Munkit

Teen munkkeja kerran vuodessa – tai korkeintaan kahdesti. En yleensä pidä upporasvassa paistetuista herkuista, sillä tein nuorempana töitä hampurilaisbaarissa ja ikuisesti muistan sen elttaantuneen upporasvakeittimien katkun, joka hiuksiin ja vaatteisiin siitä jäi. Mutta kerran vuodessa sen siedän. Ja käytän munkinpaistorasvaa, joka ei ihan niin hirveästi käryä (toisin kuin vaikka rypsiöljy).

Taikinan ainesosien määrät olen jälleen ilmoittanut grammoina, kun tilavuusmitoilla en vain pääse samaan lopputuloksseen. Digitaaliset keittiövaa’at onneksi eivät ole hirvittävän hintaisia ja jos sellaistaa ei löydy tai halua hankkia, niin kirjoitin jokaisen ruoka-aineen perään suunnilleen oikean tilavuusmitan, mutta lopputulos ei ole sama tilavuusmittaa käyttäessä kuin grammoina tehden.

Kaulitsen taikinan, otan isolla teemukilla ympyröitä ja 4cl snapsimitalla teen niihin reiät keskelle. Sitten kohotan molemmat – munkit ja reiät – ja paistan kuumassa upporasvassa n. 4 min ajan. Minulla ei ole lämpömittaria, mutta jos testaat taikinanpalalla, niin öljyn kuumuus on sopiva, kun pieni taikinapala nousee pinnalle ja kypsyy n. 1 minuutissa.

Omani pyörittelin tällä kertaa hienossa sokerissa. Simaa vain munkille kaveriksi ja herkkuhetki on täydellinen.

Spelttimunkit

(maidoton, munaton, pähkinätön, vegaaninen)

(20-25 munkkia ja saman verran pyöreitä pikkumunkkeja – aktiivinen aika 2 h – passiivinen aika nostatus 1h + 15 min)

taikinaan

540g hienoja spelttijauhoja (Sunspelt) (1 litra)

11g kuivahiivaa (1 pss)

100g kidesokeria (kukkurainen 1 dl)

1 rkl (8g) jauhettua kardemummaa

54g soijakermaa (½ dl)

140 g soijamaitoa (1 1/3 dl)

80g rypsiöljyä (2/3 dl)

tangzhong-kiisseli

33g hienoja spelttijauhoja (4rkl)

166 g vettä (1 2/3 dl)

paistoon

kannellinen, isohko kattila

2 pakettia munkinpaistorasvaa (Sunnuntai)

koristeluun

2-3 dl kidesokeria

 

  1. Mittaa kaikki muut taikinan ainekset leivontakulhoon paitsi tangzhong-kiisselin ainekset ja rypsiöljy. Mittaa pieneen kattilaan tangzhong-kiisselin ainekset ja kuumenna jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos on +60C. Kaada leivontakulhoon muiden ainesten päälle ja vaivaa sähkövatkaimella taikinakoukkujen avulla kiinteäksi palloksi. Mittaa öljy, lisää se ja vaivaa taikinaan. Annannousta kannen alla kaksinkertaiseksi n. 1h ajan.
  2. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä 3 cm paksuksi levyksi. Ota isolla teemukilla tai vastaavalla ympyröitä ja tee pienellä muotilla (esim. 4cl viinamitta itsellä apuna) reikä keskelle. Kokoa taikinan rippeet, pyöritä palloksi, kauli ja ota uudestaan muotilla munkkeja. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty.
  3. Laita munkkirasva kattilaan ja kuumenna. Pidä kattilan kansi lähettyvillä ja laita liesituuletin pois päältä paiston ajaksi (minulla on pieni vainoharha rasvapalon leviämisestä liesituulettimen kautta hormiin). Öljyn kuumuus on sopiva, kun pieni taikinapala nousee pinnalle ja kypsyy n. 1 minuutissa. Paista koemunkki (jonka pyörität sokerissa ja halkaiset tarkistaaksesi, että munkki on varmasti kypsä – laita paistoaika ja hellan lämpötila ylös ja pyri pitämään ne samoina kaikkien munkkien kohdalla). Omalla liedellä lämpö on rasvan sulatuksen jälkeen 6-8 (maksimi 12 –minimi 0) ja paistoaika n.4min, käännän munkit n. 2min kohdalla ympäri. Testaan aina välillä tikulla, että munkit ovat edelleen paiston jälkeen varmasti kypsiä. Omaan kattilaan mahtuu joko 3-4 munkkirinkilää tai 5-6 munkkiympyrää paistumaan yhtä aikaa.
  4. Nosta munkit reikäkauhalla kuumasta rasvasta talouspaperin päälle valumaan. Kieritä sitten heti sokerissa kulhossa ja nosta tarjoilulautaselle. Jos haluat pakastaa munkkeja, sen voi tehdä raakana muotoilun ja nostatuksen jälkeen (jolloin munkit sulatetaan täysin ennen upporasvassa paistamista) tai heti upporasvassa paistamisen jälkeen ilman sokeria (jolloin munkit pyöritellään sokerissa sulamisen ja lämmittämisen jälkeen).
  5. Nauti! Säilyy päivän verran ilmatiiviissä rasiassa syömäkelpoisena.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s