Amaranttipullat

Minua on pitkään ärsyttänyt gluteenittoman leivonnan perussitkoaineisten ksantaanin ja psylliumin maku ja suutuntuma, jonka ne leivonnaisiin jättävät. Päätin kehittää gluteenittoman pullareseptin, jossa kumpaakaan ei käytetä. Tässä lopputulos, amaranttipullat. Tämä on ensimmäinen ja ainoa versio, jonka pullista tein, sillä syötyäni niitä neljä iltapalaksi vietin hyvin ikävän yön tyypillisten lievempien allergiaoireiden kanssa. Aiemmin olen nauttinut amaranttia ongelmitta, joten todennäköisesti kyseessä on vain vehnä, kun toisesta amaranttipaketista löytyi merkintä ”saattaa sisältää jäämiä gluteenista”, mutta sen verran kurjaa oli, etten ihan pian amarantin kanssa työskentele.

Mielestäni pullat kaipaavat vielä kuohkeutta ja seuraavaksi olin ajatellut kokeilla täysjyväriisijauhojen korvaamista glutinous riisijauhoilla (jos joku tietää hyvän suomennoksen, niin jätäthän kommentin), osan amaranttijauhoista korvaamista tapiokatärkkelyksellä ja leivinjauheen (1 tl tähän määrään) alustamista taikinaan ensimmäisen nostatuksen jälkeen (jota näkee kiinalaisissa keittokirjoissa tehtävän hiivataikinalle ennen paistoa). Tarvitset tämänkin leivonnaisen tekoon sekä mikron että sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai vaihtoehtoisesti yleiskoneen taikinakoukuilla.

Amaranttireaktion jäljiltä en halunnut nähdä koko pullia tai leipomiani amaranttikeksejä lainkaan silmissäni, joten mieheni vei ne työpaikkansa kahvipöytään. Hän vain siis jätti ne sinne pöytään, eikä kertonut, että mistä mikäkin on tehty. Lopputulos? Pullat olivat päätyneet parin haukkauksen jälkeen roskikseen ja parikin työkaveria oli käynyt kysymässä, että mitä ihmettä niissä pullissa oikein oli? Keksit olivat kuulemma olleet oikein hyviä. Tämä pullaresepti siis kaipaa säätämistä vielä. Makeiden amaranttiriisikeksien resepti on seuraavassa postauksessa.

Menetelmiä-merkintä keitetyn amaranttijuuren käytöstä sitkona.

Amaranttipullat

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, vegaani)

(18-20 pikkupullaa eli 2 pellillistä – aktiivinen aika 45 min – passiivinen 2 tuntia – uuni +225C paistoaika 6-8min)

keitetty juuri

1 dl kokonaista amaranttia

2 dl kiehuvaa vettä

taikina

keitetty juuri

1 dl sokeria

1 dl vettä

1 pss (11g) kuivahiivaa

4 1/3dl amaranttijauhoja

1 dl rypsiöljyä

2 tl kardemummaa

2dl täysjyväriisijauhoja

käsittelyyn

2-3 rkl rypsiöljyä

päälle

vettä

raesokeria

mikroaaltouuni

1. Mittaa mikronkestävään astiaan 1 dl amaranttia ja 2 dl kiehuva vettä. Sekoita. Mikroa 1000W 2 minuuttia, sekoita lusikalla, ja mikroa samalla teholla vielä 2 minuuttia.

2. Yhdistä toisessa astiassa kuivat aineet, sekoita tasaiseksi. Mittaa vesi valmiiksi. Vaivaa keitettyyn amaranttijuureen vuoronperään pieni määrä vettä ja pari desiä kuivia aineita, kunnes kaikki on käytetty. Lisää sitten öljy kolmessa erässä voimakkaasti välillä vaivaten.

3. Anna kohota vedottomassa paikassa peitettynä kannella 1 h ajan.

4. Laita uuni lämpiämään +225C. Jaa taikina kahtia. Kaada leivinpöydälle 1 rkl öljyä ja hiero vähän öljyä käsiisi helpottamaan taikinan käsittelyä. Pyörittele taikinasta pötkylä, jaa se 9-10 osaan ja pyörittele pulliksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille kohoamaan liinan alle. Anna kohota n. 20 min, jonka jälkeen voitele pinta vedellä ja ripottele jokaisen pullan pinnalle n. 1tl raesokeria.

5. Paista + 225C uunissa 6-8 min, kunnes pullat ovat kauniinruskeita ja kopisevat pohjasta koputtaessa. Pullat eivät enää uunissa juurikaan nouse.

6. Anna jäähtyä hieman ja nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s