Aleksanterin leivos

Ruokarajoitteiset -ryhmässä olen saanut haasteeksi kehittää gluteenittoman, munattoman ja maidottoman aleksanterin leivoksen ja onnistuinkin tässä mielestäni hyvin. Nämä ovat myös soijattomia, pähkinättömiä, siemenettömiä ja vegaanisia.

Sen verran jouduin kaappien sisällön vuoksi poikkeamaan alkuperäisestä reseptistä (naurahdin ääneen), että korvasin kaiken muun lisäksi vadelmahillon omenasoseella. Lapset olivat ottaneet täysjyvävehnäpaahtoleivilleen vadelmahilloa suoraan purkista veitsellä, levittäneet hurjat annokset leivilleen, ja kun komensin vähentämään hillon määrää, niin tekivät työtä käskettyä ja kaapivat ylimääräiset vadelmahillot takaisin hillopurkkiin. Sanomattakin selvää, etten voi kyseistä hilloa enää käyttää, ja lapset sitten oma-aloitteisesti kirjoittivatkin rasian kylkeen ”myrkky”. Pitääkin laittaa vadelmahillo puutoslistalle.

Jos haluat pelkästään vaaleanpunaisen kuorrutteen kaikkien leivonnaisten päälle, korvaa valkoisen kuorrutteen omena- tai sitruunamehu punaisella mehulla (esim. mansikka-, vadelma-, puolukka-, granaattiomena- tai punaviinimarjamehu) ja jätä erillinen vaaleanpunainen kuorrute tekemättä.

Tomusokerissa on perunatärkkelystä ja koska Aleksanterinleivosten kuorrute on tomusokerikuorrute, päätin käyttää pohjassakin sekä perunajauhoja että perunakuitua. Jos peruna ei käy allergikollesi, laita minulle viestiä, mietitään yhdessä, kuinka sen voi korvata.

Sen verran tämän valmiin murotaikinalevyn käsittely poikkeaa tavallisesta murotaikinalevyn käsittelystä, että suosittelen leikkaamaan levyn puoliksi leivinpaperin päällä ja pakastamaan molempia 15 minuuttia, kohmeiset levyt saa irti paperista helposti, eikä niiden nostelussa tarvitse varoa, kuten lämpimän levyn siirtelyssä pitäisi varoa. Menetelmiä-merkintä levyjen pakastuksen takia.

Aleksanterinleivokset

(maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön ja siemenetön on myös vegaani)

(16 kpl – aktiivinen aika 30 min – passiivinen 3 h – uuni +200C – paistoaika 15 min)

pohja

200g maidotonta ja soijatonta margariinia (Sunnuntain maidoton margariini)

1 dl valkoista kidesokeria

½dl makeita riisijauhoja (glutinous rice flour, saa etnisistä liikkeistä)

½dl perunajauhoja

2dl maissijauhoja

2rkl tapiokatärkkelystä

1rkl perunakuitua (Pofiber)

1/2 tl leivinjauhetta (tarkista tärkkelys!)

2 rkl kotitekoista omenasosetta

kaulimiseen

2 leivinpaperiarkkia

kaulin

täyte

1dl hilloa (perinteisesti käytetään vadelmahilloa, kuvassa olevassa versiossa on omenasosetta välissä)

valkoinen kuorrutus

4dl tomusokeria

2 rkl sitruuna- tai omenamehua

1-2 rkl vettä

vaaleanpunaiset raidat

½ dl tomusokeria

2-3 tl punaista mehua (kuvassa olevassa leivoksessa on puolukkamehua, mutta voit käyttää ihan mitä vain punaista mehua, joka käy ruokarajoitteisellesi)

1. Laita uuni lämpiämään + 200C. Ota leivinpaperiarkit, uunipelti ja kaulin valmiiksi esille.

2. Valmista pohja. Mittaa sokeri ja huoneenlämmin margariini isoon leivontakulhoon. Vaahdota niin vaaleaksi vaahdoksi, kuin saat (omalla sähkövatkaimella vispilöillä n. 5 minuuttia). Yhdistä kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi, voit halutessasi siivilöidä, mutta itse en jaksanut sitä tehdä, ja jätä odottamaan. Mittaa rasvasokerivaahtoon 1 rkl omenasosetta ja sekoita voimakkaasti, toista. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita tasaiseksi (käytin sähkövatkaimen matalinta tehoa). Muotoile taikinasta nuolijan avulla pallo ja siirrä jääkaappiin leivontakulhossa vetäytymään n. 10 minuutiksi.

3. Ota taikina jääkaapista, laita leivinpaperille, taputtele käsin litteämmäksi, laita toinen leivinpaperiarkki päälle ja kaulitse uunipellin kokoiseksi, ohueksi levyksi. Anna taikinan päälläkin olevan leivinpaperin olla paikallaan, kun siirrät taikinan leivinpaperin päällä uunipellille, paperi irtoaa kyllä helposti paistamisen jälkeen, mutta jos poistat sen ennen paistamista, lähtee osa taikinasta paperin mukaan.

4. Paista +200C 15 min ajan. Pohja on valmis, kun se on kauttaaltaan kauniinruskea, reunat saavat olla vähän tummemmat.

5. Ota pohja uunista, nosta pohjan päällä oleva leivinpaperi pois ja anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöön. Leikkaa sitten terävällä veitsellä pohja puoliksi. Leikkaa sitten saksilla pohjakappaleiden välistä leivinpaperi puoliksi ja siirrä puolikkaat esimerkiksi tarjottimen tai leikkuulaudan avulla pakastimeen n. 15 min ajaksi kohmettumaan.

6. Valmista kuorrute. Mittaa 4 dl tomusokeria, 2 rkl omena- tai sitruunamehua astiaan, sekoita ja lisää vettä 1 rkl kerrallaan, kunnes seos on paksua, mutta kuitenkin levitettävissä. Jos haluat vaaleanpunaisen raidoituksen, tee myös vaaleanpunainen kuorrute ja laita se pursotuspussiin, jonka päähän teet pienen reiän tai käytä hyvin pientä ympyrätyllaa.

7. Ota pohjat pakastimesta. Nosta toinen pohja tarjoilualustalle, irrota pohjasta leivinpaperiarkin puolikas. Levitä haluamasi hillo päälle. Nosta toinen pohjan puolikas hillon päälle. Tasaa terävällä veitsellä levyjen reunat (meillä lapset söivät leikkuujämät mielellään pikku kekseinä). Levitä valkoinen kuorrute päälle veitsen avulla. Pursota vaaleanpunaisesta kuorrutteesta suorat viivat koko levyn yli ja vedä tikulla, syömäpuikolla tai vastaavalla vuoronperään ylös- ja alaspän kohtisuoraan tekemiisi vaaleanpunaisiin viivoihin nähden koko levyn matkalle viivoja, saat hauskan marmorikuvion aikaan.

8. Leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi ja tarjoile. Tai palauta valmis aleksanterinleivoslevy pakastimeen, pakasta 3 tuntia ja siirrä 3-5 l isoon pakastuspussiin odottamaan tarjoilua. Säilyy pakastimessa -18C hyvänä viikkoja.

9. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s