Kanaa ja kurpitsaa keltaisessa kastikkeessa

Arkiruoat olivat hankalia allergiadiagnoosin jälkeen. Turvauduin ruokiin, joissa ei ole mitään vilja- tai maitoperäistä muutenkaan. Aika usein ruoka oli keitettyjä perunoita, uunissa paahdettuja perunoita, vihersalaattia ja jokin proteiininlähde tai jokin keitto.

Nykyään arkiruoan valmistus sujuu hyvin. Tämänkin herkun tein 40 minuutissa. Se on maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, perunaton ja kauraton. Se on myös helposti muunneltavissa maissittomaksi kun maissitärkkelyksen korvaa tapiokatärkkelyksellä.

Lanttu on minusta haastava raaka-aine sen voimakkaan (ja jos rehellisiä ollaan niin pahan maun) vuoksi, mutta tähän ruokaan se sopii hyvin. Sen voi korvata nauriksella tai porkkanalla, jos inhoat lanttua vielä enemmän kuin minä.

Spagettikurpitsa on kovakuorinen kurpitsalajike, jota on lähes mahdotonta kuoria ja todella vaikeaa pieniä paahtamista varten kipeillä käsillä, mutta kun lopulta sain veitsen kuoren läpi, niin hakkasin kurpitsaa veitsellä pöytää vasten ja se halkesi kauniisti. Kuoren irrotin vasta kypsänä ennen tarjoilua lusikan avulla.

Thaibasilikan vähän fenkolia tai anista muistuttava maku sopii kivasti yhteen kurpitsan kanssa.

Kanaa ja kurpitsaa keltaisessa kastikkeessa

(maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, perunaton ja kauraton)

(4-5:lle, aktiivinen aika 40 minuuttia – uuni +200C)

Kurpitsalisäke

1 spagettikurpitsa (omani painoi reilun kilon)

1 iso palsternakka (painoi 300g)

1 keskikokoinen lanttu

1tl suolaa

1rkl rypsiöljyä

1rkl ruokosokerisiirappia

Kana

500g kananreisifileitä

2rkl oliiviöljyä

2tl suolaa

2 tomaattia

1 banaanishalottisipuli

Kastike

3dl appelsiinimehua

1/4 paahdetusta palsternakkasta

1 iso pala paahdettua myskikurpitsaa

1rkl kanaliemitiivistettä

Tilkka vettä

2tl maissitärkkelystä

Päälle

1 kourallinen basilikan lehtiä

1 kourallinen thaibasilikan lehtiä

1 kourallinen kurpitsansiemeniä

1. Laita uuni lämpenemään+200C. Laita uunipellille leivinpaperi. Pese ja kuivaa kurpitsa, puolilta se ja kaavi lusikalla siemenet talteen. Älä heitä pois, ne voi idättää. Lohko kumpikin puolikas 4 osaan. Lado lohkot uunipellille. Kuori ja pese palsternakka, pilko se 8 yhtä suureen osaan (että kypsyy yhtä aikaa kurpitsan kanssa). Laita palsternakka uunipellille. Kuori, pese ja paloittele lanttu 8 osaan ja laita uunipellille. Ripottele kasvisten  pinnalle suola, öljy ja siirappi. Paista 30 min +200C uunissa.

2. Aloita kanan valmistelu. Paista kanan reisifileisiin kuumassa paistinpannussa öljyssä kaunis paistopinta. Mausta molemmin puolin suolalla. Alenna lämpötilaa ja lisää pestyt, kuutioidut tomaatit pannuun. Hienonna sipuli ja lisää se pannuun. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes uunikasvikset ovat kypsiä.

3. Ota kasvikset uunista. Irrottele ison lusikan avulla kurpitsat kuorestaan. Ota yksi kurpitsanpala ja palternakan pala sivuun. Pieni kurpitsat kolmeen osaan, ei haittaa, vaikka ne osittain muussautuvat. Asettele paistinpannun sisältö ksvisten päälle.

4. Mittaa paistinpannuun appelsiinimehu. Soseuta palternakka ja kurpitsa siihen. Kiehauta. Lisää kanafondi, sekoita ja suurusta sitten kastike. Maista, lisää tarvittaessa suolaa. Kaada uunipellille kasvisten ja kanan päälle.

5. Ripottele pinnalle basilikat ja kurpitsansiemenet.

6. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s