Kakku mantelista ja kuorrute appelsiinista ja suklaasta

Tämä on aivan ihana kakku: ilmava, mutta silti mehevä ja sitruksiset maut raikastavat kokonaisuuden hyvin. Kakun voi leipoa, jäähdyttää, pakastaa 30 min ja leikata sitten 2-3 kerrokseen ja täyttää haluamallaan tavalla, eli käyttää tavallisen sokerikakkupohjan sijaan. Tämä on maidoton, gluteeniton ja täysin viljaton, mutta sisältää pähkinää ja munaa.

Seuraamassani RuokaRajoitteiset-ryhmässä on ihmisiä, joiden ruokarajoite ei ole allergia, vaan intoleranssi tiettyjä hiilihydraatteja kohtaan. Eräs tällainen henkilö oli toivonut ilmavaa ja pehmeää kakkua. Hänen hiilihydraattien sietokykynsä on niin vähäinen, ettei esimerkiksi lisättyä sokeria tai agavesiirappia voi käyttää, kuten ei myöskään tärkkelys- tai tavallisia jauhoja, eivätkä myöskään manteli- tai hasselpähkinäjauhotkaan kakkuun tarvittavissa määrin sopineet. Hän kuitenkin sietää muita pähkinöitä suuremmissa määrin, joten kokeilin tätä reseptiä hänen puolestaan myös täysin ilman sokeria ja mantelin korvasin jauhetulla saksanpähkinällä. Kakun rakenne oli hyvä, mutta itse kaipasin siihen lisää makeutta, mutta luultavasti hänen suuhunsa tämä on sopiva, jos sokereita ei muutenkaan käytä.

Suosittelen kypsentämistä vesihauteessa, sillä se tasaa kakun paistolämpötilaa ja tuo lisää mehevyyttä rakenteeseen. Kokeilin paistamista myös ilman vesihaudetta ja se onnistuu niinkin, mutta rakenne on parempi vesihaudekypsennyksellä.

Kananmunan valkuaiset ja keltuaiset erotellaan toisistaan ja vatkataan vaahdoksi omissa astioissaan apuaineiden kanssa ja yhdistetään lopuksi varovasti sekoittaen. Agavesiirapin voi korvata tavallisella kidesokerilla, jolloin 4 tl perunakuitua voi vähentää 1tl perunakuitua (käytän sitä stabiloimaan keltuaisvaahtoa, perunakuidun sijaan voit käyttää psylliumia agavesiirapin kanssa 2tl ja kidesokeri kanssa 1/4 tl eli 1 maustemitta). Etikka taas voi olla mitä vain itsellesi sopivaa etikkaa. Käytin itse riisiviinietikkaa, ja etikan rooli on stabiloida valkuaisvaahto yhdessä psylliumin (1tl) tai perunakuidun (2tl) kanssa.

Pohja on myös soijaton, mutta kuorrutteen Dammenbergin appelsiinisuklaassa on soijalesitiiniä, eli jos vältät myös soijalesitiiniä, voit ostaa Dammenbergin valkosuklaata (on myös soijalesitiinitön ja vaniljaton) ja lisätä siihen 2 tl tummaa kaakaojauhetta, kun olet sulattanut sen itsellesi sopivassa kermassa/kermankorvikkeessa. Maidotonta appelsiinisuklaata ostin Dammenbergin tehtaanmyymälästä, mutta samaan tulokseen pääset myös sulattamalla 60 g Dammenbergin tummasuklaanappeja 60g itsellesi sopivaa kermaa/kermankorviketta ja raastamalla sen sekaan appelsiininkuorta 1-2 tl.

Ohjeessa 2 käyttämäni saksanpähkinäjauhot jauhoin tehokkaalla blenderillä ja reseptissä ilmoitetussa kokonaismäärässä on huomioitu vuoan jauhottamiseen tarkoitettu 2-3 rkl saksanpähkinäjauhoa, jotka kannattaa ottaa erilleen. Vuoan voiteluun käytetyn maidottoman margariinin voi korvata samalla määrällä voita, jos se sopii, silloin kakku ei ole enää maidoton.

