Kakku kesäkurpitsasta ja suklaasta (ja vaahto kahvista ja suklaasta)

Olen tehnyt suklaakakkua höystettynä kesäkurpitsalla, punajuurella, pavuilla ja myskikurpitsalla. Kaikki ovat hyviä ja saavat aina mehukkuudestaan kehuja. Olin ostanut ison kotimaisen kesäkurpitsan viikon ruokaostosreissulta ajatuksenani tehdä siitä suolaisia kesäkurpitsarullia, mutta sitten tuli Helmi-viesti, jossa kerrottiin esikoisen luokan sadonkorjuujuhlasta, johon voisi nyyttikestiperiaatteella tuoda tarjottavaa. Lapsi luetteli luokan allergiat: maito, pähkinät ja soija. Katselin kesäkurpitsaa ja totesin, että kesäkurpitsasuklaakakku taitaa sopia kaikille, jos korvaan soijamaidon kahvilla ja jätän hasselpähkinät pois. Siispä seuraavana lapsen koululuokan allergioille räätälöity kesäkurpitsasuklaakakku resepti.

Kakun kannattaa antaa vetäytyä muovipussissa jääkaapissa yön yli ennen leikkaamista kerroksiksi. Samoin mokkavaahdon kannattaa antaa jähmettyä kunnolla useita tunteja ennen kakun täyttämistä ja kuorruttamista.

Menetelmiä-merkintä mokkkavaahdon vuoksi.

Kesäkurpitsasuklaakakku mokkavaahdolla

(maidoton, soijaton, pähkinätön)

(24 cm halkaisijaltaan oleva kakku – vaahto riittää täytteeksi ja kakun päällimmäisen kerroksen päälle, ei riitä sivujen peittämiseen – aktiivinen aika 30 min – passiiivinen aika 12h – uuni + 175C)

pohja

6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (esim. Sunspelt – Birkkalan puolikarkeat jauhot kannattaa siivilöidä ja heittää karkeammat osat takaisin jauhorasiaan)

5 dl kesäkurpitsaraastetta

2 dl kahvia (tummaa paahtoa)

4 dl tummaa ruokokidesokeria

2 munaa

1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

1 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

1 tl suolaa

200 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai)

3 rkl maissitärkkelystä

vuoan voiteluun

2 tl maidotonta margariinia

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

täyte ja kuorrute

100g maidotonta margariinia

2 dl vahvaa kahvia

2 dl tummaa ruokokidesokeria

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

3-4 dl tomusokeria

sähkövatkain

sauvasekoitin tai blederi

leivinpaperi

1. Pingota leivinpaperi 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjakakkuvuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele sitten reunat ja leivinpaperi maidottomalla margariinilla ja jauhota kaakaojauheella. Laita uuni lämpiämään + 175C.

2. Raasta ensin kesäkurpitsa, mittaa sitten sauvasekoittimen astiaan 5 dl raastetta ja kaada kahvi päälle. Aja sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Jätä odottamaan.

3. Mittaa toiseen astiaan kuivat aineet sokeria lukuunottamatta ja sekoita. Jätä odottamaan.

4. Sulata maidoton margariini mikrossa tai kattilassa hellalla. Jätä odottamaan.

5. Mittaa sokeri ja munat kulhoon, vatkaa vaahdoksi ja lisää jauhot, sula rasva sekä kesäkurpitsakahvisose. Vatkaa tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan.

6. Paista +175C n. 1h. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä (tökkää tikku kakun keskelle, laske kymmeneen ja ota tikku pois. Puhdas tikku tarkoittaa, että kakku on kypsä, jos tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista 5 min kerrallaan, kunnes tikku tulee puhtaana ulos).

7. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön vuoassaan. Sujauta sitten kakku muovipussiin ja laita jääkaappiin yön yli vetäytymään.

8. Valmista mokkavaahto. Mittaa maidoton margariini, kahvi ja ruokokidesokeri kattilaan, keitä 4-5 minuuttia, kunnes seos kiinteytyy vähän (eli sokeri alkaa karamellisoitua). Ota seos pois hellalta ja siirrä kylmävesihauteeseen (eli laske pesualtaaseen kylmää vettä ja jos sinulta löytyy pakastimesta kylmäpakkauksia, pistä niitä kylmään veteen). Mittaa kaakaojauhe seokseen ja vatkaa sähkövatkaimella noin viisi minuuttia. Kun seos alkaa vaahtoutumaan, lisää 1 dl kerrallaan tomusokeria. Yhteensä vatkaaminen vie noin 8 minuuttia. Laita kattilaan kansi päälle ja siirrä jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään yön yli.

8. Seuraavana päivänä ota kakku jääkaapista. Irrota vuoan irtoreuna, leikkaa kakku kahteen (minä teen aina kahdessa kerroksessa, laiskuuttani) tai kolmeen kerrokseen. Laita tarjoilulautaselle kakkupaperi, siirrä ylin kerros kakkupaperin päälle ja levitä ½-1/3 vaahdosta päälle, nosta toinen kerros päälle ja levitä loput tai 1/3 vaahdosta päälle. Jos teet kolmekerroksisena kakun, nosta viimeinen kakkukerros päälle ja levitä loppu vaahdosta. Koristele haluamallasi tavalla (minä laitoin loput mantelirouhepussista tämän kotona syötävän kakun päälle).

9. Nauti! Kakku säilyy kuvun alla jääkaapissa 3-4 päivää hyvänä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s