsiöljyä

2tl kuivattua rosmariinia

1tl suolaa

2l vettä

2rkl sherryä

Veloute

30g maidotonta margariinia

1rkl Neito voinmakuista rypsiöljyä

2rkl hienoja spelttijauhoja

2dl mantelikermaa
4dl sienilientä
1/2 tl tryffelisuolaa

Päälle

1/2l (iso kourallinen) suppilovahveroita

1 purjon vihreä lehti suikaleina

60g pinjansiemeniä

1tl neito voinmakuista rypsiöljyä

15g maidotonta margariinia

Ripaus tryffelisuolaa

1/2 sitruunan raastettu kuori

Ripaus tryffeliöljyä

1. Liota kuivattuja sieniä 2l vettä 1 tunti. Kaada liuotusvesi pois.

2. Kuori, pese ja pilko palsternakka isohkoiksi lohkoiksi, leikkaa purjosta sopiva pala ja leikkaa se neljään osaan. Pese ja pieni karkeasti sellerin varret. Sulata kattilassa rasva, lisää öljy ja kasvikset, anna niiden saada hyvin väriä. Lisää sienet, rosmariini, sherry, suola ja vesi. Keitä ilman kantta 2h30min-3h, kunnes jäljellä on n.4dl sienilientä. Siivilöi liemi ja kasvikset&sienet erilleen.

4. Valmista veloute: lisää kattilaan rasvat ja jauhot, sekoita vispilällä tasaiseksi ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää sieniliemi ja keitä pari minuuttia ja lisää mantelikerma, kiehauta ja lisää tryffelisuolaa maun mukaan (minä laitoin 3 maustemittaa).

5. Paahda pinjansiemeniä kuumalla pannulla niin, että ovat kauniin ruskeita. Kaada astiaan odottamaan.

6. Heitä iso kourallinen tuoreita suppilovahveroita kuumalle pannulle, paista ja lisää hienonnettu purjo ja rasvat. Paista sienet rapeaksi, mutta varo polttamasta purjoa. Mausta kevyesti tryffelisuolalla ja sitruunankuoriraasteella.

7. Vaahdota keitto sauvasekoittimella jos jaa 3-4:lle lautaselle. Jaa pinjansiemenet ja rapeat sienet annosten päälle. Valuta joitain pisaroita tryffeliöljyä jokaisen annoksen päälle ja ripottele ripaus tryffelisuolaa.

8. Nauti heti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s