IMG_20170927_170512
Ilmava mantelikakku appelsiinisuklaaganachella

Ilmava ja pehmeä jauhoton mantelikakku appelsiinisuklaaganachekuorrutteella (ohje 1)

(maidoton, gluteeniton ja viljaton)

(20cm halkaisijaltaan oleva kakkupohja, riittää noin 6-8 hlölle – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 1h30min – uuni +175C–>+125C–>virta pois – vesihaude)

pohja

3 huoneenlämpöistä kananmunaa (= n.100g valkuaista ja 60g keltuaista)

100g agavesiirappia

4 tl perunakuitua

1 tl riisiviinitetikkaa

1 sitruunan raastettu kuori

2½-3dl mantelijauhoja (115g)

2 tl perunakuitua

kuorrute

60 g Dammenbergin appelsiinisuklaata

60ml (reilu ½dl) soijavispiä (Alpro)

koristeet

½ tl sormisuolahiutaleita

1 tl raastettua sitruunankuorta

1 rkl mantelijauhoja

vuokaan

1 rkl maidotonta margariinia

2 rkl mantelijauhoja

vesihaude

uuninkestävä astia, johon kakkuvuoka sopii suoraan pohjalle, meillä ikean iso, suorakaiteen muotoinen lasagnevuoka

kiehuvaa vettä

1. Laita uuni lämpenemään + 175C. Pingota 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Valmistele astia Voitele vuoan sivut ja leivinpaperipohja maidottomalla margariinilla huolellisesti (tämä kakku ei sitten oikeasti irtoa vuoasta, jos tämän vaiheen skippaa). Jauhota mantelijauhoilla. Jätä odottamaan.

2. Pese sitruuna ja raasta kuori, ota 1 tl talteen koristelua varten kannelliseen rasiaan. Mittaa mantelijauhot ja lisää sitruunankuoret astiaan, sekoita tasaiseksi. Jätä odottamaan.

3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset omiin astioihinsa. Valkuaisen sekaan ei saa joutua yhtään näkyvää keltuasta, muuten vaahdottaminen ei onnistu. Käytä puhtaita ja kuivia leipomiskulhoja ja puhtaita lankavispilöitä. Tippakin rasvaa haittaa valkuaisen vaahdottumista, ja koska kakun rakenne saadaan aikaan pelkästään vaahdottamalla on tämä vaihe tärkeä.

4. Vaahdota sähkövatkaimella ja lankavispilöillä valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa perunakuitu ja etikka vaahdon sekaan ja vatkaa kovaksi. Jätä odottamaan.

5. Samoilla vatkaimilla voit vatkata keltuaiset, keltuaisvaahto ei vahingoitu valkuaisesta. Mittaa agavesiirappi ja perunakuitu keltuaisten päälle ja vaahdota vaaleaksi vaahdoksi (n. 5min). Lisää mantelijauhot ja nostele nuolijalla sekaisin. Ota valkuaisvaahdosta 2 rkl vaahtoa keltuais-manteliseokseen ja sekoita lankavispilöillä sekaisin. Kaada sitten loput valkuaisvaahdot seoksen päälle ja nostele varovasti ainekset sekaisin (tein, kuten macaronitaikinan kanssa, eli nostelin 20 kertaa pyörittävällä liikkeellä taikinan ympäri).

6. Kaada taikina kakkuvuokaan, tasoita pinta nuolijalla. Pudota vuoka 2-3 kertaa n. 20 cm korkeudelta pöydän pintaan (isoimmat ilmakuplat nousevat pintaan – parantaa kakun rakennetta). Nosta kakkuvuoka vesihaudeastiaan, kaada kakkuvuoan reunan puoliväliin asti kiehuvaa vettä vesihaudeastiaan, nosta koko komeus uunikintaiden kanssa varovasti uuniin ja sulje uunin luukku. Älä avaa uunin luukkua koko kypsennyksen aikana.

7. Paista +175C 15 min, laske lämpötila +125C ja paista 15 min. Laita sitten virta pois uunista ja anna kakun olla uunissa vielä 20 min. Avaa vasta sitten uunin luukku ja nosta kakku vesihaudeastioineen pois uunista. Ota kakku pois vesihauteesta (älä polta itseäsi) ja annan jäähtyä huoneenlämpöön ennen kuin otat sen pois vuoasta.

8. Sulata appelsiinisuklaa soijakermassa ja kaada kakun päälle, levitä kuorrute lähes reunoihin asti, ripottele pinnalle halutessasi vähän suolaa, 1 tl sitruunankuoriraastetta ja mantelijauhoja.

