Särkeä, pastaa ja aiolia

Meillä on ihana kalakauppa. Paikallinen perheyritys pyörittää sitä. He käyvät kokemassa verkot merellä päivittäin, käsittelevät kalahallissaan kalat aamuisin ja pitkin päivää savustavat, marinoivat ja paistavat sitä. Myynti tapahtuu pikku myymälässä käsittelyhallin päädyssä. He myyvät myös roskakaloina pidettyjä kaloja sekä kokonaisina, että fileoituina. Samalla voi ostaa paikallisen tuottajan kasvattamat perunat ja porkkanat ruokai varten. Kerrassaan ihana paikka ja minulta karkaa aina mopo lapasesta, kun käyn siellä ostoksilla. Viimeksi asioidessani ostin kokonaisen mateen (sain valita elävien kalojen kooltaan 1kg ja 3kg väliltä, ja kala teurastettiin ja perattiin odottaessani), särkifileitä sekä savukirjolohta ja kirjolohen mätiä. Kaikki yhteensä 27€. Söimme käytännössä koko arkiviikon kalaruokia. Mateen savustin (postaan myöhemmin sen reseptin), savulohesta ja mädistä tein kalavoileipäkakun ja särki päätyi arvoiseensa seuraan maissipastan, munattoman aiolin, paahdettujen kikherneiden ja sitruunakuoriraasteen sekä ruohosipulisilpun kera.

Kerrassaan herkullista, nopeaa, ekologista (paitsi maissipasta) ja ruokahävikkiä ei päässyt juuri syntymään, kun hyödynsin kaikki osat sitruunasta (lohkot menivät sitrunaaveteen), ja säilykekikherneistä. Valitettavasti polenta/maissijauhoseosta menee vähän biojätteeseen, kun en keksinyt käyttöä kalanhajuiselle leivitystähteelle. Loput kikherneliemet päätyivät munattomaan marenkiin. Lapsetkin tykkäsivät ja mies kehui.

Särjen voit korvata millä tahansa vaalealla kalalla.

 

Paistettua särkeä, maissipastaa, aiolia ja paahdettuja kikherneitä

(maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, gluteeninen)

(4:lle – aktiivinen aika 30 min)

pasta

300g maissispaghettia

2 l vettä

3 tl suolaa

aioli

3rkl kikhernelientä

2,5 dl rypsiöljyä

1tl etikkaa

¼ tl suolaa

ripaus valkopippuria

1 tl dijonsinappia

2 valkosipulinkynttä

Särki

300g särkifileitä

½dl polentaa

½dl maissijauhoja

ripaus valkopippuria

1tl suolaa

3 rkl maidotonta margariinia

kikherneet

1 pkt kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

½tl suolaa

½ tl valkosipulijauhetta

½tl paprikajauhetta

päälle

1 sitruunan raastettu kuori

1 nippu ruohosipulia

½ tl paprikajauhetta

 

  1. Laita uuni lämpenemään + 200C. Valuta kikherneistä neste (laita neste talteen) ja sekoita kikherneisiin suola, paprika- ja valkosipulijauhe sekä öljy. Levitä uunipellille leivinpapaeri, kaada kikherneet päälle ja laita lämpenevään uuniin. Anna olla uunissa 20min.
  2. Laita vesi vedenkeittimeen, kiehauta ja kaada kattilaan suolan kanssa. Kiehauta uudestaan ja lisää pastat. Sekoita pastoja 2-3 kertaa 8-9 min keittämisen aikana.
  3. Valmista pastan kiehuessa aioli. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta. Kun öljy alkaa emulgoitua, nosta hitaasti sauvasekoitinta ylöspäin, kunnes kaikki öljy on emulgoitunut. Laita sivuun odottamaan.
  4. Laita paistinpannulle puolet margariinista sulamaan. Yhdistä leivitykseen kuivat aineet kulhossa. Kaada särkifileet leivitysseoksen päälle, sekoita tasaisesti käsin niin, että kaikki fileet ovat kauttaaltaan peitossa. Nosta puolet fileistä kuumaan rasvaan ja paista molemmin puolin kullanruskeiksi (noin 2 min /puoli). Toista. Aseta sivuun odottamaan.
  5. Kaada pastasta vesi pois, palauta pasta kattilaan ja sekoita aioli joukkoon. Nosta tarjoilulautaselle.
  6. Ota kikherneet uunista ja ripottele pasta-aioliseoksen päälle. Nosta paistetut kalafileet kikherneiden päälle. Pese ja hienonna ruohosipuli, ripottele kalan ja muun annoksen päälle ja raasta lopuksi pestyn sitruunan kuori kaiken päälle ja ripottele paprikajauhetta.
  7. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s