Vegaaninen vuokaleipä

 

Sain haasteeksi tehdä vegaanisen, opiskelijabudjettiin sopivan, gluteenittoman ja kuohkean vuokaleivän. Ehdotin ensin kvinoapiimärieskaani, mutta se valitettavasti oli hänen budjetilleen liian kallis lähteä toteuttamaan. Ei tämäkään halpa leipä ole, mutta vähän edullisempi kuitenkin.

Gluteenittomassa leivonnassa ilman maitotuotteita ja kananmunaa jauhoseoksen koostumuksella on vielä suurempi merkitys kuin niiden kanssa leipoessa, mutta yritin pitää tämän leivän jauhoseoksen niin yksinkertaisena kuin on mahdollista. Lisäksi valitsin jauhot, jotka ovat kohtuullisen helposti löydettävissä lähes jokaisesta isommasta kaupasta. Lisäksi reseptiä tarvitseva henkilö toivoi, että leivässä on mahdollisimman vähän tärkkelysjauhoja, siemeniä tai pähkinöitä ja että leivässä olisi mahdollisimman paljon täysjyväjauhoja. Tämä asetti omat haasteensa, mutta mielestäni lopputulos on yllättävän hyvä edellä mainitut toiveet huomioiden.

Hiiva ja ksantaani onneksi käyvät, joten minun ei tarvitse huolehtia hapanjuuresta. Heitin mukaan maitohappobakteereja, koska ne auttavat leipää nousemaan hiivan kaverina ja tuovat omaa hyvää makuaan leipään.

Soija ja kikherne ovat edullisia kasvisproteiinilähteitä ja sopivat reseptin tilaajalle. Pyrin myös tekemään taikinasta sellaisen, että se nousee nopeasti ja pidättää hiivan ja maitohappobakteerien tuottaman kaasun mahdollisimman hyvin. Jos sinulla on varaa myös perunakuituun (ja se käy rajoitteisiin), niin suosittelen lisäämään sitä jauhoseokseen 1rkl verran, se auttaa edelleen taikinaa pidättelemään kaasun itsessään.

Vegaaninen,  kuohkea täysjyvävuokaleipä

(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, siemenetön)

(1 vuokaleipä – aktiivinen aika 45min – passiivinen aika 5h – uuni +250C –> +175C – paistoaika 10min + 20min)

Sitkokiisseli (eli esikypsennetty tärkkelys+kalsium+proteiini)

2dl vettä (200g)

1rkl maissitärkkelystä (12g)

2rkl tattarilesettä (10g)

1,5-2tl suolaa (10g)

1dl (104g) AlptAl maustamatonta soijamaitoa

Kikhernesmoothie (eli modifioitu tärkkelys+kalsium+proteiini)

1rkl maissitärkkelystä (12g)

1dl Alpron maustamatonta soijamaitoa (104g)

60g rypsiöljyä (1/2dl+1rkl)

94g (1/2 prk) valutettuja kikherneitä

Jauhoseos (kuituja jauhojen lisäksi)

264g Viljatuotteen hienoja tattarijauhoja (3dl)

180g Urtekramin täysjyväriisijauhoja (2dl)

1/2tl ksantaania

1pss (11g) kuivahiivaa

4 kapselia Gefilus maitohappobakteereja

Lisäksi

2rkl täysjyväriisijauhoja muotoiluun

1/4dl soijamaitoa voiteluun

1 maustemitta ksantaania

3tl tattarilesettä ripoteltuna voidellulle leivälle

Leipävuoka

Leivinpaperi

Leivinliina

Kertakäyttöhanskat

1. Tee ensin sitkokiisseli (eli esikypsennät tärkkelyksen). Mittaa pieneen kattilaan vesi, maissitärkkelys, tattarilese ja suola. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen lankavispilällä. Kiisselin paksuunnuttua ota hellalta ja sekoita 1dl soijamaitoa sekaan. Jätä odottamaan.

IMG_20180422_131025.jpg

2. Tee jauhoseos. Mittaa kaikki ainekset leivinkulhoon ja sekoita tasaiseksi. Jätä odottamaan.

3. Tee kikhernesmoothie. Mittaa sauvasekoittimen kulhoon soijamaito ja maissitärkkelys. Aja sauvasekoittimella 1min (teet modifioitua eli rikkonaista tärkkelystä näin), lisää öljy ja kikherneet ja aja sileäksi smoothieksi.

4. Kaada kikhernesmoothie ja sitkokiisseli jauhoseoksen päälle. Vatkaa lankavatkaimilla sileäksi taikinaksi.

IMG_20180422_131257.jpg

5. Ripottele 1rkl riisijauhoja taikinan päälle ja 1rkl vuoan pohjalle. Vedä hanskat käteen ja jaa taikina 4 osaan. Muotoile kädessä litteäksi levyksi, rullaa kuin kääretorttu ja sitten toiseen suuntaan palloksi, jonka asetat vuokaan. Toista vielä 3 kertaa. Laita vuoan päälle leivinpaperi, siihen päälle leivinliina ja anna kohota 30 minuuttia.

IMG_20180422_132124.jpg

 

IMG_20180422_132135.jpg

IMG_20180422_132142.jpg

IMG_20180422_132157.jpg

IMG_20180423_101106.jpg

IMG_20180423_105132

4. Lämmitä uuni +250C. Voitele leipä soijamaidolla, johon olet sekoittanut maustemitan ksantaania (käytä kaikki, näin kuori pysyy kosteampana). Ripottele pinnalle tattarilesettä. Paista +250C 10min, laske sitten lämpötila+175C ja paista vielä noin 20 minuuttia. Valmis leipä kumisee koputtaessa ja tikku tulee puhtaana ulos, jos kokeilet sillä.

IMG_20180423_110222.jpg

5. Anna jäähtyä huoneenlämpöön, kumoa sitten ja leikkaa viipaleiksi.

6. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s