9. Nauti! Säilyy jääkaapissa 2-3 päivää kuvun alla hyvänä.

IMG_20171003_154702
Sokerittoman saksanpähkinäkakun koekakku

 

Saksanpähkinäkakku (ohje 2)

(maidoton, gluteeniton ja viljaton, sokeriton ja tärkkelyksetön, soijaton)

(20cm kakkupohja – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 1h30min – uuni +175C–>+125C–>virta pois – vesihaude)

pohja

130g saksanpähkinöitä

(1 sitruunan raastettu kuori)

3 munaa

3 tl psylliumia

1tl riisiviinietikkaa

(1 tl vaniljajauhetta)

vuokaan

1 rkl maidotona margariinia

2-3rkl saksanpähkinäjauhoja

1. Valmista saksanpähkinäjauhot jauhamalla 130g saksanpähkinöitä blenderissä niin hienoksi, kuin saat. Siivilöi ja palauta isommat palat blenderiin ja jauha taas, kunnes kaikki pähkinät ovat jauhautuneet jauhoksi. Ota 3 rkl sivuun vuoan jauhottamista varten. Sekoita loppujen jauhojen sekaan 2tl psylliumia.

2. Laita uuni lämpenemään + 175C. Pingota 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Valmistele astia Voitele vuoan sivut ja leivinpaperipohja maidottomalla margariinilla huolellisesti (tämä kakku ei sitten oikeasti irtoa vuoasta, jos tämän vaiheen skippaa). Jauhota saksanpähkinäjauhoilla. Jätä odottamaan.

(3. Pese sitruuna ja raasta kuori, ota 1 tl tarvittaessa talteen koristelua varten kannelliseen rasiaan. Lisää sitruunankuoret saksanpähkinäjauhoastiaan, sekoita tasaiseksi. Jätä odottamaan.)

3. Erottele valkuaiset ja keltuaiset omiin astioihinsa. Valkuaisen sekaan ei saa joutua yhtään näkyvää keltuasta, muuten vaahdottaminen ei onnistu. Käytä puhtaita ja kuivia leipomiskulhoja ja puhtaita lankavispilöitä. Tippakin rasvaa haittaa valkuaisen vaahdottumista, ja koska kakun rakenne saadaan aikaan pelkästään vaahdottamalla on tämä vaihe tärkeä.

4. Vaahdota sähkövatkaimella ja lankavispilöillä valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa 1 tl psylliumia ja etikka vaahdon sekaan ja vatkaa kovaksi. Jätä odottamaan.

5. Samoilla vatkaimilla voit vatkata keltuaiset, keltuaisvaahto ei vahingoitu valkuaisesta. Vaahdota keltuaiset (ja vaniljajauhe) vaaleaksi vaahdoksi (n. 5min). Lisää saksanpähkinäjauhot ja nostele nuolijalla sekaisin. Ota valkuaisvaahdosta 2 rkl vaahtoa keltuais-saksanpähkinäseokseen ja sekoita lankavispilöillä sekaisin. Kaada sitten loput valkuaisvaahdot seoksen päälle ja nostele varovasti ainekset sekaisin (tein, kuten macaronitaikinan kanssa, eli nostelin 20 kertaa pyörittävällä liikkeellä taikinan ympäri).

6. Kaada taikina kakkuvuokaan, tasoita pinta nuolijalla. Pudota vuoka pohja suorassa pöydän pintaan nähden 2-3 kertaa n. 20 cm korkeudelta pöydän pintaan (isoimmat ilmakuplat nousevat pintaan – parantaa kakun rakennetta). Nosta kakkuvuoka vesihaudeastiaan, kaada kakkuvuoan reunan puoliväliin asti kiehuvaa vettä vesihaudeastiaan, nosta koko komeus uunikintaiden kanssa varovasti uuniin ja sulje uunin luukku. Älä avaa uunin luukkua koko kypsennyksen aikana.

7. Paista +175C 15 min, laske lämpötila +125C ja paista 15 min. Laita sitten virta pois uunista ja anna kakun olla uunissa vielä 20 min. Avaa vasta sitten uunin luukku ja nosta kakku vesihaudeastioineen pois uunista. Ota kakku pois vesihauteesta (älä polta itseäsi) ja annan jäähtyä huoneenlämpöön ennen kuin otat sen pois vuoasta.

8. Kuorruta, täytä ja koristele haluamallasi tavalla.

9. Nauti! Säilyy jääkaapissa 2-3 päivää kuvun alla hyvänä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s