Piirakat durrasta ja hirssistä

Tein tattarikuoreen riisipiirakoita ja postasin kuvan Ruokarajoitteiset-ryhmään. Sain pari viestiä, joissa kysyttiin, voisiko tattaritaikinan tattarin korvata jollain muulla. Pohdimme asiaa yhdessä ja molemmille kysyjille kävi durra, jota minulla oli kaapissa, joten siitä lähdin kuoritaikinaa työstämään.

Tämä on paljon vaikeampi käsitellä, kuin tattaritaikina, mutta muutamalla niksillä kyllä onnistuu. Nämä myös kuivavat nopeammin kuin tattaripiirakat, joten säilytä muovipussissa ja pakasta ne, joita et syö saman päivän aikana.

Hirssi valikoitui sen nopean kypsymisen vuoksi. Tämä kokonaisten, kuorittujen hirssinjyvien huuhtominen kiehuvalla vedellä on muuten hyvä. Saponiinin maku häviää lähes täysin ja valmis puuro on pehmeää ja hyvänmakuista.

Karjalanpiirakat durrasta ja hirssistä

(Maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, riisitön, pähkinätön, vegaaninen)

(12-14 piirakkaa, puuroa jää yli – aktiivinen aika 1h- passiivinen aika 1h – uuni +275C- paistoaika 15min)

Puuro

1 1/4dl kuorittua kokonaista hirssiä

1 l kiehuvaa vettä

1/2tl suolaa

2rkl rypsiöljyä (tai muuta sopivaa neutraalin makuista öljyä)

61/4dl vettä

Kuori

1 1/4 dl durrajauhoja

1/3 tl suolaa

95ml (eli 1/2dl+3rkl) kiehuvaa vettä.

Kostutusliemi

1dl vettä

1/4tl suolaa

2rkl rypsiöljyä (tai muuta sopivaa neutraalin makuista öljyä)

1. Valmista puuro. Kuorittu hirssi huuhdellaan ohutsilmäisessäsiivilässä 1litralla kiehuvaa vettä (poistaa sen kitkerän saponiinin maun lähes kokonaan). Kiehauta 1 1/4dl vettä ja rypsiöljy kattilassa. Lisää huuhdotut hirssit ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää loppu vesi. Kiehauta ja madalla lämpötilaa. Keitä n.20min välillä hämmentäen. Mausta lopuksi suolalla. Siirrä sivuun odottamaan.

2. Laita leivinpaperi uunipellille. Lämmitä uuni+275C. Valmista kuoritaikina: Mittaa durrajauho, suola ja ksantaani astiaan. Lisää kiehuva vesi (hiukan vajaa 1dl eli 1/2dl+3rkl) ja sekoita puukauhalla tai lusikalla. Lopuksi puristele ja vaivaa käsin taikinapallo.

3. Jaa pallo puoliksi ja peitä toinen puoli, ettei se kuivu. Ota leivinpaperiarkki, ripottele sille durrajauhoja ja käännä leivinpaperin toinen puoli päälle. Kauli ohueksi ja ota ympyrämuotilla ympyröitä. Siirrä taikinaympyrä jauhotetulle pöydälle ja kauli varovasti soikioksi. Laita 1rkl puuroa keskelle, tasoita lusikalla. Nosta veitsen terän avulla piirakan reunat keskelle ja rypytä hyvin varovasti, sillä taikina repeilee helposti. Taita piirakan ylä- ja alapäähän jääneet avonaiset päät kohti piirakan keskustaa. Nosta uunipellille. Toista, kunnes koko kuoritaikina on käytetty.

4. Paista +275C 15min. Valmista upotusliemi mittaamalla kaikki ainekset samaan astiaan ja sekoittamalla. Dippaa jokainen piirakka kokonaan liemeen ja nosta sitten hautumaan kulhoon, johon olet laittanut leivinpaperiarkin. Lado kaikki piirakat vuokaan ja peitä vaikka uunikintailla. Anna hautua 15 min, että kuoret pehmenevät.

5. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s