Ton pasha

Vuosi sitten kirjoitin maidottoman ja gluteenittoman pashareseptin blogiini. Linkitin sen hiljattain Ruokarajoitteiset-ryhmään, missä pari ihmistä toivoi maidotonta, soijatonta, gluteenitonta, mantelitonta ja pähkinätöntä, sitruunatonta ja omenatonta versiota. Minä kilttinä tyttönä lähdin tekemään reseptiä ja tässä lopputulos.

Maidoton margariini-sokerivaahto pysyi lähes ennallaan, eli vaahdotin 150g Sunnuntain maidotonta ja soijatonta margariinia (jos teet tummansinisellä Keijulla, on pasha myös vegaaninen, nyt tämän rakenteen kannalta valitsemani kovemman margariinin vuoksi ei ole). Soijavispin vaihdoin Kara kookoskermaan ja vaahdotin 1 maustemittaa ksantaania kanssa sen vaahdoksi. Alpron GoOn soijarahkan taas korvasin kvinoa”rahkalla”. Sen kehitin varta vasten tätä reseptiä varten. Happamuuden siihen tein sitruunahapolla, sillä en itse jaksanut nyt pitkää maitohappobakteerihapatusprosessia, keittämistä ja jäähdyttämistä. Jos sitruunahappo ei käy, voi sen korvata 1-2 tl sitruunamehua tai etikkaa.

Maistatin lopputulosta puolisollani, joka kehui makua. En kertonut ennen maistattamista, että kyseessä on aiempaa ”tonimpi” versio. Raffinoitu kookosöljy on käsitelty siten, ettei se maistu kookokselle. Minä siedän sitä hyvin, mutta neitsyskookosöljyä en. Oman kookoksensiedon heikkouden vuoksi laitoin vain 1 dl kookoskermaa tähän. Hyytelösokeri multin tehtävänä on omalta osaltaan hyydyttää pashaa, sen voi korvata samalla määrällä sokeria ja 2 liivatelehdellä (joka pitää liottaa 5 min kylmässä vedessä, puristaa kuivaksi ja liuottaa kvinoarahkaan keittovaiheessa). Muista laittaa kookoskermapurkki jääkaappiin jo edellisenä iltana! Tai laita se kvinoarahkan valmistuksen ajaksi pakastimeen, kuten itse tein.

Näin kaura-allergikkona jää usein kaupassa valmiiksi olevat kaurapohjaiset tuotteet herkästi liian vähälle huomiolle. Niillä saa paljon helpommin aikaan maidottoman, munattoman, soijattoman ja erittäin vähägluteenisen pashan! Esimerkiksi rahkan tilalle Oatlyn på Mackan ja kookoskerman tilalle gluteeniton kauravispi.

Ton pasha

(maidoton, munaton, soijaton, muutenkin palkokasviton, gluteeniton, viljaton, pähkinätön, manteliton, sitruunaton, omenaton)

(1 Moccamasterin suodatinsuppilollinen valmista pashaa – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 12h)

Kvinoarahka (n. 300g valmista rahkaa)

71 g (6/7dl) valkoista kvinoaa

1,5 kiehuvaa vettä

2 dl vettä (200g)

13g (1rkl) raffinoitua kookosöljyä

½ tl sitruunahappoa

1 maustemitta suolaa

1 rkl hyytelösokeri Multia (sokeri, karrageeni, johanneksenleipäpuujauhe)

1tl Siro hienoa sokeria

1dl vettä

Pasha

1 annos kvinoarahkaa

3/4dl hyytelösokeri Multia (65g)

150g Sunnuntai maidotonta margariinia

3/4 dl Siro hienoa sokeria (65g)

2 tl vanilliinisokeria (5g)

½-1 tl sitruunahappoa (miten happamasta pashasta kukin tykkää, minä tykkään happamasta, joten laitoin 1 tl)

1dl vettä (tai korvaa vesi+sitruunahappo 1 sitruunan mehulla ja raastetulla kuorella)

½ dl rusinoita

½ dl kuivattuja banaanilastuja rouhittuna

1/3 ampullia eli 5-8 tippaa karvasmanteliaromia

3/4 dl Kara kookoskermaa (68g)

1 mm ksantaania

(itse laitoin vielä ½ ampullia sitruuna-aromia – huomioi, että tämä tehdään yleensä sitruunankuorista! Se ei käy herkälle sitruuna-allergikolle!!)

