Vegaaninen lihapiirakka

Ruokarajoitteiset ryhmässä tuli eteen toive vegaanisesta lihapiirakan täytteestä. Kehittelin siihen suppilovahverotäytteen. Lisäksi halusin kokeilla uutta tapaa tehdä hiivataikina gluteenittomana, maidottomana ja munattomana. Tämä resepti on myös soijaton, pähkinätön ja kauraton. Plus hyvänmakuinen. Kelpasi tavisruokaa syövälle puolisolle hyvin.

En jaksanut stressata upporasvakypsennyksen kanssa, joten paistoin nämä uunissa.

Vegaaninen lihapiirakka

(Maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, kauraton, ei palkokasveja, pähkinätön, vegaaninen)

(16 piirakkaa – aktiivinen aika 2 h – passiivinen aika 3h – uuni +200C – paistoaika 30min – pehmeneminen liinan alla 30min)

Kiisseli

3dl vettä

80g maidotonta margariinia

1tl suolaa

2rkl sokeria

3 rkl tapiokatärkkelystä

Pohja

Kiisseli

1dl makeita riisijauhoja

2dl maissijauhoa

1/2dl maissitärkkelystä

1 1/2 dl perunajauhoja

1rkl pofiberiä eli perunakuitua

6g kuivahiivaa(1/2pss)

1tl riisiviinietikkaa (mikä tahansa etikka käy)

20g maidotonta margariinia

1 rkl rypsiöljyä

Täyte

1 l puhdistettuja suppilovahveroita

1 tl timjamisuolaa

1 keltasipuli

1 rkl rypsiöljyä

1 1/2dl puuroriisiä

3 DL vettä

1/2 rkl kasvisliemitiivistettä

1 rkl kuivattua meiramia

1/2tl pekonisuolaa (Poppamies, sopii kasvissyöjille)

Voiteluun

1/2dl vahvaa kahvia

2rkl rypsiöljyä

1. Valmista vähäsokerinen pullataikina. Mittaa kiisselin ainekset pieneen kattilaan, kuumenna koko ajan lankavispilällä vatkaten. Valmis kiisseli on paksua ja näyttää liisteriltä. Kaada leivontakulhoon odottamaan.

2. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita. Lisää jauhoseosta 2 dl voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella taikinakoukuilla kiisseliin. Lisää etikka ja vatkaa voimakkaasti. Lisää sitten 2 dl kerrallaa jauhoja joka kerran voimakkaasti vatkaten, kunnes kaikki jauhot on käytetty.

3. Lisää maidoton margariini. Vatkaa kierrevatkaimella taikinaan. Nosta taikina astiasta, lisää rypsiöljy ja nosta taikina rypsiöljyn päälle (näin taikina ei kohotessa tartu kulhoon kiinni). Kohota kannen alla sen aikaa kun teet täytteen.

4. Tee täyte: Laita riisi kiehumaan kasvisliemeen. Keitä kannen alla 10min, siirrä sivuun liedeltä ja anna vetäytyä 5min avaamatta kantta.Hienonna sipuli ja jätä odottamaan. Silppua suppilovahverot hienoksi silpuksi. Siirrä sienet kuivalle paistinpannulle ja paista kaikki irtoava neste pois. Lisää rypsiöljy ja sipuli ja kuullota sipulit n. 5min. Lisää suolat, höyrytetty riisi ja meirami. Sekoita. Jätä odottamaan.

5. Jaa taikina 16 osaan. Taputtele yksi osa soikioksi leivinpaperin päälle. Nosta 1 rkl täytettä taikinalevyn keskelle. Taita leivinpaperin avulla taikina täytteen päälle ja painele reunat sormilla yhteen. Nosta syntynyt puolikuun muotoinen piirakka uunipellille. Toista lopuille taikinapaloille sama.

6. Nosta leivinpaperi piirakoiden päälle ja leivinliina leivinpaperin päälle. Kohota 2 tuntia.

7. Laita uuni lämpiämään +200C. Ota piirakoiden päältä liina ja paperi pois. Voitele kahvi- rypsiöljy- seoksella ja paista 30min kuumassa uunissa.

8. Voitele uunista tulleet piirakat kahvi-rypsiöljy-seoksella ensin yläpuolelta, käännä piirakat ylösalaisin ja voitele myös alapuoli. Nosta piirakat leivinpaperilla vuorattuun kulhoon ja peitä leivinliinalla. Anna pehmetä 30 min.

9. Nauti!

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s