Macaronit ilman munaa ja mantelia kolmella tavalla

 

Jes! Lopulta onnistuin! Olen veivannut munattomien ja mantelittomien macaronieni reseptiäni jo kolmisen vuotta eestaas. Eniten apua olen saanut Crazy Vegan Kitchenin ja Lucy’s friendly foods  –blogien resepteistä ja Facebookin RuokaRajoitteiset –ryhmän keskusteluista, joista idea tiikeripähkinästä on lähtöisin.

Tiikeripähkinä ei ole pähkinä lainkaan, vaan kastanjasädekaislan juurimukula, eli ei yleensä aiheuta allergiaoireita pähkinäallergikoille. On myös hyvänmakuinen, makeahko, pähkinäinen, ei ihan kuin manteli, mutta riittävän lähellä leivontaa ajatellen.

Kikherneliemi korvaa valkuaiset ja tiikeripähkinä mantelin. Enää piti saada suhteet kohdilleen ja siinä säätäessä meni yhteensä kilon verran kikherneitä! Huh, oli kova työ, mutta onnistuinpas! Tämän postauksen jälkeen luvassa onkin sitten muutama kikherneitä hyödyntävä resepti.

Kokeilin kolmea eri versiota kikherneliemen kasaan keitetyssä määrässä kuivien aineiden suhteiden pysyessä samana ja parhaiten onnistuivat kolmannen erän keksit, eli minttu-tummasuklaa-macaronit. Sain aikaiseksi koko pellillisen kauniita, oikein kohonneita macaroneja, jotka pehmenivät hyvin jääkaapissa ilman erillistä kostuttelua.

Lakritsimacaronit söin itse. En mahtanut mitään, koko päivän kalorit kerralla muutamasta keksistä. Olivat todella hyviä. Ruusun ja vadelman makuisen version tarjoilin perheelle. Muut söivät hyvällä halulla, paitsi pienin, joka maistamisen jälkeen jätti macaronin kesken. Ruusuvadelmaversion keksien rakenne oli herkin hajoamaan ja lisäksi lakritsiversion keksin kovuuden yllättämänä sivelin varovasti keksien päälliset ruusuvesi-vesiseoksella, jota sitten lipsahti liikaa.

Minttusuklaamacaronit vein tuliaisiksi ystäville mökille. Isäntäpariskunta syö normaalia ruokaa ja ovat ruokaa rakastavina itsekin macaroneja kotonaan leiponeet. Kun he kehuivat kovasti tonmacaronejani uskoin lopulta, että nyt on resepti kohdallaan. Kun kerroin, että kyseessä on erikoisversio, he ihmettelivät, kun se ei kertakaikkiaan maistu mitenkään lopputuloksessa. Olen siis hurjan tyytyväinen minttusuklaaversioon tonmacaroneista.

Tiikeripähkinöitä löytyy esimerkiksi Ruohonjuuren verkkokaupasta. Kun itse tilasin, tiikeripähkinäjauhot olivat väliaikaisesti loppu, siksi käytin kokonaisia tiikeripähkinöitä.

Tärkeintä kikherneliemen kondensoinnin lisäksi on taikinan kauhova sekoittaminen 20x ennen taikinan siirtoa pursotuspussiin (eli macaronage), keksien seisottaminen vähintään 3 tuntia huoneenlämmössä ennen paistamista ja paistaminen normaalia matalammassa lämpötilassa (ettei kikherneliemivaahto hajoa) +120C 20 min ja sitten 20 min virta pois uunissa.

Menetelmä-merkintä kikherneliemen kasaankeiton, eli kondensoinnin, ja macaron-keksien teon vuoksi. Allergiatuotemerkintä tiikeripähkinöiden vuoksi.

