Vesirinkelit

Olin lasten kanssa pohjoisen mummolassa. Mummolan naapurissa on leipomo, joka valmistaa karjalanpiirakoita. Niitä ja vesirinkeleitä on aina mummolassa tarjolla normaaliruokaa syöville. Sen vuoksi alkoi  mieleni tehdä vesirinkeleitä ja niitä oli pakko tehdä. Hyviä tuli ja kaikki meni.

Jauhoiksi valikoituivat mummolan kaapin sisällön mukaan eri karkeuksiset kahden eri valmistajan spelttijauhot. Gluteenittomina en ole rinkeleitä ikinä tehnyt. Voin yrittää kehittää reseptin, jos joku kaipaa sellaista. Vinkkaa kommenttikenttään, jos tarvitsisit sellaista reseptiä.

Grammamäärät taas sen vuoksi, että olen niin laiska, etten jaksa liata erikseen mitta-astioita ellei ole pakko. Minusta on helpompaa mitata kaikki keittiövaa’an päällä suoraan leivonta-astiaan. Jos kaipaat desimittoina, vinkkaa kommenttikenttään, koetan mittailla keittiössä tilavuusmitat sitten erikseen 😊.

Vesirinkelit

(Maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, vegaani)

(12-14 kpl – aktiivinen aika 30min – passiivinen 1h30min-uuni +225C paistoaika 15-17min)

Kiisseli

32g Sunspeltin puolikarkeita spelttijauhoja

180g vettä

Taikina

Kiisseli

240g Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja

320g Sunspeltin puolikarkeita spelttijauhoja

8g suolaa (1,5tl)

2 pss kuivahiivaa (22g)

50g oliiviöljyä (1/2dl)

Keittämiseen

3l vettä

1rkl suolaaå

Reikäkauha

1. Keitä kiisseli: mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan vispaten, kunnes seos alkaa saeta. Nosta pois hellalta ja kaada kiisseli leivonta-astiaan. Mittaa päälle öljyä lukuunottamatta muut aineet, vatkaa kierrekoukuilla taikinaksi. Lisää öljy ja alusta se taikinaan.

2. Anna taikinan kohota liinan tai kannen alla lämpimässä kaksinkertaiseksi.

3. Laita leivinpaperiarkit kahdelle uunipellille. Leivo taikinasta rinkeleitä (tein suuria, tuli 12). Teen rinkelit itse niin, että pyöritän taikinapalan palloksi, työnnän keskeltä sormen läpi ja venyttelen varovasti rinkeliksi. Muotoilun voi tehdä myös kaulimalla taikina paksuksi levyksi, ottamalla isolla ympyrämuotilla ympyröitä, joiden keskelle tekee pienellä ympyrämuotilla reiän. Tai sitten pyörittelee taikinapalan  pötköksi, yhdistää päät ja pyörittää kevyesti päät tiiviisti yhteen. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30min.

4. Laita uuni lämpenemään +225C. Mittaa vesi ja suola isoon kattilaan. Kun vesi kiehuu, laita 3-4 rinkeliä kerrallaan veteen, anna olla noin 10 sekuntia, käännä rinkelit vedessä ympäri ja anna olla vielä toiset 10 sekuntia (otan itse sekuntikellolla ajan, pikku pilkunviilaaja 😂). Nosta reikäkauhalla rinkelit uunipellille. Anna pinnan kuivahtaa vähän aikaa (sen aikaa kun keität kaikki rinkelit).

5. Paista +225C uunissa 10min, käännä ylägrillivastus päälle ja paista vielä 5-7min. Ajat ovat lyhyempiä, jos teet pienempiä rinkeleitä. Nyt paistoin rinkelit uunissa, jossa ei ole kiertoilmaominaisuutta, joten paistoin yhden pellillisen kerrallaan ja viimeiseksi keitetyt rinkelit ehtivät kuivahtaa paremmin ennen paistamista, olivat vähän rapeampikuorisia paiston jälkeen.

6. Ota rinkelit uunista, anna jäähtyä. Ovat todella rapeakuorisia heti paiston jälkeen. Säilyvät ilmatiiviissä rasiassa 2-3 päivää, mutta rapeus katoaa.

7. Nauti! Omani söin ensimmäisenä iltana paljaaltaan, seuraavana aamuna täytettynä maidottomalla levitteellä, kurkulla ja keittokinkulla. Loput rinkelit tarjosin 2 päivää leipomisesta lämpimillä täytteillä höystettynä lounaaksi (täytteinä suolakurkku-omena-majoneesia, ketsuppia, salaattia, tomaattiviipaleita, cashewpähkinöitä ja currymaustettua kananrintafilettä).

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s