Tahna punaisista pavuista

Muinaisia makumuistoja ajalta ennen aikuisuutta on punapaputahnalla täytetty, höyrytetty vehnäpulla. Olin valtavan onnellinen, kun löysin punapapuja siskoni lähellä olevasta Prismasta. Omassa Prismassa niitä ei ole vielä valikoimissa näkynyt. Otin pussillisen ja heti kotiin päästyäni laitoin sen yön ylitse likoamaan. Sitten alkoi reseptien googletus. Päädyin korvaamaan laardin rypsiöljyllä ja lisäämään sokerin lisäksi vaniljaa.

Se oli hyvä valinta ja punapaputahnastani tuli helppo käsitellä, kiinteää ja täyteläistä maultaan. Sokerin määrän tosin puolitin ja paputahna oli mielestäni niinkin lähes liian makeaa. Onneksi se, ettei höyrypullien taikinaan tule kovinkaan paljon sokeria, tasapainotti tilannetta.

Punapaputahna (variaatio perinteisestä anko-reseptistä)

(munaton, maidoton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, siemenetön)

(n. 700g valmista tahnaa – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 12 h)

250g punapapuja

vettä

2,5 dl kidesokeria

1 tl vaniljajauhetta (n.2-3 tl vaniljasokeria)

2 rkl rypsiöljyä

 1. Liota punapapuja runsaassa vedessä vähintään 8h, mielellään yön yli. Kaada liotusvesi pois, huuhtele pavut ja kaada ne kattilaan. Päälle puhdasta vettä n. 2 litraa. Keitä vähintään 45 min, lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä. Pavut ovat kypsiä, kun kokeillessasi litistää yhtä papua sormiesi välissä, se hajoaa kevyesti painaessa. Ota pavut liedeltä, kaada ylimääräinen vesi pois.
 2. Lisää punapapuihin sokeri, vanilja ja rypsiöljy. Soseuta sauvasekoittimella niin tasaiseksi kuin saat. Jos sinulla ei ole sauvasekoitinta, voit pusertaa pavut pienisilmäisen lankasiivilän läpi (tällöin kuitupitoiset kuoret jäävät siivilään) ja sekoittaa muut aineet sen jälkeen sekaan.
 3. Siirrä papuseos paistinpannulle. Kuumenna matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee (minulla tämä vei n. 5 minuuttia). Jäähdytä.
 4. Käytä haluamiisi leivonnaisiin täytteiksi.
Advertisement

2 Comments Lisää omasi

 1. Anonyymi sanoo:

  Ohje toimi oikein hyvin. Tosin mietin onko pannu paisto tarpeellinen, kun minulle tuli hyvää tahnaa jo sauvasekoittimen jälkeen. Tein silti ohjeen mukaan ja hyvää tuli!

  Liked by 1 henkilö

  1. suklaatikki sanoo:

   Moi! Onpa kiva kuulla, että onnistuit ja tahna oli hyvää 💕

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s