Keitto kanasta ja kookoksesta

Tom kha gai on minusta ihana keitto. Tämä keitto on sen versio, ei siis autenttinen tom kha gai. Teen tämän ilman galangal-juurta ja kuivatuillla kaffirlimen lehdillä, kun niitä minulla ei tuoreena ole saatavilla. No kaikkea ei voi saada ja minusta tämä oma versio päihittää paikallisen aasialaisittain kokkaavan ravintolan version mennen tullen. Kaffirlimen lehdet liotan ensin kylmässä vedessä kanaliemen keittämisen ajan, siten saan niistä ikävimmän kitkeryyden pois.

Kanaliemen keitän itse, niin saa hyvää makua paljon. Tämä on siis taas slow foodia ja ainakin meillä sen vuoksi viikonloppuruokaa. Tarjoan tämän aina höyrytetyn jasmiini- tai basmatiriisin kanssa (mieluummin jasmiini, se kun on aromaattisempaa). Syön annoksen niin, että puikoilla nypin sattuman keitosta suuhun ja lusikalla kauhon riisiä erilliseltä lautaselta, upotan sen aromaattiseen liemeen ja siitä sitten suuhun. Herkkua!

Limemehun saa parhaiten irti hedelmästä mikroamalla sitä joitain sekunteja täydellä teholla ja puristamalla vasta sitten. Kana on yleensä kanan koipireittä luiden ja rasvan vuoksi. Nyt tällä kertaa löysin Prismasta tuoreen, kokonaisen kanan, jonka keittelin hiljalleen kypsäksi ja samalla tein kanaliemen keittopohjaksi.

 

Kookoskanakeitto

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton)

(6:lle – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 2h)

Kanaliemeen

1 ½ l kiehuvaa vettä

1 ½ tl suolaa

2 sellerinvartta

1 porkkana

1 kokonainen kana tai 4 koipireittä

1 keltasipuli

2 laakerinlehteä

10 maustepippuria

Keiton liemeen

400 ml (1prk) kookosmaitoa (esim. Santa Maria)

3 valkosipulin kynttä

7 kaffirlimen lehteä (+ sen verran vettä, että peittyvät liottamisen ajan)

5 punaista chiliä

5 cm pala inkivääriä (tuore tai pakaste)

3 vartta sitruunaruohoa

1 nippu korianterin juuret

Keiton maustamiseen

4 rkl limemehua (2 limen mehut)

1 nippu korianteria (varret ja lehdet)

2-3 tl ruskeaa sokeria

3 kevätsipulia

2 rkl kalakastiketta

Keiton proteiinit

keitetyn kanan erotellut lihat

1 tl suolaa

½tl mustapippuria

(1 pkt kuningasosterivinokkaita (150g))

höyrytetty riisi

4-5dl jasmiini tai basmatiriisiä

vettä

 

  1. Keitä kanaliemi. Laita kana kiehuvaan veteen, kuori pinnalle nouseva vaahto. Lisää suola, maustepippurit, laakerinlehdet, kuorittu ja muutamaan palaan paloiteltu porkkana, pesty muutamaan palaan pätkitty varsiselleri, kuorittu ja neljään lohkoon jaettu keltasipuli. Laita kaffirlimen lehdet kylmään veteen likoamaan. Keitä kanaa matalalla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes kana on ylikypsää ja irtoaa luista.
  2. Ota kana astiaan jäähtymään, siivilöi liemestä kasvikset ja mausteet pois. Ota liemi talteen, perkeet voit heittää pois.
  3. Lisää liemeen kookosmaito, 3 kuorittua ja raastettua valkosipulinkynttä, 7 kaffirlimenlehteä (heitä liotusvesi pois), 5 punaista pestyä ja morttelissa rikki paineltua chiliä, inkivääri ohuina renkaina ja sitruunaruohot katkaistuna kahteen osaan ja rakenne murskattuna veitsen lavalla rikki. Irrota multapaakku korianterin juurakosta, pese juuret, leikkaa ne irti muusta korianterista ja laita kattilaan. Keitä 15 min ajan matalalla lämmöllä.
  4. Pese riisi vettä vaihtaen kylmässä vedessä, kunnes vesi on kirkasta. Laita riisi kattilaan ja päälle vettä sen verran, että keskisormen ensimmäinen nivel peittyy sormen ollessa kevyesti riisin päällä. Keitä kansi kiinni 10 min ajan, siirrä sitten hellalta sivuun höyrystymään vielä 10 min ajaksi.
  5. Keiton liemen ja riisin kiehuessa puhdista kana. Ota nahka pois, irrottele lihat ja pieni suupalan kokoisiksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Heitä kananperkeet pois.
  6. (Pese ja viipaloi kuningasosterivinokkaat.) Siivilöi halutessasi liemestä pois chilit, kaffirlimenlehdet, inkiväärinpalat, korianterin juuret ja sitruunaruoho (itse teen näin lasten syömisen helpottamiseksi, aikuiset osaavat olla syömättä edellä mainittuja) (ja lisää liemeen kuningasosterivinokkaat – niiden pitäisi kiehua 10 min ajan).
  7. Mausta liemi limemehulla, sokerilla, kalakastikkeella, maista lientä. Säädä tarvittaessa hapokkuutta sokerilla (liian karvas) tai limemehulla (liian makea) ja suolaisuutta sekä umamia kalakastikkeella (lisää 1 tl kerrallaan, jos 2 rkl ei riitä). Lisää lopuksi kana, korianterin varret silputtuna ja lehdet revittynä sekä kevätsipulit silppuna.
  8. Tarjoa keitto ja riisi omista astioistaan ja kata pöytään tarjolle myös valkosipulichilikastiketta, revittyjä korianterinlehtiä, kalakastiketta, limelohkoja ja sokeria, niin tarvittaessa jokainen voi maustaa keittoaan mieltymystensä mukaan.
  9. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s