Lohta, muusia, parsakaalia ja pinaatti-höystö

Tämä on ruoka, jota tein yhden allergikkolapsen kanssa vielä töissä ollessani paljon. Se on nopea valmistaa, sillä kala kypsyy nopeasti, ja jos maa-artisokka-perunamuusin pohjana käyttää edellisen päivän muusinjämät, on tämä aika ekologinenkin ruoka.

Höyrytetyt pitkävartiset parsakaalit kypsät 4 minuutissa, samassa kattilassa kiehuvien maa-artisokkakuutioiden kanssa. Niitä ei myöskään tarvitse kuoria tai pilkkoa, mikä nopeuttaa ruoanlaittoa. Maa-artisokkakuutiot (jotka pitää kuoria ja pilkkoa) kypsyvät 7-8 minuutissa.

Kala vie pisimpään (paistoin tällä kertaa 600g kirjolohta ja se vei hella täydellä teholla 2 min + kannen alla haudutus virta poissa 12min). Lohi kannattaa ostaa kalatiskiltä ruodottomana, mutta nahka paikallaan.

Varsinainen pikaruoka siis. Edellinen postaus oli maidoton perunamuusi ja tuosta määrästä jäi meillä eiliseltä päivälliseltä puolet tähteeksi. Jos teet perunamuusin alusta asti, menee tämän ruoan tekemiseen 45-50min riippuen perunalohkojen koosta.

Tiikeripähkinät kannattaa laittaa jo aamulla likoamaan, että ne ovat ehtineet pehmetä ennen paistamista. Tilasin omani Ruohonjuuren verkkokaupasta. Ne voi korvata samalla määrällä pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä (joita ei tarvitse liottaa erikseen), mutta silloin annos ei ole enää siemenetön (pinjansiemenet) tai pähkinätön (cashew).

Lohta, parsakaalia, maa-artisokka-perunamuusia ja pinaatti-tiikeripähkinähöystö

(Maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, siemenetön)

(2 aikuiselle ja pienelle 2 lapselle, 3 aikuiselle – aktiivinen aika 20min – passiivinen aika 10h jos haluat liottaa tiikeripähkinät vedessä)

Lohi

600g kirjolohta ruodottomana fileenä nahka paikallaan

2 rkl rypsiöljyä

1 sitruuna lohkoina

1tl suolaa

Pinaatti-tiikeripähkinähöystö

2 kourallista tiikeripähkinöitä (+vettä niin että peittyy liottamiseen)

65g baby-pinaattia ( 1 Pirkan pussi)

1dl riisimaitoa

1rkl kotitekoista omenasosetta (eli vähäsokerisempaa omenasosetta)

Maa-artisokka-perunamuusi

4 maa-artisokkaa

Vettä niin että peittyvät juuri ja juuri

1/2tl suolaa

1/2 annosta maidotonta perunamuusia

Pitkävartiset parsakaalit

250g Bimi-parsakaalia (1 pussi)

Siivilä, joka sopii kattilaan, jossa keität maa-artisokan ja kansi samaan kattilaan

Kannellinen, iso paistinpannu

1.(Laita tiikeripähkinät likoamaan aamulla.) Kuori, pese ja kuutioi maa-artisokat vähän sokeripalaa suuremmiksi kuutioiksi. Laita kattilaan ja lisää vettä vain sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää 1/2tl  suolaa keitinveteen. Pese parsakaali, laita se siivilään ja siivilä kattilaan ja kansi päälle. Laita levy kuumenemaan täydellä teholla ja kun vesi kiehuu, anna parsakaalin höyrystyä 4 minuuttia (käytän uunissa olevaa ajastinta, mutta kännykän herätystoiminto ajaa saman asian). Ota parsakaalit pois kattilasta ja siirrä astiaan odottamaan tarjoilua. (Voit halutessasi maustaa 1rkl rypsiöljyä ja 1/2tl suolaa).

2. Pese ja lohko sitruuna 6 veneen muotoiseen lohkoon. Kaada rypsiöljy paistinpannulle ja kuumenna hetki. Lisää lohi nahka alaspäin pannulle, ripottele lohen päälle 1tl suolaa ja levitä sitruunalohkot lohen ympärille pannuun. Peitä kannella ja kuumenna täydellä teholla 2 minuuttia. Laita lämpö pois ja anna lohen kypsyä kannen alla jälkilämmöllä n. 12 min. Paistoaika riippuu kalafileen paksuudesta, mitä paksumpi, sitä pidempään annetaan hautua kannen alla.

3. Lohen kypsyessä ota perunamuusi jääkaapista. Lisää muusi kypsien maa-artisokkakuutioden ja niiden keitinliemen sekaan. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Ota hellalta.

4. Ota lohi pois pannusta lautaselle (voit poistaa nahkan tässä vaiheessa ja heittää roskiin). Poimi sitruunalohkot pois pannulta. Lisää riisimaito ja tiikeripähkinät, kiehauta. Lisää omenasose, sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Lisää lopuksi baby-pinaatit ja sekoita.

5. Kokoa annos: jokaiselle lautaselle muusia, parsakaalia, pala kalaa ja aikuisille kastiketta.

6. Nauti! Tämä on heti syötävä ruoka, ei parane jääkaapissa 😊.

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s