Muut tarvikkeet

sauvasekoitin

erittäin tiheäsilmäinen siivilä

muotti (itse käytin Moccamasterin suodatinsuppiloa)

suodatinpaperia tai harsokangasta

sähkövatkain

1. Valmista ensin kvinoa”rahka”. Mittaa kvinoa tiheäsilmäiseen siivilään. Kiehauta 1,5l vettä ja kaada kvinoan läpi (näin huuhtelet kvinoan pinnalta saponiinia pois ja saat neutraalimman makuista kvinoarahkaa). Kaada huuhdeltu kvinoa kattilaan, mittaa päälle vesi ja kookosöljy ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi (omani kiehui kypsäksi 6 minuutissa, keittoajat vaihtelevat vähän kvinoalaajikkeen mukaan, yleensä 6-20 min välillä on keittoajat). Lisää muut ainekset kattilaan ja aja niin sileäksi soseeksi, kuin vain saat. Kaavi leivinkulhoon odottamaan (jäähtyy samalla huoneenlämpöön).

2. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini. Lisää siihen Siro hieno sokeri ja vaahdota uudestaan. Jätä odottamaan siksi aikaa, että mittaat erilliseen astiaan 1dl vettä ja sekoitat siihen ½-1 tl sitruunahappoa ja sekoita tasaiseksi. Lisää koko ajan vatkaten 1rkl sitruunahappovettä rasvasokerivaahtoon, sekoita niin kauan, että vettä ei näy. Toista niin monta kertaa, että kaikki sitruunahappovesi on sekoitettu rasvasokerivaahtoon ja jatka sitten vatkaamista vielä 5 min, että saat oikein kuohkean vaahdon aikaiseksi. Jätä sivuun.

3. Pese ja kuivaa lankavispilät. Mittaa kookoskerma puhtaaseen kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää lopuksi ksantaani ja vatkaa hetki – seoksesta tulee venyvä. Jätä odottamaan.

4. Mittaa kvinoarahkan päälle hyytelösokeri Multi. Vatkaa 5 min. Kaavi kvinoarahkasokeriseos rasvaavaahdon sekaan. Vatkaa tasaiseksi. Lisää kookokerma ja vatkaa tasaiseksi. Jätä odottamaan.

5. Mittaa rusinat pashamassan joukkoon, sekoita. Mittaa banaanilastut mortteliin, murskaa pieneksi ja mausta karvasmateliaromilla. Kaada pashamassa joukkoon ja vatkaa lankavispilöillä vielä puolisen minuuttia.

6. Kastele kaksi suodatinpussia. Laita toinen suodatinsuppiloon ja kaavi pashamassa päälle. Laita toinen suodatinpussi tasoitetun pashamassan päälle ja nosta astia kulhoon. Nosta pashan päälle pieni leikkuulauta tms. tasainen pinta painoksi. (Jos suodatinsuppilossasi on automaattinen tippalukko, kuten omassani on, avaa se pari kertaa valutuksen aikana. Manuaalisesti säädettävän tippalukon voit jättää auki-asentoon. Varsinaiseen pashamuottiin tämä annos on liian pieni.) Anna olla yön yli jääkaapissa.

7. Seuraavana päivänä ota pasha jääkaapista. Nosta paino pois, irrota suodatinpaperi varovasti, aseta tarjoilulautanen pashan päälle ja kumoa sitten nopealla liikkeella pasha toisin päin pois vuoastaan. Irrota suodatinpaperi varovasti päältä pois.

8. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s