Karjalanpiirakat

Vuosi on vierähtänyt nopeasti! Ja nyt huomasin, että olen kehittynyt valtavasti rajoitteisten leivonnaisten tekemisessä tässä ajassa. Reilu vuosi sitten tein nimittäin gluteenittomat karjalanpiirakat ksantaanin ja psylliumin avulla! Nyt minulla on uusi resepti, jolla karjalanpiirakat onnistuvat helpommin.

Alkuperäisen reseptin jakoi joku ihana kanssarajoitteinen Ruokarajoitteiset-ryhmässä facebookissa. Siitä jäi mieleen vain nerokas tapa käyttää kiehuvaa vettä tattaritaikinan sitkon luomisessa. Ai miten se muka toimii? Epäilen kiehuvan veden riittävän tattarijauhoissa luontaisesti olevan tärkkelyksen gelatinisaatioon eli kiisselisöitymiseen tai hyytelöitymiseen. Oli kemiallinen reaktio mikä tahansa, niin tämä temppu toimii. Kuoritaikina on helppo kaulita ja rypyttää. Vertautuu täysin 100% ruiskuoritaikinaan. Eli on hivenen työläämpi ja vaatii herkempää kättä kuin ruis-vehnäkuori, mutta paljon helpompi kuin aiemmin käyttämäni ohje.

Soijamaidon voit korvata millä tahansa ruokarajoitteisiisi sopivalla suhteellisen neutraalin makuisella (kasvis)maidolla, pelkkää vettäkin voi käyttää jos mikään muu ei sovi. Mummon riisipuuroon tuli aina punaista maitoa ja nyrkillinen voita, joten matkin näitä Pohjois-Karjala-projektin sittemmin pois kitkemiä suhteita täytteen riisipuurossa. Voit tehdä ilman rasvaa, mutta ei kyllä ole yhtä hyvää.

Gluteenittomat karjalanpiirakat

(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegaani)

(20-24 piirakkaa – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 2h- uuni +275C – paistoaika 15min)

Kuoritaikina

2 1/2dl hienoja tattarijauhoja

3/4tl suolaa

1dl kiehuvaa vettä

Riisipuuro

2dl vettä

2dl puuroriisiä

1 l Alpron maustamatonta soijamaitoa (tai muuta sopivaa makeuttamatonta/esanssitonta maitoa tai vettä)

25g maidotonta margariinia tai 1/4dl rypsiöljyä

1tl suolaa

Dippausliemi

1dl Alpron maustamatonta soijamaitoa

(Tai muuta sopivaa makeuttamatonta ja esanssitonta maitoa tai vettä)

2rkl maidotonta margariinia

1. Keitä riisipuuro. Kiehauta teflonpohjaisessa kattilassa vesi ja rasva. Lisää riisi. Anna veden imeytyä riiseihin, lisää soijamaito ja kiehauta. Laske lämpöä miedolle (oma hella minimi 1 ja maksimi 12 teho 2) ja peitä kattila kannella. Sekoittele silloin tällöin pohjaa myöten. Anna kiehua hiljalleen 50min. Ota puuro liedellä, lisää suola, sekoita ja laita jäähtymään ulos tai kylmävesihauteeseen. (Tai keitä puuro edellisenä iltana, kuten äiti aina teki).

2. Laita uuni lämpenemään+275C. Laita uunipellille leivinpaperi. Vuoraa syvä kulho leivinpaperilla. Puuron jäähtyessä valmista kuoritaikina. Mittaa tattarijauhot ja suola astiaan ja kaada KIEHUVAA vesi koko ajan puukauhalla sekoittaen päälle. Sekoita kauhalla minuutti-pari, kunnes seoksen lämpötila on turvallinen kädellä vaivaamisen kannalta.

3. Vaivaa kuoritaikinasta käsin sileä, kimmoisa taikina. Tähän menee alle 5 minuuttia. Joudut puristelemaan taikinaa, että tämä onnistuu. Siirrä taikina tattarijauhoilla jauhotetulle leivinpöydälle. Pyöreitä pötköksi, jonka jaat 4 osaan. Kääri 3 osaa tuorekelmun sisään, etteivät kuivu, ja jaa jäljelle jäänyt osa 5-6 palaan.

4. Pyörittele palat palloiksi, litistä kämmenen ja pöydän väliin ja kauli sitten pulikan ja jauhojen avulla ohuiksi kiekoiksi. Laita jokaisen kiekon keskelle 1rkl riisipuuroa (säilytä lusikkaa kylmässä vedessä lasissa ja dippaa lusikka levitysten välillä veteen). Nosta piirakan reuna riisipuuron päälle, rypytä (mummo pyörisi haudassa, jos näkisi nykyisen rypytysjälkeni) ja taita avoimiksi jääneet ylä- ja alareuna kohti piirakan keskustaa. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty.

5. Kuumenna soijamaito ja sulata margariini siihen. Paista piirakat +275-300C uunissa 12-15 min ajan. Dippaa kuumat piirakat ruoanlaittopihtien kanssa dippausliemeen ja lado piirakat leivinpaperilla vuorattuun kulhoon. Käännä leivinpaperin päät piirakoiden päälle ja peitä piirakat vaikka uunikintailla tai paksulla pyyhkeellä. Anna hautua 15 min, että kuoret pehmenevät.

6. Nauti!

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s