Sacherkakku

Tai no niin lähellä Sacherkakkua, kuin ilman voita, kermaa, vehnäjauhoja ja aprikoosihilloa pääsee 😂. Tämän reseptin kehitin perheelle, jolla on viljaton, perunajauhoton ja laktoositon ruokavalio.

Laktoositon tämä on, kun tämä omien rajoitteiden mukaan on maidoton, mutta käyttämäni erikoistuotteet ovat hankalia löytää, niinpä maidottoman suklaan voi korvata samalla määrällä laktoositonta suklaata (Brunbergiltä löytyy täysin laktoositon suklaa), mutta jos ei ole kovin herkkä laktoosille, voi käyttää tummaa leivontasuklaata tai Pandan tummaa suklaata.

Soijakerman voi korvata samalla määrällä tavallista kermaa, laktoositonta kermaa tai omille rajoitteille sopivaa kasviskermaa. Maidoton margariini on taas korvattavissa samalla määrällä voita, laktoositonta voita, kookosöljyä tai kaakaovoita.

Kananmunat taitavat tässä olla ainoa, jota ei voi helposti korvata jollain muulla. Testailen vielä munatonta kakkupohja hetken, ennen kuin postaan sen 😉.

Jos haluat normaalin 24cm halkaisijaltaan olevan kakun, kerro kaikki ainekset kolmella. Paistoaika pitenee yli tuntiin (paistaisin tunnin ja kokeilisin kypsyyttä tikulla, tarvittaessa jatkaisin paistamista 5 min kerrallaan, kunnes tikku tulee puhtaana ulos).

Leivoin tästä vielä erikseen varmuuden vuoksi 24cm halkaisijaltaan olevan kakun, mitat ovat suluissa ainesten perässä. Paistoin +175C 55 min. Tällä kertaa käytin omenasosetta miehen toiveesta täytteenä ja kuorrutin kakun suklaakuorrutteella, johon tuli 1dl soijavispiä, 2pkt (140g) Dammenbergin maidotonta toffeesuklaata, 6 palaa Dammenbergin maidotonta valkosuklaata ja 1 rkl maidotonta margariinia. Pidin itse enemmän appelsiinihillo-tummasuklaakuorrute -yhdistelmästä.

Sacherkakku

(Maidoton, gluteeniton ja viljaton, pähkinätön)

(Yksi 20cm halkaisijaltaan oleva kakku – aktiivinen aika 45min – passiivinen aika 8-12h – uuni +175C)

Pohja

3 munaa (9)

1dl kidesokeria (3dl)

1/2dl muscovadosokeria (1 1/2dl)

1dl kookosjauhoa (3dl)

1dl tummaa kaakaojauhetta (3dl)

2tl vaniljasokeria (2rkl)

1/2 dl + 2rkl kahvia (2dl)

1 tl etikkaa (3tl)

1tl soodaa (3tl)

1tl ksantaania (2tl)

Kostutus

1/2 dl tummaa kahvia (1 1/2dl)

1rkl muscovadosokeria (3rkl)

Väliin

1/2dl sileää aprikoosi-, appelsiini-, vadelma- tai omenahilloa (1 1/2dl)

Suklaakuorrutus

90g Dammenbergin tummasuklaanappeja (1 pkt) (2,5pkt eli 210g)

1/2dl soijavispiä (tai sama määrä muuta sopivaa kasviskermaa) (1 1/2dl)

2 tl maidotonta margariinia (Sunnuntai – tai sama määrä kookosöljyä, kaakaovoita) (1rkl)

Vuokaan

2 tl maidotonta margariinia (Sunnuntai)

2rkl tummaa kaakaojauhetta

1. Laita uuni lämpenemään +175C. Voitele vuoka ja jauhota kaakaojauheella. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Valkuaisen sekaan ei saa joutua yhtään keltuaista, muuten se ei vaahtoudu. Mittaa kidesokeri ja jätä odottamaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää hitaasti sokeri, vaahdota taas kovaksi vaahdoksi, lisää 1 tl (3tl) etikkaa ja vatkaa taas kovaksi vaahdoksi. Jätä odottamaan. Valmista kahvi ja mittaa 1/2dl (1 1/2dl)jäähtymään.

2. Vatkaa keltuaiset ja muscovado- ja vaniljasokeri vaahdoksi. Mittaa kookosjauho, sooda, kaakaojauhe ja ksantaani puhtaaseen astiaan, sekoita ja siivilöi keltuaisvaahdon joukkoon. Sekoita ja lisää kahvi. Sekoita.

3. Lisää 2rkl (3dl)valkuaisvaahtoa suklaataikinan joukkoon. Sekoita voimakkaasti. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja nostele varovasti pyöräyttäen taikinan ympäri nuolijalla useita kertoja taikinat sekaisin. Kaada vuokaan ja tasoita pinta nuolijalla.

4. Kastele keittiöliina, taita se pituussuunnassa kolmeen osaan ja pyöräytä vuoan ympäri. Tämä estää reunaa kypsymästä ennen muuta kakkua ja saat tasaisen kakun. Paista +175 C uunissa n.35 min (n.55min). Kokeile tikulla kakun kypsyyttä, jos tikku tulee 10s jälkeen puhtaana ulos on kakku valmis.

5. Anna jäähtyä täysin vuoassaan ennen irrottamista. Keitä kahvi ja mausta se sokerilla. Irrota kakku vuoasta, leikkaa se puoliksi (3 osaan, jos teet 24cm halkaisijaltaan olevan kakun)ja kostuta ensin alaosa puolella kahvista. Levitä puolet hillosta kakulle. Kostuta kansi leikkuupinnalta lopulla kahvilla, nosta päälle. Laita loput hillot kakun päälle ja levitä veitsellä myös reunoille. Tämä estää suklaakuorrutteen imeytymisen kakkuun.

6. Kuumenna kasviskerma kiehuvaksi (itse mikrosin 1000w 1min). Sekoita siihen suklaa ja margariini. Sekoita tasaiseksi ja kaada kakun päälle. Levitä veitsellä päälle ja reunoille tasaisesti. Siirrä kylmään tekeytymään useiksi tunneiksi, mieluiten yön yli.

7. Nauti! Hyvää sellaisenaan tai kasviskermavaahdon kera.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s