Bibimmyeon

IMG_20170623_164027_302Bibimbap on korealainen perinneruoka, jossa höyrytetyn riisin päälle on aseteltu kauniisti erivärisiä kasviksia, lihaa ja annos päällystetään yleensä paistetulla kananmunalla ja isolla kauhallisella punapippuripohjaista, erittäin tulista kastiketta. Bibimbapin sisarusruoka on bibimmyeon, missä riisin tilalla on nuudeleita. Kerrassaan herkullista tämäkin.

Oikaisin vähän, kun oli arki, ja tein tämän spelttifusilliin, joka kypsyy 5 minuutissa. Lihan tilalla käytin ruskeaa soijarouhetta, jonka keitin, paistoin ja maustoin. Annos on siis vegaaninen. Jos käytät spelttifusillin tilalla riisinuudeleita, on annos myös gluteeniton. Jos et pidä soijarouheesta, voit käyttää perinteistä naudan sisäfilettä, jota tarvitset 4 annokseen 100 g (marinoi 1 raastetun valkosipulinkynnen, 2 tl raastetun inkiväärin, 2 tl seesaminsiemenöljyn ja ½ tl suolaa, 1 tl sokeria ja 2 rkl revittyä korianterian lehtiä kanssa n. 1 h ennen paistoa) tai sitten samoilla mausteilla maustettuja nyhtökauraa tai härkistä (kumpaakaan en itse valitettavasti allergioiden vuoksi pysty käyttämään). Punapippuritahnassa on vehnää, joten korvasin sen schriracha-kastikkeella.

Spelttifusillikulho korealaisittain eli bibimmyeon

(maidoton, pähkinätön, vegaaninen, muunnettavissa gluteenittomaksi ks. yst. yllä)

(4:lle – aktiivinen aika 30 min)

pasta

1 pss Sunspeltin spelttifusillia

2 l vettä

1 tl suolaa

2 rkl soijaa

3 tl seesaminsiemenöljyä

2 rkl miriniä

1 rkl seesaminsiemeniä

2 rkl Aroi valkosipulichilikastiketta

soijarouhe

2 dl soijarouhetta

6dl vettä

1 rkl kasvisliemitiivistettä

2 rkl soijaa

1 valkosipulinkynsi raastettuna

2 tl raastettua inkivääriä

1-2 rkl Aroi valkosipulichilikastiketta

kasvikset

1 punainen suippopaprika tikkuina

1 punasipuli ohuina viipaleina

½ kurkku siemenet poistettuna ja tikuiksi leikattuna

½ pieni varhaiskaali ohuina suikaleina

1 porkkana tikkuina

5 dl vettä

2 ½ tl suolaa

5 tl seesaminsiemenöljyä

päälle

(4 kananmunaa)

oman maun mukaan schriracha-kastiketta tai valkosipulichilikastiketta

2-3 rkl seesaminsiemeniä

½ nippua korianteria hienonnettuna

 

  1. Laita kattilaan pastavesi kiehumaan, mausta se suolalla. Mittaa soijarouhe, vesi ja kasvisliemitiiviste toiseen kattilaan ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen (n. 10 min). Laita spelttipasta kiehuvaan veteen ja keitä 5 min. Valuta. Mausta raastetulla valkosipulinkynnellä, raastetulla inkiväärillä, soijalla, mirinillä, seesaminsiemenöljyllä ja valkosipulichilikastikkeella. Jaa syviin kulhoihin odottamaan päällyksiä.
  2. Paista soijarouhe kuumalla paistinpannulla 1 rkl rypsiöljyä niin, että soijarouheeseen tulee paistopintaa. Pannu saa olla hyvin kuuma, että se onnistuu. Kun soijassa on paistopinta, ota pannu liedeltä ja mausta soijalla, valkosipulilla, inkiväärillä ja valkosipulichilikastikkeella. Jaa kauniisti sektoriksi pastan päälle jokaiseen kulhoon.
  3. Pese ja kuori porkkana, leikkaa terävällä veitsellä ohuiksi tikuiksi. Paista ensin kuumalla pannulla n. 30 s, lisää sitten 1 dl vettä ja ½ tl suolaa, anna kiehua, kunnes vesi on haihtunut, mausta 1 tl seesaminsiemenöljyä ja jaa neljälle lautaselle sektoriksi soijarouheen viereen. Tee sama yksitellen punasipulille, kurkulle, varhaiskaalille ja suippopaprikalle.
  4. (Paista halutessasi 4 munaa pannulla ja nosta jokaisen annoksen päälle.)
  5. Nosta kulhot pöytään ja tarjoile schriracha-kastikkeen tai Aroin valkosipulichilikastikkeen, seesaminsiementen ja tuoreen korianterin kera. Sekoita ennen syömistä annos lautasella syömäpuikoilla ja syö sitten lusikalla.
  6. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s