Kimchi vesimelonista

Olen viime aikoina pyrkinyt tietoisesti vähentämään biojätteen määrää kotikeittiössä. Komposti-tattarireissuleipä oli yksi tapa. Nyt käännyin eri kulttuurien puoleen vesimelonin valkoisen osan hyödyntämisen suhteen.

Kreikkalaisessa kulttuurissa vesimelonin valkoinen osa kandeerataan. Niinpä päädyin kokeilemaan vesimelonihillon keittämistä.

Kiinalainen ja korealainen keittiö taas on tottunut hyödyntämään kaiken syötäväksi kelpaavan ja vielä tarvittaessa säilömään sen niin, että siitä riittää talvikuukausina riisille lisäkettä. Tässä on korealainen kimchi-resepti varioituna vesimelonin valkean osan käyttöön. Tämä on pika-kimchiresepti, enkä ole kokeillut fermentoida sitä.

Makumaailma nojaa fermentoidun kalakastikkeen, valkosipulin, inkiväärin, seesaminsiemenöljyn ja punapippurihiutaleiden liittoon. Jos jokin niistä ei sovi, voit kokeilla korvata seuraavilla aineksilla, mutta jos joudut korvaamaan kaikki ainekset jollain muulla, niin makumaailma ei luonnollisesti ole oikeanlainen.

Seesaminsiemenöljyn voi yrittää korvata syyrialaisella kurpitsansiemenöljyllä. Inkiväärin voi yrittää korvata galangal-juurella, mutta jos sinulla on vaikea inkivääriallergia, niin huomioithan, etten tiedä, onko niiden kahden välillä ristiallergian mahdollisuutta – inkivääri ja galangal kun ovat läheistä sukua toisilleen. Kalakastikkeen voi yrittää korvata (gluteenittomalla) soijakastikkeella tai kookossoijakastikkeella. Ruoho-/kevätsipulin voi korvata tuoreella korianterilla halutessaan. Seesaminsiemenet voi halutessaan paahtaa ja ne voi yrittää korvata vaaleilla meloninsiemenillä.

Kimchi vesimelonista

(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön – sisältää kalaa ja seesaminsiemeniä)

(2-4annosta – aktiivinen aika 10min – passiivinen aika 2tuntia)

400g vesimelonin valkoista osaa erittäin ohuina viipaleiksi
2tl suolaa
1tl seesaminsiemenöljyä
1/2tl kalakastiketta
1valkosipulinkynsi raastettuna hienolla terällä
Valkosipulinkynnen kokoinen pala tuoretta/pakastettua inkivääriä raastettuna hienolla terällä
1rkl punapippurihiutaleita (edelleen liikaa minulle, mutta mies tykkäsi)
1tl seesaminsiemeniä
1tl ruohosipuli- tai kevätsipulisilppua

1. Sekoita suola vesimeloniviipaleisiin, peitä astia kannella ja anna itkeä huoneenlämmössä 1 tunti. Siivilöi neste pois, huuhtele ylimääräinen suola sekä melonista että astiasta pois ja purista meloni kuivaksi ennen kuin palautat sen astiaan.

2. Lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi, laita kansi astiaan ja astia jääkaappiin. Anna tekeytyä 1tunti.
3. Nauti osana korealaista ateriaa!

Säilyy kannellisessa astiassa jääkaapissa ainakin viikon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s