 

TonMacaronit lakritsijuuritäytteellä

(maidoton, munaton, gluteeniton, maissiton, kauraton, pähkinätön, manteliton, soijaton, vegaani)

(12-13 valmista macaronia – aktiivinen aika 20 + 20 min – passiivinen aika 4h+12h – yhteensä n.17h)

keksit

212g kikhernelientä (2 Go Green-liemeen säilöttyjen kikhernepahvipakkauksen liemet)

1 maustemitta etikkaa

104 g tiikeripähkinää

104g tomusokeria (sisältää perunatärkkelystä)

76g hienoa sokeria

täyte

100g maidotonta margariinia (esim. tummansininen Keiju)

40 g tomusokeria

1 rkl lakritsijuurijauhetta

Lisäksi

pyöreä, iso tylla

pursotinpussi

leivinpaperia

sähkövatkain

blenderi

 

 1. Mittaa kikherneliemi pieneen kattilaan ja keitä sitä kasaan, kunnes jäljellä on 44 g kikhernelientä. Kaada liemi kiehumisen aikana pari kertaa vaa’an päällä olevaan astiaan painon seuraamiseksi ja palauta takaisin kattilaan kiehumaan, jos paino on yli 44g. Jätä jäähtymään leivontakulhoon.
 2. Mittaa tiikeripähkinät ja tomusokeri blenderiin ja jauha hienoksi. Siivilöi toiseen leivontakulhoon, joka on vaa’an päällä. Toista jauhaminen ja siivilöinti, kunnes sinulla on valmista jauhoa 170g verran. Jäljelle jääneet tiikeripähkinänkuoret voit säästää lisättäväksi myöhemmin johonkin muuhun leivotaan tai ruoanlaittoon (itse laitoin kastanjastifadoon).
 3. Vatkaa kondensoitu kikherneliemi etikan kanssa vaahdoksi. Lisää sitten kidesokeri ja vatkaa uudestaan kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet tiikeripähkinä-tomusokerivaahdosta, sekoita nuolijalla varovasti nostellen vaahdon sekaan. Lisää loput jauhot jatkaen nostelua vielä 20x kun jauhot ovat jo sekoittuneet taikinaan. Siirrä taikina pursotuspussiin.
 4. Levitä leivinpaperi uunipellille. Pursota ison, pyöreän tyllan avulla 24 – 26 tasakokoista keksiä. Taputtele keksien pinta tasaiseksi veteen kastetulla sormella.
 5. Anna keksien seisoa 3 tuntia huoneenlämmössä (ylimääräisistä tunneista ei ole haittaa), keksit voi laittaa uuniin, kun keksin päällys on sormenpäällä koskien nahkamainen, eikä taikinaa enää tartu sormeen.
 6. Lämmitä uuni + 120C (jos paistat kuumemmassa, hajoaa keksien rakenne kikherneliemikuplien romahtaessa) ja paista ensin 20 min tässä lämmössä, sitten virta pois uunista toiset 20 min. Ota keksit pois uunista, siirrä ritilälle leivinpaperin päällä jäähtymään ja anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä (n.1h).
 7. Tee täyte. Mittaa kaikki ainekset leivontakulhoon ja vatkaa mahdollisimman ilmavaksi vaahdoksi. Levitä kevyesti leipäveitsen kanssa puolelle macaronkeksipohjia ja paina varovasti toinen kanneksi päälle. Jos sinulla on sumutinpullo, sumuta kerran n. 20 cm korkeudelta säilytysrasian sisään – astiaan ei saa jäädä näkyviä pisaroita), lado keksit sinne ja sulje ilmatiivis kansi. Siirrä macaronit jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli.
 8. Nauti seuraavana päivänä!

