Höyrytetyt pullat punapaputahalla

Jostain syystä olen enemmän kallistunut kiinalaiseen keittiöön päin liittyen punapaputahnalla täytettyjen pullien nauttimiseen. Ehkä se johtuu siitä, kun 90-luvulla tuijotin animea televisiosta ja Seilor Moonin ja Dragonball Z:n välissä tuli joku nimetön koulutyttösarja, missä yläasteikäinen tyttö joutuu koulupuvussaan muinaiseen Kiinaan seikkailemaan, ja mahan kurniessa törmää höyrytettyjä pullia myyvään kaupustelijaan ja varastettuaan sellaisen joutuu vaikeuksiin? Mene ja tiedä. Turtleseista minulle aina tulee mieleen taas toffeella kuorrutetut popcornit – pitääkin tehdä niitä nyt, kun toffeereseptini toimii!

Japanilainen versio näistä pullista (anpan – an tulee ankosta, punapaputäytteestä, ja pan on lainasana englannista bun – ja anpanista tulee jälleen mieleen se japanilainen animesarja Anpanman, googletapas) paistetaan uunissa, kun taas kiinalainen versio (dou sha bao – en osaa kiinaa, sori) höyrytetään bambuhöyrystimessä. Molemmissa taikinoissa käytetään hiivaa ja vehnäjauhoja, siispä olen kehittänyt sekä munattoman, maidottoman, vegaanisen ja gluteenittoman että maidottoman, munattoman ja vegaanisen version tästä herkusta. Kuvassa on gluteeniton versio.

Bambuhöyrystimen voit ostaa esimerkiksi Clas Ohlssonilta, omani sieltä hankittuna maksoi yhdeksän euroa, tai sitten sellaisen voi tilata netistä (Mistä tuli mieleen, että tilattiin juuri mieheni kanssa kaikenlaista jännää saksalaisesta orienttituotenettikaupasta mm. onigiri- ja nigirimuotit). Bambuhöyrytin ei siis ole kamalan kallis ja vaatii toimiakseen vain tarpeeksi ison paistinpannun tai vokin, johon laitetaan riittävästi vettä ja tada kiehuvan veden höyry kypsentää bamburitilöillä lepäävän ruoan. Kannattaa laittaa höyrytettävän ruoan ja bamburitilän väliin pala reijitettyä leivinpaperia (tai sitten ostaa valmiiksi reijitettyä, pyöreää leivinpaperia) ettei ruoka jämähdä kiinni. Olen käyttänyt höyrytintäni esimerkiksi myskikurpitsaviipaleiden ja kalan höyryttämiseen.

Ensin on spelttijauhoilla totetuttamani versio, toisena gluteenittomilla jauhoilla tekemäni versio. Koostumus on hiukan erilainen, spelttijauhoilla tulee kuohkeampi ja keveämpi versio, mutta gluteeniton versio on myös maukas.

Meillä näistä nautin vain minä, muille eivät nämä maistu (miksi ihmeessä?). Ehkä se liittyy jotenkin punapaputahnan väriin ja  koostumukseen? Mene ja tiedä. Vanhempi lapsi kuitenkin kertoi, että oli värin perusteella odottanut suklaamoussea ja saikin suun täyteen jotain jauhoista ja makeaa, eikä se vastannut odotuksia. Hyvä mainospuhe näille herkuille 😂.

Menetelmä-merkintä höyrykypsennyksen vuoksi.

 

Höyrytetyt punapaputahnalla täytetyt pullat I

 

(maidoton, vegaaninen, kauraton, pähkinätön, munaton)

(16 pullaa – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 2 h30min)

pullaan

300g hienoja spelttijauhoja (Sunspelt)

160g vettä

2 tl tuorehiivaa tai ½pss kuivahiivaa

2 rkl sokeria

täyte

1-2 dl valmista punapaputahnaa

 

  1. Jos sinulla ei ole valmista punapaputahnaa, valmista sitä edellisen postauksen ohjeen mukaan.
  2. Tee taikina: Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri ja jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, sileäksi taikinaksi. Anna kohota vedottomassa paikassa kannen alla 1h ajan.
  3. Valmistele höyrytin. Omassani on kaksi kerrosta ja se riittää koko taikinan höyryttämiseen kerralla. Laita paistinpannu puolilleen vettä, nosta bambuhöyrystin siihen ja laita molempiin kerroksiin reijitetty leivinpaperi.
  4. Jauhota työtaso ja vaivaa taikina pitkoksi. Leikkaa pitko 16 osaan. Taputtele ohueksi, pyöreäksi levyksi. Laita 1-2 tl punapaputahnaa levyn keskellä, nipistä reunat yhteen ja pyöritä varovasti palloksi niin, että saumakohta jää pullan alle. Laita bambukoriin kohoamaan. Toista lopuile 15 pullalle sama. Peitä bambuhöyrytin kannellaan ja anna kohota 1 tunnina ajan.
  5. Laita levy maksimilämmölle. Kun vesi alkaa kiehua, höyrytä pullia 20-25 min ajan.
  6. Nauti lämpimänä! Säilyy viikon ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa, mutta tarjoilua ennen kannattaa pullia lämmittää mikrossa täydellä teholla 30-40 sekuntia.

Höyrytetyt punapaputahnalla täytetyt pullat II

(maidoton, munaton, gluteeniton ja kauraton, pähkinätön, vegaaninen, siemenetön)

(aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 1h30min)

pullaan

112g tapiokatärkkelystä

150g täysjyväriisijauhoja

1tl ksantaania

2 tl psylliumia

2 tl tuorehiivaa

2 rkl sokeria

200g vettä

20g rypsiöljyä

täyte

1-2 dl valmista punapaputahnaa

 

  1. Valmista punapaputahna, jos sinulla ei sellaista valmiina ole. Esivalmistele bambuhöyrytin: täytä paistinpannu puolilleen vedellä, nosta bambuhöyrytin siihen ja laita ritilöille reijitetyt leivinpaperit.
  2. Valmista taikina: Mittaa kuivat aineet yhteen, sekoita ja lisää neste ja öljy. Sekoita taikinakoukuilla vatkaten 10 min ajan. Jauhota tapiokatärkkelyksellä pöytä, muotoile taikina sen päällä pitkulaksi ja jaa 16 osaan. Kauli ohueksi, pyöreäksi levyksi ja laita levyn keskelle 1-2 tl punapaputahnaa. Nipistä reunat ristiin yhteen ja muotoile varovasti pullaksi niin, että saumapuoli on pullan alla. Nosta bamburitilälle reijitetyn leivinpaperin päälle kohoamaan. Toista 15 kertaa.
  3. Laita bambuhöyryttimen kansa paikalleen ja anna pullien kohota 1 tunnin ajan. Laita sitten hella paistinpannun alla päälle kuumimmalle lämmölle ja kun vesi kiehee, anna pullien höyrystyä 20-25 min ajan. Jäähdytä vähän ja
  4. Nauti kuumana! Pullat säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa noin viikon ajan, mutta lämmitä mikrossa niitä täydellä teholla 30-40 sekuntia ennen nauttimista.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s