Reikäleipä

Kesälomapäivinä, jolloin sade vihmoo merta, loppuu tekeminen viimeistään puoleen päivään mennessä. Sohvalta alkaa kuulua monotoninen runoleikki: ”Mitä tehtäs? Sika pestäs. Mikä sika? Maasika…” Kuuntelen puolella korvalla ja etsin verkkokaupoista lasten syysvaatteita. ”.. Leipäuuni. Mikä leipä? Reikäleipä.” Reikäleipä! Sen resepti minulta puuttuukin. Lasken älypuhelimen sohvalle ja suuntaan keittiöön. Liikkumiseni inspiroi lapsiakin ja äsken niin tylsistyneet runoilijat keksivät temppuleikin parvekkeella.

Reikäleipää varten kaikkien taiteen sääntöjen mukaan tarvitsisi hapanjuuren, mutten ollut kiinnostunut kolmen-neljän päivän tattarijuuren tekoprosessista. Päädyin sen vuoksi  lukemaan mieli&ruoka-blogin suklaatattarileivän  ohjetta. Päätin, että teen siitä version, johon ei tule psylliumia eikä ksantaania.

Juuren sijaan tähän leipään tehdään kuivahiivan avulla raski. Raskitus on nopeampi prosessi kuin juuren tekeminen, mutta tuo silti hyvää makua ja hapanleipämäistä rakennetta leipään.

Kaakaota ja kahvia olen vierastanut suolaisessa leivonnassa ja ruoanlaitossa aina. Ostin hiljattain Pirjon Pakarin 100% gluteenittomia Hannun tummia täysjyväjälkiuunileipäpaloja, joissa on mm.kaakaojauhetta ja d-vitamiinihiivaa, eivätkä ne olleet ollenkaan pahoja. Oikeastaan ne olivat aika hyviä. Jälleen yksi ennakkoluulo joutui romukoppaan, sillä valtaosin niiden inspiroimana lähdin tekemään näitä kaakaojauheella ja kahvilla muunneltuja tattarireikäleipiä.

Juuren tattarijauhojen esikypsennyksen vuoksi lisäsin hiivan ravinnoksi siirappia, se kuitenkin vie kaakaojauheen ja kahvin kitkeryydestä parhaan terän, joten jatkossa laitan siirappia vähemmän.

Gluteenittomia leipiä tehdessä hyvin pienet muutokset jauhojen laadussa ja määrässä vaikuttavat yllättävän paljon lopputulokseen, joten huomioithan tämän valitessasi jauhoja omaan versioosi. Taikina on valmiina hyvin löysää ja tahmeaa, eli käytä kertakäyttöisiä keittiöhanskoja ja runsaasti tattarijauhoja työpöydällä, ettei taikina juutu kiinni niihin.

Gluteeniton reikäleipä

(Maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, viljaton sillä tavalla että tattari on valevilja, pähkinätön, runsaskuituinen, vegaaninen, kalsiumin lähde)

(2 reikäleipää – aktiivinen aika 20 min- 1 passiivinen aika 3h+jäähtyminen – uuni +250C ja +200C – paistoaika 20min+20min)

Raski

1 dl hienoja tattarijauhoja

3 dl vettä

2tl suolaa

2rkl pellavansiemeniä

3 dl vahvaa kahvia

1dl vettä

1tl kuivahiivaa

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 dl tattarirouhetta

3 rkl tummaa ruokosokerisiirappia

Leipä

Raski

3dl hienoja tattarijauhoja

1/2tl kalsiumjauhetta

1tl kuivahiivaa

Muotoiluun

Kertakäyttöisiä keittiöhanskoja

4-5dl tattarijauhoja

Haarukka

Leivinpaperia

Leivinliinoja

1. Mittaa kattilaan 3dl vettä ja 1dl tattarijauhoja. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes seos alkaa höyrytä ja kiisselöityy vähän. Ota pois levyltä ja vatkaa voimakkaasti, kaada leivontakulhoon.

2. Mittaa kattilaan kahvi ja pellavansiemenet, kiehauta. Kaada leivinkulhoon tattarikiisselin päälle. Sekoita. Mittaa kattilaan 1dl vettä ja huuhtele kattilasta loput siemenet veden kanssa leivinkulhoon. Lisää suola, tattarirouhe, kaakaojauhe ja Sekoita voimakkaasti. Kun seos on kädenlämpöistä lisää kuivahiiva ja siirappi. Peitä kannella ja anna seistä vähintään 1 tunti.

IMG_20180702_111706

3. Lisää tattarijauhot, kalsiumjauhe ja hiiva, sekoita ja peitä kannella. Nosta 25 min.

4. Leivo taikinasta 4 reikäleipää tai 2 reikäleipää ja 6 jälkiuunipalaa. Kädet kannattaa suojata hanskoilla ja itse suosin näiden tahmaisten taikinoiden käsittelyssä isoa lautasta tai leikkuulautaa, näin ei tarvitse hinkata leivinpöytää puhtaaksi.

Muotoile jälkuuunipaloiksi tai reikäleiviksi runsaiden jauhojen avulla. Toki haarukalla reikiä leipien pintaan.

IMG_20180702_132030

IMG_20180702_133039.jpg

5. Peitä leivät leivinpaperilla ja leivinliinoilla. Nostata noin tunti. Lämmitä uuni sillä aikaa +250C.

6. Paista 12-15 min +250C tai +225C kiertoilmauuni, ota pois uunista, halkaise sahalaitareunaisella veitsellä ja palauta uuniin +200C tai +175C kiertoilmauuni 5-10min.

IMG_20180702_142233.jpg

7. Anna jäähtyä huoneenlämpöön ja nauti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s