Raparperitorttu

Tämän reseptin tein kanssa-ruokarajoitteisen toiveita vastaamaan. Reseptin pitäisi olla gluteeniton, riisijauhoja sietää vähän, mantelijauho sopii, kananmunat eivät sovi, mutta ankanmunat taas sopivat, vuohenmaito käy, mutta lehmänmaito ei käy.

Mieleeni tuli heti aikaisemmin postaamani manteli-kananmunakakku suklaakuorrutteella ja sitruunankuorella maustettuna. Muokkasin sitä vähän ja sain aikaan seuraavan reseptin.

Ankanmunat ovat isompia kuin kananmunat. Ankanmuna painaa n.85-100g kun tavallinen keskikokoinen kananmuna painaa n.55g. Molemmissa on valkuaista ja keltuaista, mutta jostain syystä ankanmuna sopii joillekin kananmuna-allergikoille. Ankanmunaa pidetään leipoontumisominaisuuksiltaan parempina kuin kananmunia, eli sillä tulee kuohkeampia leivonnaisia ja erityisen hyvin se sopii gluteenittomaan leivontaan. No sitähän tässä ollaan tekemässä, gluteenitonta leivonnaista!

Tähän reseptiin meni 4 keskikokoista kananmunaa, 2-3 ankanmunaa ajaa saman asian. Suosittelen punnitsemaan valkuaisen ja keltuaisen painot ja pyrkimään samaan painoon, kuin reseptissä on alapuolella.

Käyttämäni mantelijauhe on niin karkeaa, että jos olisin ollut leipomassa juhliin, olisin ajanut mantelijauhetta blenderissä (tomu)sokerin kanssa hienommaksi parin minuutin ajan ja siivilöinyt sen vielä keltuaisvaahdon sekaan, nyt en jaksanut moisiin temppuihin ruveta.

Kalsiumjauhetta laitoin maitotuotteiden puuttumisen eli kalsiuminlähteen puuttumisen vuoksi. Saman asian ajaa syödä piirakka vuohenmaitojugurtin tai lasillisen vuohenmaitoa kera. Taikinaan lisätty kalsium kuitenkin tukee gluteenittoman leivonnaisen rakennetta edelleen, joten jos sinun vain on mahdollista käyttää kalsiumia, niin suosittelen sitä tähän reseptiin nimenomaan rakenteenparantajana.

Mieheni haluaa aina raparperipiirakkaansa mansikoita, joten siksi lisäsin 3 dl pakastemansikoita raparperihillokkeen sekaan. Jos et voi käyttää mansikoita, laita saman verran raparperia, voit joutua lisäämään sokerin määrää tässä tapauksessa johtuen raparperin kirpeydestä.

Kuivakaapissa oli vain isorakeista ruokokidesokeria ja sen sijaan kannattaisi käyttää Siro-erikoishienoa sokeria, jos haluaa parhaan mahdollisen rakenteen leivonnaiseen.

Raparperipiirakka

(maidoton, gluteeniton, viljaton)

(1 pyöreä 24cm halkaisijaltaan oleva piiras – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 30 min – uuni +175C)

pohjaan

4 valkuaista (130g)

4 keltuaista (74g)

1 1/3 dl tummaa ruokokidesokeria

½tl kalsiumjauhetta

3 2/3 dl mantelijauhetta (182g)

Raparperihilloke ja raparperisiirappi

5dl raparperia pestynä, sitkeä osa kuoresta poistettuna ja paloiteltuna

3dl pakastemansikoita (tai saman verran raparperiä) (150g)

2dl vettä

1 dl tummaa ruokokidesokeria

tarvikkeita

pyöreä piirakkavuoka halkaisija 24cm

leivinpaperi

3 leivontakulhoa

sähkövatkain

kattila

(blenderi)

  1. Puhdista, kuori ja pilko raparperit ja laita kattilaan yhdessä muiden aineiden kanssa. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen hellalla n.10-15min, kunnes raparperit hajoat. Laita uuni lämpenemään +175C.
  2. Raparperin kiehuessa mittaa valkuaiset ja keltuaiset erillisiin, puhtaisiin ja kuiviin leivontakulhoihin. Vaahdota ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja laita sivuun odottamaan. Mittaa toiseen astiaan mantelijauhot ja kalsiumjauhe, sekoita huolellisesti sekaisin (Halutessasi aja blenderillä ½ sokerista ja mantelijauhot + kalsiumjauhe n.2-3 min sileäksi jauheeksi – älä aja liian kauan! Mantelista tulee mantelivoita tai tässä tapauksessa marsipaania, jos blendaat liian kauan). Vatkaa keltuaiset ja sokeri (jos käytät blenderiä mantelijauheen leivontaominaisuuksien parantamiseen laita vain 3/5dl sokeria eli jäljelle jäänyt sokerimäärä) vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahtoon mantelijauheseos. Sekoita nuolijalla tasaiseksi.
  3. Lisää 2 rkl valkuaisvaahtoa massan sekaan ja sekoita nuolijalla nostellen sekaisin. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja nostele pyörivin liikkein sekaisin (n.20 pyöräytystä koko massan ympäri).
  4. Laita piirasvuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi. Kaavi piirakkataikina leivinpaperin päälle ja tasoita pinta nuolijalla. Jätä odottamaan hetkeksi.
  5. Kaada raparperihilloke siivilään (alle astia keräämään keittoneste, itse käytin mantelijauheen sekoitusastiaa, joka oli silmämääräisesti puhdas). PAinele ja pyörittele massaa siivilää vasten niin kauan, ettei nestettä enää irtoa. Palauta neste kattilaan, kiehauta ja jätä kiehumaan heikosti hellalle piirakan paistumisen ajaksi (=näin teet siirapin). Jaa saamasi raparperihilloke piirastaikinan päälle ja levittele se varovasti ympäriinsä.
  6. Paista +175C uunissa 30 min ajan. Ota piiras uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön, jolloin se pysyy kasassa leikatessa, eikä murene niin helposti. Raparperisiirappi on valmista, kun jäljellä on n.1/2 dl nestettä. Kaada kannuun ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  7. Nosta lautaselle pala raparperipiirakkaa, kaada päälle 1-2 tl valmistamaasi siirappia ja vaniljajäätelöpallo voisi sopia tämän annoksen viereen kauniisti.
  8. NAuti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s