Kvinoaliemi

Olen kehitellyt kananmuna- ja palkokasvittomaan ruokavalioon sopivaa valkuaisen korviketta ja tähän kvinoaliemeen olen varsin tyytyväinen. Muitakin tapoja on, esimerkiksi No egg- kananmunajauhe, kikherneiden säilöntäliemi ja pellavansiemenlima. Näistä paras omasta mielestäni on kikherneliemi. Kananmunan korvaamisesta yleensä on hyviä,kattavia postauksia muuallakin esimerkiksi Kamomillan konditoria-sivuilla, Helena Kemppaisen sivuilla ja Pirkanmaan astma- ja allergiayhdistyksen sivuilla.

Lisäksi käypä hoito suosituksen kautta löytyy tämä linkki, jossa on ohjeita kananmuna-allergisen ruokavalioon.

Pelkän kikherneliemen valmistamista kaupalliseen käyttöön tutkitaan Kanadassa, ja sen verran sitä on Pohjoismaissakin tutkittu, että Ruotsissa on julkaistu aiheesta väitöskirja hiljattain. Kikherneliemen energiapitoisuus on lähes 0. Sen vaahtoutumisominaisuuksien ajatellaan johtuvan liukoisista kuiduista, joistain nesteeseen liuenneista proteiineista ja hiilihydraateista. Lisäksi v.2012 oli patentoitu soijapapujen keitinliemi valkuaisvaahdon korvikkeena. Näiden tietojen pohjalta aloin miettiä uutta lähdettä liukoiselle kuidulle, proteiinille ja hiilihydraatille. Lähteen olisi hyvä olla jokin muu, kuin palkokasvit, pähkinä tai gluteenivilja. Lähdin kokeilemaan yksitellen eri vaihtoehtojahtoja (amarantti, hirssi, sokerijuurikaskuitu, perunakuitu, kvinoa). Parhaiten vaahtoutui kvinoaliemi. Paras ja helpoiten vaahtoutuva lopputulos syntyy vaaleasta, ulkomaisesta, Lidlin myymästä kvinoasta.

Tarjosin löytöäni ja kehittämiäni kvinoapiimää, kvinoajogurttia ja kvinoatuorejuustoa Kaslinkille, joka tekee mm.kaurajuomia, mutta koska he eivät nähneet tällaisessa erityistuotteessa kaupallista potentiaalia, enkä itse ole sellaisessa elämäntilanteessa, että pystyisin yritystoimintaa aloittamaan, päädyin jakamaan tämän täällä. Jospa tämä auttaa jotain jossain joskus, siinä on tarpeeksi iloa minulle 😄!

Älä heitä keitettyä kvinoaa menemään! Siitä saat kvinoamaitoa ja kvinoatuorejuustoa. Postaan reseptit niihin lähiaikoina.

Koska kvinoan ravintopitoisuus vaihtelee kovasti kasvupaikan ja muiden kasvuolosuhteiden mukaan voi eri kvinoalajikkeet käyttäytyä eri tavalla tässä liemessä. Olen onnistunut vatkaamaan kivikovan vaahdon vain Lidlin valkoisesta kvinoasta keitetystä liemestä. Se pursottuikin kauniisti, muttei valitettavasti pitänyt muotoaan paistaessa. Unelmankevyitä ja aivan marengin makuisia näistä kuitenkin tuli!

Tämäon jälleen kerran näitä reseptejä, jotka ovat oikeasti hyvin yksinkertaisia, mutta jotka vievät palkon aikaa. Olen miettinyt painekattilan hankkimista, että saisin nopeammin aikaan toimivan kvinoaliemen, mutta pieni ja täyteen ahdettu keittiö asettaa rajoja näille kokeiluille ihan kaappitilan loppumisen muodossa.

Kvinoaliemi korvaamaan valkuaista

(Sisältää pelkästään kvinoaa ja vettä)

(N. 4 valkuaista vastaava määrä kondensoitua lientä 150g – aktiivinen aika 1h15min- passiivinen aika 18h)

1dl valkoista kvinoaa

1,5 l vettä

1. Keitä kvinoaa vedessä 15minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöön ja siirrä jääkaappiin yön yli.

2. Siivilöi kvinoa pois liemestä. Lientä jää n.700g. Keitä lientä kasaan, kunnes jäljelle jää n. 150g. Jäähdytä jääkaapissa kylmäksi vähintään 6 tunnin ajan.

Kvinoamarenki

(Maidoton, munaton, palkokasviton, pellavansiemenetön, gluteeniton, vegaaninen)

(1 pellillinen marenkia – aktiivinen aika 15min – passiivinen aika 5h – uuni +50C kiertoilmauuni tai +75C tavallinen uuni –>+100C – paistoaika 2h30min)

1 annos kondensoitua kvinoalientä jääkaappikylmänä

1 tl riisiviinietikkaa

1,5dl hienoa kidesokeria (Siro)

1. Vatkaa kvinoaliemi ja etikka kovaksi vaahdoksi. Lisää hieno sokeri 1rkl kerrallaan joka välissä voimakkaasti vatkaten. Vatkaa lopuksi kovaksi vaahdoksi.

2. Siirrä pursotuspussiin, jossa on iso ympyrätylla ja pursota marenkeja. Paista +50C kiertoilmalla/+75C tavallinen uuni 2h, nosta lämpötila +75C kiertoilmauuni/+100C tavallinen uuni ja paista vielä 30min. Avaa uunin luukku raolleen ja anna marenkien jäähtyä uunissa huoneenlämpöön.

3. Irrota kuivat marengit leivinpaperista. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

4. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s