Rantakalakeitto

Rakastan kalakeittoa. Ennen allergisoitumista kermainen lohikeitto oli yksi parhaita ruokia, mitä tiesin, eikä se toiminut yhtään soijaruokakermalla. Se oli kammottavaa kookoskermalla. Sitten löysin rantakalakeiton. Keitto tehdään kirkkaaseen liemeen ja aivan lopuksi lohikuutioiden kanssa siihen lisätään voita. Korvasin voin maidottomalla margariinilla (Sunnuntai) ja oi ihanuus! Nyt sain taas herkutella lohikeitolla.

Minusta tämä on jostain syystä ensisijaisesti syksyruoka. Ehkä se johtuu, että ne vähät juurekset, jota keittoon tulee, ovat parhaimmillaan? Kalafondia käytän sen vuoksi, etten ole löytänyt itselleni sopivaa kalaliemikuutiota. Allergiatuotemerkintä onkin sopivan kalafondin takia.

Kalaliemi on helppo keittää itsekin kalanperkeistä, mausteista ja juureksista, mutta laiskuuttani käytän arkena kaupan valmista fondia ja ruodottomaksi valmiiksi käsiteltyä kalaa. Jos ostat kokonaisen kalan kalakauppiaalta, voit pyytää häntä fileoimaan kuutioimaan sen valmiiksi keittoa ajatellen (ja perkeistä voi sitten keittää hyvän kalaliemen vaikka edellisenä päivänä).

Perunoiksi kannattaa valita isoja, kiinteitä perunoita, niin ei mene ikä ja terveys kuoriessa. Lohi taas saa olla mahdollisimman tuoretta, sillä minun makuaistini ainakin kirkuu, jos keitossa maistuu yhtään vanha kala. Tilliä taas saa olla minusta reilusti, mutta jos et siitä pidä, vähennä määrää tai jätä se kokonaan pois, hyvää keitto on ilmankin, silloin kannattaa laittaa valkopippurit ja laakerinlehdet mausteiksi kiehumaan mukaan.

Rantakalakeitto

(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, siementön)

(8-10:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 30 min)

500g porkkanoita

1 kg kiinteitä perunoita

1 kg ruodotonta lohta (tai muuta kalaa, olen tehnyt tätä myös kuhasta ja mateesta)

1 keltasipuli

2 rkl rypsiöljyä

2 l vettä

50 g tuoretta tilliä

25 g maidotonta margariinia

3 rkl kalafondia

(10 valkopippuria)

(2 laakerinlehteä)

1. Kuori porkkanat ja perunat. Pese ja pilko ne. Porkkanoista teen yleensä nappeja ja perunoista kuutioita. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kattilassa 2 rkl rypsiöljyä ja kuullota sipulit siinä. Lisää kiehuva vesi, (valkopippurit ja laakerinlehdet) ja porkkanat, keitä 10 minuuttia. Lisää perunakuutiot ja kalafondi, keitä 10 min. 2. Keittopohjan kiehuessa pese ja hienonna tilli. Lisää hiennonetut varret keittoon ja jätä hienonnenut lehdet odottamaan. T

3. Tarkasta, ettei kalassa ole ruotoja. Poista tarvittaessa ruodot ruotopinseteillä. Leikkaa lohi nahkaa vasten terävällä veitsellä neliöiksi ja vasta sitten leikkaa terävällä veitsellä nahkan ja lihan välistä vetäen kuutiot irti. Lisää lohikuutiot ja maidoton margariini keittoon. Keitä 2 minuuttia ja ota kattila hellalta. Lisää tilli ja sekoita varovasti, ettet riko kalakuutioita.

4. Nauti! Lohikeiton ystäväksi sopii tuore ruisleipä, kotitekoinen spelttileipä tai suosikki-gluteeniton leipäsi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s