 

TonMacaronit ruusuvedellä ja vadelmaruusutäytteellä

(maidoton, munaton, gluteeniton, maissiton, kauraton, pähkinätön, manteliton, soijaton, vegaani)

(25 valmista macaronia – aktiivinen aika 20 + 20 min – passiivinen aika 4h+12h – yhteensä n.17h)

keksit

212g kikhernelientä (2 Go Green-liemeen säilöttyjen kikhernepahvipakkauksen liemet)

1 maustemitta etikkaa

104 g tiikeripähkinää

104g tomusokeria (sisältää perunatärkkelystä)

76g hienoa sokeria

3 maustemittaa ruusuvettä

täyte

100g maidotonta margariinia (esim. tummansininen Keiju)

14g tomusokeria

3 maustemittaa ruusuvettä

66 g (reilu 3 rkl) tiivistä vadelmamarmeladia (käytin paistonkestävää)

lisäksi

pyöreä, iso tylla

pursotinpussi

leivinpaperia

sähkövatkain

blenderi

 

 1. Mittaa kikherneliemi pieneen kattilaan ja keitä sitä kasaan, kunnes jäljellä on 105 g kikhernelientä. Kaada liemi kiehumisen aikana pari kertaa vaa’an päällä olevaan astiaan painon seuraamiseksi ja palauta takaisin kattilaan kiehumaan, jos paino on yli 105g. Jätä jäähtymään leivontakulhoon.
 2. Mittaa tiikeripähkinät ja tomusokeri blenderiin ja jauha hienoksi. Siivilöi toiseen leivontakulhoon, joka on vaa’an päällä. Toista jauhaminen ja siivilöinti, kunnes sinulla on valmista jauhoa 170g verran. Jäljelle jääneet tiikeripähkinänkuoret voit säästää lisättäväksi myöhemmin johonkin muuhun leivotaan tai ruoanlaittoon (itse laitoin kastanjastifadoon).
 3. Vatkaa kondensoitu kikherneliemi etikan kanssa vaahdoksi. Lisää sitten ruusuvesi ja kidesokeri ja vatkaa uudestaan kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet tiikeripähkinä-tomusokerivaahdosta, sekoita nuolijalla varovasti nostellen vaahdon sekaan. Lisää loput jauhot jatkaen nostelua vielä 20x kun jauhot ovat jo sekoittuneet taikinaan. Siirrä taikina pursotuspussiin.
 4. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Pursota ison, pyöreän tyllan avulla 50 tasakokoista keksiä. Taputtele keksien pinta tasaiseksi veteen kastetulla sormella.
 5. Anna keksien seisoa 3-5 tuntia (mieluummin 5 tuntia, koska tässä versiossa on paljon enemmän nestettä, jota haihduttaa) huoneenlämmössä (ylimääräisistä tunneista ei ole haittaa), keksit voi laittaa uuniin, kun keksin päällys on sormenpäällä koskien nahkamainen, eikä taikinaa enää tartu sormeen.
 6. Lämmitä kiertoilma-asetuksella oleva uuni + 100C (jos paistat kuumemmassa, hajoaa keksien rakenne kikherneliemikuplien romahtaessa) ja paista ensin 20 min tässä lämmössä, sitten virta pois uunista toiset 20 min. Ota keksit pois uunista, siirrä ritilälle leivinpaperin päällä jäähtymään ja anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä (n.1h). Jos sinulla ei ole kiertoilmauunia, pitää pellit paistaa kahdessa erässä + 120C uunissa, kuten edellä olen kuvannut ja silloin paistoaika on yhteensä 1h20min.
 7. Tee täyte. Mittaa kaikki ainekset leivontakulhoon ja vatkaa mahdollisimman ilmavaksi vaahdoksi. Levitä kevyesti leipäveitsen kanssa puolelle macaronkeksipohjia ja paina varovasti toinen kanneksi päälle. Jos sinulla on sumutinpullo, sumuta kerran puhdasta vettä n. 20 cm korkeudelta säilytysrasian sisään (astiaan ei saa jäädä näkyviä pisaroita). Sumuttimen käyttö ei ole välttämätöntä ruusuvesikeksien kanssa, ovat pehmeämpiä kuin lakritsiversion tai minttusuklaaversion keksit. Lado keksit rasiaan ja sulje ilmatiivis kansi. Siirrä macaronit jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli.
 8. Nauti seuraavana päivänä!

