Ruskea kanakastike ja kesäkurpitsapasta

Uuh, anafylaksiasta toipumisesta huolimatta on jaksettava laittaa ruokaa. Niinpä ajattelin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja tehdä edellisessä postauksessa mainitsemalleni perheelle sopivan ruoan. Proteiineista heille käy kana ja kala, mutta perheen äiti toivoi erityisesti kanaruokaa. Kun Ruokarajoitteiset -ryhmässä oli muutenkin puhetta gluteenittoman ruskean kastikkeen valmistamisen vaikeudesta, päätin tehdä kananjauhelihakastikkeen ruskeaan kastikkeeseen ihan vain näyttääkseni, että se onnistuu ja on suhteellisen helppoa.

Ruskea kastike on yksinkertainen tehdä, mutta vaatii useita toistoja, että sen oppii tekemään niin, ettei klimppejä jää. Mitään muuta neuvoa minulla ei ole antaa, kuin toisto ja harjoitus. Kun aloitin lapsena ruskean kastikkeen tekemisen, vasta kahdeskymmenes kastike onnistui. Aikuisilla toistoja ei varmasti tarvitse niin montaa 😄.

Idea on simppeli: ruskistetaan ruokarajoitteiselle sopivat jauhot riittävän suuressa määrässä ruokarajoitteiselle sopivaa öljyä. Koska tämä rajoitteinen ruskea kastike valmistetaan öljystä, jauhoista ja vedestä, on se terveyden kannalta parempi kuin tavallinen, voihin tehty, ruskea kastike. Durrajauhot valitsin sen vuoksi, että niitä oli kaapissa ja ne sopivat perheelle, jolle reseptiä teen. Ruskea kastike onnistuu myös riisijauhoista ja teff-jauhoista.

Kananjauheliha vaatii kuumennuksen erittäin kuumalla pannulla, että siihen tulee kaunis Maillardin reaktio, eli ruskistettu pinta. Mutta  kannattaa tehdä se hyvin, sillä makuero on huima verrattuna huonosti ruskistettuun kananjauhelihaan. Lisäksi sipulisilpun esikypsennys on tärkeää, muuten kastikkeen maku jää kitkeräksi. Koska mausteina on vain suola ja valkopippuri, on kastikkeen muiden ainesten esikäsittelyyn kiinnitettävä erityistä huomiota, että kastike maistuu hyvältä.

Kesäkurpitsa oli perheelle pinaatin ja parsakaalin lisäksi ainoa kaikille sopiva kasvis ja moniallergikkolapsen nirsous kattaa myös tavallisen pastan. Siksi kesäkurpitsapasta. Se myös keventää kivasti muuten aika raskasta ruskeaa kastiketta. Pasta on helppo tehdä tällä Stockmannilta ostamallani n. 20€ maksavalla spiraalileikkurilla (hand-held spiralizer – oxo good grips). Tein  lounaalle myös vihersalaattia suippopaprikalla ja kurkulla. Myskikurpitsamuusi voisi olla toinen lisäkkeeksi sopiva vaihtoehto.

Nirso 3v söi koko annoksen ja tuplanyökytteli kastikkeella. Minusta tämä oli ihan hyvä perusarkiruoka. En vieraille tarjoaisi, mutta on varmasti hyvä lisä rajoitteiseen arkiruokaan.

Nyt jännittää, miten iholleni käy: kana oli ruokittu kauralla ja aiemmin olen tästä kanasta saanut ihottumaa. Onneksi anafylaksian häntähoitona on edelleen kortisoni suun kautta, joten hyvällä tuurilla ei käy kuinkaan 😊.

Ruskea kanakastike kesäkurpitsapastalla

(Maidoton, munaton, gluteeniton, perunaton, ei kotimaista viljaa, pähkinätön, munaton, soijaton)

(Kastiketta on 4:lle, kesäkurpitsapastaa tällä määrällä 2:lle – aktiivinen aika 1h)

Ruskea kastike

1/2dl rypsiöljyä

3rkl durrajauhoja

7,5dl kiehuvaa vettä

1 keltasipuli

Kesäkurpitsan jämät

400g kanan jauhelihaa

3tl rypsiöljyä

1 1/4 tl suolaa

1/4 tl valkopippuria

Kesäkurpitsapasta

1 pieni kesäkurpitsa (n.200g)

2l vettä

2tl suolaa

2tl rypsiöljyä

Spiraalileikkuri

Vihersalaatti

1 romainesalaatti

1/2 kurkkua

1 suippopaprika

1. Suikaloi ensin kesäkurpitsa. Jätä odottamaan. Kuutioi jämäpalat, ne voi viskata kastikkeen joukkoon. Kuori ja hienonna sipuli.

IMG_20171106_100950
Teen kesäkurpitsasta spiraalileikkurin avulla nauhaa.
IMG_20171106_101227
Ylijäämäkurpitsa

2. Kuumenna 2tl rypsiöljyä paistinpannulla. Kuullota sipulia ja kesäkurpitsan jämäpaloja öljyssä 10 min matalalla lämmöllä. Mausta 1/4tl suolaa ja siirrä astiaan odottamaan. Laita 7,5dl vettä kiehumaan vedenkeittimeen ja 2l vettä ja 2tl suolaa kiehumaan kattilaan.

3. Kuumenna pannulla 1tl rypsiöljyä kuumaksi. Kaada puolet kananjauhelihasta pannulle (parhaan ruskistustuloksen saat paistamalla lihan 2 erässä). Hakkaa paistinlastan päällä jauheliha muruksi sen ruskistuessa. Paista vähintään 5 min, että varmasti saat kauniin ruskistuspinnan kanaan. Mausta 1/2 tl suolaa ja kaada sipulien päälle odottamaan. Toista sama lopulle kanalle.

IMG_20171106_104052
Kananjauheliha ruskistumassa

4. Kuumenna 1/2 dl rypsiöljyä, mittaa durrajauhot siihen. Ruskista jauhot miedolla lämmöllä (oma hella 1-12 kuumuudelta 6). Älä polta. Jätin tänään jauhot normaalia vaaleammaksi, sillä maha on vielä herkillä. Lisää kolmasosa kiehuvassa vedestä, anna kiehahtaa, sekoita, lisää 1/3 vedestä, kiehauta, sekoita ja lisää loppu vesi. Anna kiehua 5 min, sekoittele välillä. Lisää kana ja sipuli, sekoita ja anna kiehua matalalla lämmöllä (oma hella 3) vielä 10 minuuttia.

IMG_20171106_105039
Ruskea kastike kananjauhelihan ja sipulin lisäämisen jälkeen

4. Ryöppää kesäkurpitsasuikaleita kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 2-3 min. Kaada lävikköön valumaan, valuta hetki ja kaada takaisin kattilaan, ripottele rypsiöljy päälle.

 

5. Valmista salaatti: pese salaatti, revi paloiksi tarjoilulautaselle. Pese ja kuutioi kurkku ja paprika (poista paprikasta siemenet) ja ripottele salaatin päälle.

6. Mausta kastike 1/2tl suolaa ja 1/4tl valkopippuria. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.

7. Nauti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s