 

TonMacaronit mintulla ja suklaalla

(maidoton, munaton, gluteeniton, maissiton, kauraton, perunaton, pähkinätön, manteliton, vegaani)

(12-13 valmista macaronia – aktiivinen aika 20 + 20 min – passiivinen aika 4h+12h – yhteensä n.17h)

212g kikhernelientä (2 Go Green-liemeen säilöttyjen kikhernepahvipakkauksen liemet)

1 maustemitta etikkaa

120 g tiikeripähkinää

96g hienoa sokeria

8g tapiokatärkkelystä

76g hienoa sokeria

1g mintunlehtiä (13 kpl isohkoja)

Täyte

90g maidotonta tummaa suklaata (1 pkt Dammenbergin tummasuklaanappeja)

½ dl soijavispiä (Alpro)

rasiaan

4-5 mintunlehteä revittynä

Lisäksi

pyöreä, iso tylla

pursotinpussi

leivinpaperia

sähkövatkain

blenderi

 

 1. Mittaa kikherneliemi pieneen kattilaan ja keitä sitä kasaan, kunnes jäljellä on 58 g kikhernelientä. Kaada liemi kiehumisen aikana pari kertaa vaa’an päällä olevaan astiaan painon seuraamiseksi ja palauta takaisin kattilaan kiehumaan, jos paino on yli 58g. Jätä jäähtymään leivontakulhoon.
 2. Mittaa tiikeripähkinät, mintun lehdet, 96g hienoa sokeria ja 8 g tapiokatärkkelystä blenderiin ja jauha hienoksi. Siivilöi toiseen leivontakulhoon, joka on vaa’an päällä. Toista jauhaminen ja siivilöinti, kunnes sinulla on valmista jauhoa 176g verran. Jäljelle jääneet tiikeripähkinänkuoret voit säästää lisättäväksi myöhemmin johonkin muuhun leivotaan tai ruoanlaittoon (itse laitoin kastanjastifadoon).
 3. Vatkaa kondensoitu kikherneliemi etikan kanssa vaahdoksi. Lisää sitten kidesokeri ja vatkaa uudestaan kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet tiikeripähkinä-minttu-sokeri-tapiokatärkkelysseoksesta, sekoita nuolijalla varovasti nostellen vaahdon sekaan. Lisää loput kuivat aineet jatkaen nostelua vielä 20x kun jauhot ovat jo sekoittuneet taikinaan. Siirrä taikina pursotuspussiin.
 4. Levitä leivinpaperi uunipellille. Pursota ison, pyöreän tyllan avulla 24-26 tasakokoista keksiä. Taputtele keksien pinta tasaiseksi veteen kastetulla sormella.
 5. Anna keksien seisoa vähintään 3 tuntia huoneenlämmössä (ylimääräisistä tunneista ei ole haittaa), keksit voi laittaa uuniin, kun keksin päällys on sormenpäällä koskien nahkamainen, eikä taikinaa enää tartu sormeen.
 6. Lämmitä uuni + 120C ja paista ensin 20 min tässä lämmössä, sitten virta pois uunista toiset 20 min. Ota keksit pois uunista, siirrä ritilälle leivinpaperin päällä jäähtymään ja anna jäähtyä täysin ennen täyttämistä (n.1h).
 7. Tee täyte. Mittaa kaikki ainekset mikronkestävään astiaan ja sulata täydellä teholla 10 s välein sekoittaen suklaata. Jäähdytä huoneenlämpöön ja vatkaa vaahdoksi. Laita jääkaappin n. 10 minuutiksi ennen macaronien täyttämistä.
 8. Levitä 1 tl täytettä kevyesti leipäveitsen kanssa puolelle macaronkeksipohjia ja paina varovasti toinen kanneksi päälle. Lado keksit rasiaan, revi mintunlehdet päälle (niistä irtoava kosteus riittää pehmittämään keksit) ja sulje ilmatiivis kansi. Siirrä macaronit jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli.
 9. Nauti seuraavana päivänä!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s